Berta Sándor

Klímasemleges gyárat épít Debrecenben a BMW

A létesítmény - a világ elsőként - teljesen független lesz a fosszilis energiahordozóktól.

Oliver Zipse, a BMW AG vezetője a cég éves rendes közgyűlésén elmondott beszédében kifejtette, hogy a folyamataikat virtuálisan is leképezik, ezáltal minden üzemüknek van digitális másolata. Forradalmasítani akarják a gyárak tervezését és ez csak egyik eleme a BMW iFACTORY programnak, amely a mestertervük a jövőbeli gyártás szempontjából. Mindegyik létesítményükben megvalósítják a hatékony, fenntartható és digitális gyártás új dimenzióját.

A menedzser kitért az új járműosztályukra, amely teljes mértékben az elektromos mobilitásra épít és az ahhoz kapcsolódó magyarországi beruházásukra, amelynek keretében június elsején leteszik az új debreceni üzemük alapkövét. Az üzemben 26 hónappal később, 2024 augusztusában már az új autóosztály első darabjait fogják készíteni. A magyarországi gyár ráadásul - a világon elsőként - teljesen független lesz a fosszilis energiahordozóktól, ebbe beletartozik a földgáz is. Az üzemet nem csak nettó szén-dioxid-semleges energiával látják el, hanem teljesen CO2-mentesen üzemeltetik majd. A működéshez szükséges áram nagy részét a létesítmény területén termelik majd meg, míg a hiányzó mennyiséget megújuló energiaforrásokból fogják beszerezni. A teljes mennyiséget főleg regionális forrásokból vásárolják majd meg.

A vállalat egyre kevésbé függ majd a másodlagos anyagok tekintetében a világpiactól. Jelenleg ez az arány 70 százalék, a jövőbeli célkitűzés maximálisan 50 százalék. Előtérbe kerül az olyan elsődleges anyagok újrahasznosítása, mint az alumínium, a nikkel, a palládium és a réz. Az alkalmazott anyagok körülbelül 90 százaléka újrahasznosítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mertos #3
    "A működéshez szükséges áram nagy részét a létesítmény területén termelik majd meg, míg a hiányzó mennyiséget megújuló energiaforrásokból fogják beszerezni."

    Itt némi zavart vélek felfedezni az erőben. Az áram nagy részét a létesítmény területén termelik majd meg, de az nem megújuló energia lesz, hanem az csak a maradék energiát fogja biztosítani.
    Kérdezem én, milyen energia van Debrecenben helyileg, ami nem megújuló? Mert ha a talajból akarják kinyerni a geotermikus energiát (talán ez lehet), akkor bizony az is megújuló energia.
    Aztán felvetül a kérdés, hogy Debrecen városnak ez eddig nem jutott eszébe mondjuk EU támogatásból? A maga energiáját előteremteni? Ehhez egy BMW kellett?
    Sok itt a kérdés.
  • Bruce_Willis #2
    Ebből a koszfészekből még nagyobbat fognak ezek a gyárak csinálni.
  • Jawarider #1
    10 éve minden ilyen épületnek ilyennek kellene lennie. Pl. az a bizonyos veresi gyár is melynek a k.nagy tetején egy napelem de egy ablak sincs. Napsütésben meg világítani kell....