Mikeyy

Internet a Marson?

Vint Cerf, az Internet egyik szülőatyja visszaemlékezik az Internet első napjaira, és leírja elképzelését a folyamatosan növekedő hálózatról.

Az Internet folyamatosan növekszik, évi 80 százalékos növekedést tudhat maga mögött, állítja Vint Cerf, az az ember aki még a kezdetekkor segített az Internet alapozásában. Cerf a National Association of Broadcasters konferencián nyilatkozott a nagyközönségnek. "Amikor Bob Kahn (az egyik akkori munkatársa - szerk.) és én azon a rendszeren dolgoztunk, amit most IP-nek hívunk, tudtuk hogy nagyon sok olyan új technológia fog születni, amely majd a hálózatot használja, de egyáltalán nem tudtuk, hogy melyek lesznek azok" - nyilatkozta Cerf, aki most a WorldCom alelnöke.

"Mi csak megpróbáltuk létrehozni a legegyszerűbb adatforgalmi felületet, hogy az Internet bármilyen hálózaton működhessen" - tette hozzá. Ma már az Internet szinte mindenhol megtalálható, ezért Cerf szeretne egy pólót is csinálni a következő felirattal: "IP Everywhere" (IP mindenhol). "Úgy látom, hogy az IP még olyan helyekre is beférkőzik, amiknek elvileg semmi köze nem lenne hozzá" - mondta Cerf.

A műsorszórók számára az Internet egy újabb bevételi forrást jelenthet, amennyiben IP adatokat tudnak beágyazni a digitális TV adásokba, vagy a kábeles hálózatokba. Ezek a beágyazott IP adatfolyamok szolgáltathatnának videókat, játékokat és elektronikus kereskedelmi alkalmazásokat. Bár az Internet népessége folyamatosan nő, Cerf állítása szerint a felhasználók 80 százaléka még mindig modemen keresztül csatlakozik a hálózatra. Ez nem jó azoknak, akik jó minőségű videókat szeretnének eljuttatni a tömegekhez, hiszen azok minimum 400 kbps sávszélességet igényelnek, a modemek viszont ennek a sebességnek nagyjából az egytizedére képesek.

Az a nézet, hogy az Internet egy a Földhöz kötött technológia, egy évtizeden belül meg fog változni. Cerf a Jet Propulsion Lab-al közösen kifejlesztette a bolygóközi internetprotokoll prototípusát. Az új protkollt a tervek szerint két marsjárón fogják először alkalmazni 2003-ban. Mivel a Föld és a Mars közötti kommunikációban 10-40 perces késleltetés van, a protokoll prototípusa egyáltalán nem hasonlít a most elterjedt TCP/IP protokollra.

"Idővel kialakulhat egy bolygóközi Internet, és mivel a jövő az Interneté, ellenállni értelmetlen" - zárta gondolatait Cerf.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TnS #5
    Mire a marson lesz kivel quakezni, addigra szerintem elegge meg fog valtozni az internet. :)
  • Anee #4
    Már az hogy eggyátalán lesz már az lenyűgöző....meg minek majd....pár millió kilóméterre lévő emberkéve kvékezni...
  • Lacc #1
    Ez a manus történelmet írt! Grat.