Berta Sándor

Madárként tud leszállni az ágakra egy drón

A szakemberek a papagájok mozgását vették alapul a robotrepülőgép megtervezésekor.

Mark Cutkosky és David Lentink, a Stanfordi Egyetem kutatói egy olyan pilóta nélküli légi járművet alkottak meg, amely úgy tud leszállni a fák ágaira, ahogy a madarak. A kvadrokopter a "karmaival" különböző tárgyakat is megragadhat, majd a megadott helyszínre szállíthat.

A projektben részt vett William Roderick is, aki jelenleg már a Gröningeni Jogi Egyetem munkatársa és aki elmondta, hogy nem egyszerű modellezni a madarak leszállását. A több millió évnyi evolúció miatt a le- és a felszállásuk rendkívül egyszerűnek tűnik, de nem az. Cutkosky és Lentink éveken át tanulmányozták az állatok mozgását, majd saját kísérletekbe kezdtek. Öt nagy sebességű kamerával rögzítették a papagájok le- és felszállásait, valamint repüléseit. Ezután a madarakat nyomásérzékelőkkel látták el, hogy lássák, mekkora erővel kapaszkodtak a fák ágaiba.


Roderick közölte, hogy nagyon meglepődtek, mert a leszállás mindig ugyanúgy zajlott, függetlenül a kiválasztott felülettől. A később megalkotott drón is megismételte a műveletet. A lábakat és a karmokat 3D-nyomtatóval készítették, a motorok helyettesítették az izmokat és minden lábat két motorral láttak el. Az egyik mozgatta a lábat, míg a másik a karmokat. Integráltak a robotrepülőgépbe egy ütközőt, amely elnyelte a landolási energiát. A karmok 20 ezredmásodperc alatt működésbe léptek és máris megtörtént a leszállás. Ezzel párhuzamosan bekapcsolt egy algoritmus, amely arról gondoskodott, hogy a jármű ne veszítse el az egyensúlyát.

Az Oregonban végrehajtott tesztek során bebizonyosodott, hogy a kvadrokopter biztonságosan tud leszállni és jól tud megragadni különböző tárgyakat. A kézzel eldobott objektumok, például egy teniszlabda könnyű zsákmánynak bizonyultak a drón számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ximix #6
    #5
    Majd lesznek MI fák, robot ágakkal. . .

  • barret #5
    Kihagytad a 4-es pontot! Drága készülék lesz,nem fogják közel engedni semmihez,amin ágak vannak.
  • gosub #4
    Ha lesz majd rajta egy kis adag robbanótöktet akkor célzott fegyverként jól lehet használni.
  • MerlinW #3
    1. ki lehet kapcsolni a "biztonsági módot".
    2. nem átlagos drónt használnak:)
    3. nem termékről van szó.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.12.05. 23:06:39
  • takysoft #2
    Aha, és azzal mi van, hogy biztonsági módban egy átlagos drón meg se közelíti a lombozatot 1 méternél jobban, mert az ágak széttörik a rotorokat?
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Ez egy kifejezetten jó ötlet. Természetfotósoknak (és lesifotósoknak) jó szolgálatot tehet.