SG.hu

Covid-tagadás miatt törölték egy lengyel párt Facebook fiókját, hatalmas a botrány

"Mélységes egyet nem értését" fejezte ki a varsói kormányfői hivatal annak kapcsán, hogy a Facebook közösségi portál letiltotta a Konföderáció nevű lengyel ellenzéki tömörülés fiókját.

A közösségi hírportál azzal indokolta a szélsőjobboldali és neoliberális kispártokból álló, a lengyel parlamentben képviselt Konföderáció fiókjának eltávolítását, hogy szerinte a tömörülés megsértette a Facebook gyűlöletbeszédről szóló szabályait, valamint dezinformációt terjesztett a Covid-19 és a védőoltások témájában. A lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétett nyilatkozat szerint a Facebook lépése korlátozza a Lengyelországban törvényesen működő tömörülés működési lehetőségeit a világhálón.

A kormány és a politikai pártok képviselői közötti nézeteltérések "a közvitában kapnak hangot, és a demokratikus folyamat során a választók értékelik őket" - olvasható a nyilatkozatban. Azt, hogy a nemzetközi internetes portálok eltávolíthatják a közösségi médiából a parlamenti tömörülések honlapjait, a dokumentumban az alapvető állampolgári szabadságokat sértőnek és elfogadhatatlannak nevezik. Előzetes cenzúrának minősíti a hivatal nyilatkozata, hogy a Konföderáció teljes fiókját tiltották le, amiért "a tudományos ismereteknek ellentmondó információkat közölt". A tömörülés egyébként rendszeresen bírálja a kormány járványügyi politikáját.

A kormányfői hivatal dokumentumában rámutatnak továbbá: a Facebook monopolstátussal rendelkezik, ezért a céget "különös ellenőrzésnek kellene alávetni a pozíciójával történő esetleges visszaélés szempontjából". A kormány állásfoglalását Janusz Cieszynski államtitkár, a kiberbiztonságért felelős kormánymegbízott fogja továbbítani a Facebook tulajdonosának, Varsó az ő gyors reakciójára, a letiltott fiók visszaállítására számít - közölték.

A Konföderáció nevében korábban Krzysztof Bosak képviselő a lengyel demokráciába történt beavatkozásnak nevezte a Facebook lépését. Kilátásba helyezte a cég beperlését, valamint a szólásszabadság védelméről szóló törvénytervezet benyújtását. Az internetes közösségi fiókok letiltását megnehezítő törvénytervezetet tavaly év elején már bemutatta az egyik kisebbik kormánykoalíciós párt, a Szolidáris Lengyelország, a projekt jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #15
    "ha lenne egy elterjedt módja hogy ütköztessék egy vitában a mondandójukat, akkor kiderülne, hogy ki az értelmes és ki beszél baromságokat."
    Ez sem igaz sajnos. A baromságokat beszélő troll, ha türelmesebb, simán megveri azt aki amúgy logikusan érvel, de elfogy a türelme hamarabb. Számtalan példáját láthattuk már az sg-n is.
  • ostoros #14
    Nem jó példa. Nem pusztán mintha lehugyoznák az erdőtüzet, hanem mintha a gyújtogató hugyozná le az erdőtüzet.
  • ostoros #13
    A facebook már nem magántulajdon. Az már infrastruktúra lett, akkorára nőtt. Innentől kezdve az állami szabályozás megkerülhetetlen dolog.
  • end3 #12
    "A Facebook egy nyíltan liberális, tudománypárti oldal. Támogatja az egyenjogúságot, vallásszabadságot, és ellenez bármiféle dezinformációt, hülyeséget és ellnyomást."

    Ráadásul nyomatékosítva, elnyomást két l-el. Ha viccnek szántad, tegyél már egy szmájlit...! Még valaki elhiszi ezt a hazug propaganda szöveget. - (Óvodás korban még nagy a befolyásolhatósága a kicsiknek.)
  • Tetsuo #11
    A 2 vh. alakulása döntötte el, hogy ilyen jellegű cenzúra alakult ki globális társadalmunkban. Ha valahol szabadjára engedik a beszédet, akkor hamar jöhet a náci prop - erre hivatkozva van betiltva egyre több minden, utat engedve az egyéb cenzúráknak, mindezt abszurd módon a "liberalizmus" nevében persze.
    Még a MI-t is cenzúrázni kell, ha bűnözést akar előrejelezni.
  • nlght #10
    Rühellem a facefuck-ot Cukorheggyel együtt.
    Ugyanakkor az antivaxxereket is rühellem.

    Tudjátok mi a baj a mai világgal? Nincs olyan standard fórum ahol az emberek ütköztetnék egy vitában a nézeteiket.
    Vannak külön csoportok - akár facefuckon, akár a valóságban - és mindenki beszéli a saját hülyeségét. Mindenki elbeszél egymás mellett, de ha lenne egy elterjedt módja hogy ütköztessék egy vitában a mondandójukat, akkor kiderülne, hogy ki az értelmes és ki beszél baromságokat.
    Tudom van sok millió weboldal és facefuck csoportocska, de kéne egy központosított (mondjuk EU vagy ENSZ által támogatott), mindenki által ismert fórum amit az emberek ismernek és néznek is.
    Szívesen megnéznék egy tudósok vs. antivaxxerek műsort.
  • Sequoyah #9
    Ebben a kerdesben viszont pont igazuk van.
    Nem csak hogy egyertelmuen, bizonyithatoan hazugsagot terjesztenek szandekosan, de raadasul ennek a hazugsagnak kozossegrombolo hatasa van, es erosen karos a tarsadalomra nezve.

    A gond az van, hogy epp a Facebook teszi nemcsak lehetove, hanem egyenesen tamogatotta az ilyenek terjedeset, mert a hazugsagok es a gyulolkodes kattintasokat eredmenyez, es tobb reklambevetelt. Szoval az hogy egy egy latvanyos pelda eseten tesznek valamit, az annyit er mint lehugyozni az erdotuzet...

    Nem veletlen hogy a bal es a jobb oldal egyarant szidja oket...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2022.01.14. 20:45:23
  • Tetsuo #8
    Ez nem igaz.
  • ostoros #7
    Ej, ej, szóval a facebook a jó fiú (good guy) itt, mi? Jaj, inkább ne szóltál volna.
  • takysoft #6
    A Facebook egy nyíltan liberális, tudománypárti oldal.
    Támogatja az egyenjogúságot, vallásszabadságot, és ellenez bármiféle dezinformációt, hülyeséget és ellnyomást.

    Aki hülyeségeket akar terjeszteni, és másokat szeretne elnyomni... az mit keres ott?
    Használjon mást!