Skoal

A leghosszabb űrséta

A Discovery űrhajósai a leghosszabb űrsétát hajtották végre a 20 éves amerikai űrrepülőgép program keretein belül. Az amerikai asztronauták, Jim Voss és Susan Helms, külső szerelési munkákat hajtottak végre a Föld körül keringő komplexumon érkezésük után alig 24 órával.


James Voss és Bill Shepherd asztronauták

Az űrséta 8 óra és 56 percig tartott. Az ezt megelőző rekordot 1992 májusában hajtották végre, ami akkor 8 óra 29 percesre sikeredett. A Discoveryről egy másik páros is űrsétára készül késő hétfőn, nevezetesen Andrew Thomas és Paul Richards. Az űrhajó az első legénységcserét szállította az űrállomás számára, Voss-t, Helms-t és Juri Usachev orosz űrhajóst. A Discovery a következő hétvégén tér vissza a Földre a régi csapattal, miután rendszerbe állítottak pár új tudományos eszközt a bázison.

James Voss és Susan Helms első sétája során pár kisebb hiba csúszott csak be. Az akció röviddel szombat éjfél után indult, és a tervek szerint csak 7 és fél órát tartott volna. Az asztronautákat visszatérésükben az késleltette, hogy a repülésirányítóknak meg kellett győződni arról, hogy szükséges-e közreműködésük egy dokkoló port megtalálásához, ahová egy ellátmánnyal teli modult próbáltak meg eljuttatni.

Egy műanyag táska, melyben hidrazin detektáló felszerelés volt, elszabadult a Discovery kötelékéből. Jim Voss megpróbált ugyan utánanyúlni, de épphogy nem érte el. Végül is felhasználta az űrsikló robotkarjait, amivel egy gyors mozdulattal elkapta végül. De a hordozható készülék melyre szükség lett volna egy munkánál ismét elszabadult, mikor Voss véletlenül elengedte. Társai megnyugtatták az űrhajóst, mondván ne aggódjon, mert szerencsére van belőle egy tartalék is.

Az űrállomás három új lakója július végéig marad a fedélzeten. Usachev már be is költözött a bázisra, míg az amerikaiak csak az elkövetkező pár napban csatlakoznak majd hozzá. Akkor már végérvényesen váltják majd a jelenlegi csapatot, Bill Shepherd kapitányt és két orosz társát. Ők tavaly november másodika óta éltek a Föld körül keringve a Nemzetközi Űrállomáson(ISS).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grotesk #2
    öööööööööööööööööööööööööööööööööööööööööööööö