Gyurkity Péter

Érkezőben a Fairphone 4

A család új tagjának specifikációja a hivatalos bejelentés előtt kiszivárgott.

A holland illetőségű cég saját fejlesztései nem túl gyakran bukkannak fel lapunk hasábjain, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a kisebb szereplő nem dob minden évben (félévben) piacra valamilyen új típust. Legutóbb a Fairphone 3 megjelenéséről számolhattunk be, ezt követte tavaly a Fairphone 3+, némileg jobb hardverrel, most viszont érkezik a negyedik generáció.

Német forrás adott hírt alig néhány nappal a hivatalos bejelentés előtt a Fairphone 4 főbb technikai jellemzőiről, a számunkra érdekes részletekről. Eszerint az új okostelefon az eddigi koncepcióra épít, vagyis időtálló és fenntartható alternatívát igyekszik nyújtani a jól ismert gyártók fejlesztéseivel szemben, bár az jelen esetben is erősen kérdéses, hogy ez mennyiben lesz képes meghódítani a széles tömegeket. Az első körben renderképek szivárogtak ki, ezek alapján a hátoldalon egy háromszög alakú kameramodul kapott helyet, a mellékelt adatok szerint pedig a 48 megapixeles főérzékelőt egy közelebbről meg nem nevezett kísérő egészíti ki, macro-, avagy mélységérzékelő elemként, lézeres autófókusz funkcióval együtt.

Az előlapon egy felső bevágást és viszonylag vékony kávát látunk, bár alul azért még jóval szélesebb a kijelző által el nem foglalt terület. A panel maga ezúttal 6,3 hüvelykes, ez várhatóan az LCD-technológiára épül, mégpedig a Full HD+ felbontás támogatásával. A keret fémből készült, a hátlap viszont műanyag, ez utóbbi pedig könnyen eltávolítható, hogy a készüléket viszonylag egyszerű módon szemügyre vehessük és szükség esetén megjavíttassuk. A teljesítményt a Snapdragon 750G chip biztosítja, ez természetesen az 5G-elérést is támogatja, míg a szoftveres oldalon a megjelenés pillanatában az Android 11 fut – a készülék oldalán egy ujjlenyomat-olvasó helyezkedik még el.

A hivatalos bemutató szeptember utolsó napján esedékes, a 128 GB-os tárolóval ellátott változat a jelek szerint 600 eurós áron lesz majd elérhető a kontinensen, de tervezik egy 256 GB-os példány piacra dobását is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabbbbbbbbbbbb #5
  Én úgy vagyok vele, hogy inkább kábel, minthogy töltögetni kelljen a hangyasegg méretű akkuját, vagy akkumulátorait. Egyébként meg miért ne, egy 200eFt-os belépő szintű sztereó hangját simán hozza egy 5eFt-os kínai vezetékes IEM SnapdragonAudio-val. $100-os Bluetooth kütyük egy része meg még mindig botrányos.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.10.02. 14:54:03
 • dyra #4
  Manapság már inkább a vezeték nélküli megoldások hódítanak. Minőségi zenét amúgy se mobilon hallgatsz.
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  Nem tudom mások miként állnak ehhez a kérdéshez, de én utálok ilyen átalakítókat használni. Jack csatlakozó gyártási költsége még ip védelem megőrzése mellett is gyakorlatilag 0. A $100-os bluetooth cuccuk eladására koncentrálnak..
 • dyra #2
  Adnak hozzá type-c - jack átalakítót. Valószínűleg olcsóbb így. És gondolom a szerelése is egyszerűbb. Ja bocs vehetsz hozzá :D 10 euróért :D
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2021.10.01. 16:51:56
 • Gabbbbbbbbbbbb #1
  Tényleg "Fair" 3.5mm-es jack nélkül.