JohnnyCage

Az AMD Athlonjai utat találtak az IBM szervereibe

[EBNews] Az IBM mintegy újabb rést ütve az amúgyis gyengélkedő Intel pajzsában, a hírek szerint hamarosan megjelenik új, duál AMD Athlon processzor alapú, nagyteljesítményű hálózati szervereivel.

Az Advanced Micro Devices (AMD) néhány hónappal ezelőtt tette közzé jövőbeli terveit, amelyben az üzleti felhasználási területre való bejutás szerepel. A cég több új rendszert kíván a közeljövőben megjelentetni ezen a vonalon, amelyek előfutára az AMD 760MP típusjelzésű duál Athlon processzoros rendszerekbe szánt alaplapi chipkészlet lesz.

A maximum két Athlon processzort támogató 760MP chipset csak egy első próbálkozás lesz az AMD-től de ennek ellenére számos nagy név érdeklődést mutat az új rendszerek iránt. Több kisebb-nagyobb cég után a napokban egy igazi nagy név, az IBM jelentette be, hogy a társaság hamarosan kiadja duál AMD Athlon-alapú hálózati szervercsaládját.

Az IBM így az elsők között lesz, azon cégek közül, akik AMD-alapú szervert adnak ki. Egy másik óriáscég, a SUN Microsystems régebbi, K6-II chipeket használ olcsóbb kategóriájú szervereibe, amelyeket a cég Cobalt részlege forgalmaz. A Compaq Computer, a NEC és a Micron Electronics szintén megbíznak az Athlon processzorokban, amelyeket nagyteljesítményű munkaállomásokban és üzleti célra szánt asztali számítógépekben kínálnak.

Az Intel számára mostanság igen gyakori kedvezőtlen hírek közben, pontosabban éppen azok miatt több piackutató cég, köztük a Merril Lynch Co. Inc. elemzői óva intenek mindenkit attól, hogy Intel részvényt vásároljon. Az Intel szemszögéből kellemetlen ajánlás a folyamatosan gyengélkedő mikroprocesszor-piac, valamint az erősödő konkurencia és a botladozó Intel termékek miatt látott napvilágot.

Az AMD számára kedvező feltételeket nyújt az Intel Itanium és Pentium 4 processzorok körüli kisebb zűrzavar, és a céget komoly előnybe juttathatja az Intellel szemben a készenlévő DDR-SDRAM támogatás, amely technológia az elemzők szerint reális alternatívája lehet az Intel által erőltetett RDRAM-nak a szerverpiacon is.

A szakemberek korábban erősen kételkedtek abban, hogy az AMD bármilyen eredményt el tudna érni a szerverek, és általánosan az üzleti felhasználási területek körében. Az elemzők a bevált márkához való hűséget tartják az AMD legnagyobb legküzdendő akadályának az üzleti szegmensben, amely azonban mostanság egyre gyengülni látszik. Ennek legjobb jele az, hogy a számítógép-ipar legnagyobb nevei is támogatják az AMD-t az üzleti piacra való bejutásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alamos #4
    Akkor ők tűnjenek már el, és adjanak nekem terepet, hogy monopóliumot építhessek ki erre a pocsék iparágra :)))
  • kowajano #2
    helyes :)
  • Seaweed #1
    GOGOGO AMD :))))
    "Lessz ez még ígyse" (Intel)