JohnnyCage

Árháború közeleg, figyelmeztetnek az elemzők

Háború közeleg, intenek az elemzők. Árháború közeleg a PC-k piacán, amely még ez évben ki fog törni. A gazdaság recessziója, amely egyre nagyobb méreteket ölt, kegyetlen küzdelembe hajszolja a gyártókat a fennmaradásért.

A Gartner Group piackutató cégcsoport arra hívta fel a figyelmet az elmúlt napokban, hogy a PC-k piacán tapasztalható igen erős visszaesés, amely számos nagy céget kellemetlen helyzetbe hozott, tovább fog folytatódni, és az anyagilag megingó társaságok kétségbeesett küzdelembe szállnak majd a fennmaradásért.

Az efféle küzdelemnek sokféle módozata van, állhat mindez átalakításokból, leépítésekből, tervbéli módosításokból, de az egyetlen valóban célravezető megoldás az egyes cégek számára csak az árak csökkentése lehet. Amint azonban a cégek egy része árengedényeket léptet életbe, azonnal szükségszerűvé válik a többi cég számára is, hogy csökkentsék áraikat. A folyamat előbb-utóbb lavinaszerűen lezúduló árakat eredményez, amely kedvez a vásárlónak és növeli is az eladásokat, de a cégek helyzete a lecsökkenő haszon miatt nem, vagy csak kis mértékben javul.

Martin Reynolds, a Gartner Group ügyvezető igazgatója úgy gondolja, hogy az árak lejjebb esése a világ egyes részein felélénkülést eredményez majd a PC-k iránti keresletben, ezért a 2002-es évben 14,5%-os növekedés várható. Reynolds azonban azt is hozzátette, hogy ezek a piacok igen hamar, már 2003-ban telítődni fognak, tehát a PC-ipar rövid időn belül ismét visszaesik.

A Gartner elemzőinek elképzelése szerint az Egyesült Államok gazdaságának visszaesését több más ország illetve térség is követni fogja, ami a PC-piac növekedését szintén aláássa. Könnyen elképzelhető továbbá az is, hogy az amerikai gazdaság recessziója bővülni fog, ami további negatív hatásokat eredményez majd a PC-iparban.
A Gartner az idei évre jelenleg 10,7%-os növekedést vár. Ez a becsült érték korábban 15% körül volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alamos #13
    Hát ha ilyen szép monoton fejlesztés mellett a 10x-re növelik az árakat, akkor szerintem nem kéne csodálkozni. Régen egy videokártya már drága volt, ha 20-30e Ft volt, és most a legújabb technológiával (fejlesztéssel) készülő új Geforce3-asok min. olyan 150e Ft. Ekkora áron az x86-os kezdetekor egy komplett gépet lehetett venni. Vagy még olcsóbb is volt.
    Az igaz, hogy ez már 10 éve volt, de azért 10 év alatt 10x-re nőtt az ár, akkor újabb 10 év után újra 10x-ére fogják emelni a gépek árát? Elég hülyék lesznek, mert akkor már pokolian lelassítják a fejlesztést, mivel az emberek 3-4 évenként, vagy még ritkábban tudják majd egyáltalán felújítani a gépüket. Aztán ha valaki olyan áron akar több gépet, de a fizetése nem emelkedik arra a szintre.
    Jó poén lenne valakinek venni egy gépet, amikor mondjuk a havi keresete 300e Ft lesz, de a gép 1 millába fog kerülni, és a fejlesztések során még mindig tovább emelnék az árakat.

    Az lehet, hogy most csökkentik majd az árakat, de a számítógép ipar függ még pár dologtól, és sok ipar függ a számítástechnikától. Szóval ha most itt rossz lépés következik akkor valószínű, hogy újabb tőzsdekrah következik, és még csuda tudja, hogy azután mi fog.
  • kowajano #11
    csak menyen mindenek az ára lefelé
  • netrunner #9
    Mi már csrélünk mikrót, csak néhány év kellett hozzá. :)))
    Egyébként a franc essen ezekbe..pontos időpontot nem tudnak mondani? Pont most akarok gépet újítani
  • dewdew #5
    ez tetszett
  • Lacc #1
    Jeeee. Veszek egy GeForce 3-at bagóért. Meg egy 1,5 GHz-es prockót!