Gyurkity Péter

Majdnem kész az SLS az első fellövésre

A sorrendben negyedik teszt már közel jutott a rajthoz, viszont még javításokra van szükség.

A NASA vadonatúj méretes rakétája többször szerepelt már híreinkben, legutóbb például arról írtunk, hogy tavaszra csúszik az első fellövés. Erre végül nem került sor, a tesztek számos eltérő problémát mutattak, a most végrehajtott újabb próbán viszont már nagyon közel kerültek a visszaszámlálás teljes lefuttatásához, bár ehhez egy kisebb trükkre volt szükség.

A hivatalos blogban közzétett bejegyzés alapján június közepén a sorrendben negyedik szimulációt hajtották végre, ennek célja ismét a visszaszámlálás imitálása, valamint az annak során felmerülő esetleges problémák felmérése és azok kiküszöbölése volt a cél. A korábbi három próba során fél tucat hibára derült fény, most azonban már egészen közel jutottak a 9,3 másodperces célig, a tesztet ugyanis végül a 29. másodpercnél állították le, ami mindenképpen jó eredmény az eredeti indulóponthoz (10 perc) képest. Más kérdés, hogy ehhez egy trükkre volt szükség, a kilövőállás egyik csatlakozópontján ugyanis szivárgott a hidrogén, ami ugyan nem jelentett közvetlen veszélyt a rakétára, azonban mindenképpen javításra szorul majd.

A NASA illetékesei azt egyelőre nem közölték, hogy szerintük szükség van-e egy újabb, immár ötödik tesztre, erről később döntenek majd. Mike Sarafin, az Artemis I névre keresztelt küldetés igazgatója szerint 90 százaléknál tartanak, a maradék 10 százalékot pedig belátható időn belül szintén hozzáadhatják majd a listához, arról azonban még nem esett szó, hogy mikor jöhet el az első valódi fellövés – erre valószínűleg szeptember előtt nem számíthatunk. Az említett hidrogénszivárgás mellett magán a rakétán is van mit munkálkodni, ez ugyanis most ismét visszatér a Vehicle Assembly Building fedele alá, hogy a repülést megszakító rendszert is integrálják.

A további fejleményekről mi is beszámolunk, ezt nyilván nagy érdeklődés kíséri majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #4
    Dédapám szerint a „majdnem” az a nullának a sógora.
  • nyerek01 #3
    Jó hírem van, hülyeséget beszélsz.
  • Sequoyah #2
    Rossz hirem van szamodra. Mind a kiloves, mind az inditas elterjedt es elfogadott szohasznalat a magyarban.
  • nyerek01 #1
    A rakétát indítják. A fegyverek töltényét, lövedékit lövik ki. Nincs rakéta kilövés csak rakéta indítás.