Berta Sándor

Jöhetnek a háztartásoknak szánt karos robotok

Érdekes témát feszegetett az iRobot cég első embere. Az kérdéses, hogy az általa felvetett olcsóbb gépekre lesz-e kereslet.

Colin M. Angle, az 1990-ben létrehozott iRobot Corporation vezetője és társalapítója kifejtette, hogy a jövőben olyan robotokat fognak piacra dobni, amelyekkel a szegény(ebb) embereket célozzák majd meg. Az első ilyen termékek várhatóan 1000 amerikai dollárnál kevesebbe fognak kerülni, de a menedzser nem tért ki, hogy mik lehetnek az alkalmazási területeik. Az viszont biztosnak tűnik, hogy nem csupán porszívókról lesz szó.


Mára csökkent annyira a technika ára, hogy egy ehhez hasonló kompakt robotkar megjelenhessen a háztartásokban

Egy olyan mechanikus karral szerelt gépre gondolnak, amelyet jelenleg még csak a gyárakban láthatunk, amint nagyon gyorsan pakolják össze az elektronikai eszközök tartozékait. Colin M. Angle úgy vélte, hogy mostanra jutott el az emberiség odáig, hogy képes annyira megérteni a környezetét, hogy egy ilyen projektet meg lehet valósítani. Még nem tudják megmondani, hogy a mosás, a mosogatás vagy a porszívózás lesz-e az új gépek feladata; a központi kérdés az lesz, hogy a felhasználók mekkora összeget lennének hajlandók fizetni az ilyen innovációért.

A cég ugyan a porszívó- és a feltörlő robotok területén már bizonyított, de más készülékek esetében még nem. A vezető szerint több típusra kell számítani, de még kérdéses, hogy milyen hozzáadott értéket tudnák így nyújtani. A robotporszívójuknál jelenleg az útban lévő kábelek elkerülésénél (mely rátekeredik a forgó seprűre) és az állati ürülékek felismerésénél tartanak. Utóbbi különösen problémás kérdés, mert ezeket jelenleg az egész lakásban szétkenik. Az azonosításhoz rengeteg kutyagumi fotóval taníttatják be a szoftvert, de a folyadék-állagú maradványokkal nehezen tudnak bármit kezdeni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #6
  Úgy olvastam, hogy káros robotok. :D
 • M2 #5
  Hmmm... mikor lehet már kapni!?
 • duke #4
  "Jöhetnek a háztartásoknak szánt karos robotok
  Még nem tudják megmondani, hogy a mosás, a mosogatás vagy a porszívózás lesz-e az új gépek feladata"

  Végül ugyis a pornóipar fogja eldönteni, hogy mire fogják majd használni az emberek ezeket a karokat.

  Utoljára szerkesztette: duke, 2021.09.27. 19:33:55
 • kvp #3
  A sok okos eszkoz semmit sem er ha nincs egy cseled aki be- es kipakolja oket. Erre idealis egy onjaro, karokkal ellatott robot...

  peldak:
  https://thejetsons.fandom.com/wiki/Rosey
  https://robotics.fandom.com/wiki/Johnny_5
  https://arstechnica.com/gadgets/2016/02/irobot-sells-off-military-unit-will-stick-to-friendlier-consumer-robots/

  A roomba koncepciojahoz pedig: (1962-es rajzfilm, 2062-ben jatszodo resz)
  https://tv.getyarn.io/yarn-clip/ac9e245d-ad71-429d-bfcd-0903cc173bff
  https://getyarn.io/yarn-clip/e19c7bdd-3a3b-4827-8101-6095e5906a1d
  https://getyarn.io/yarn-clip/1e2607b6-cd54-4e25-ac3d-977a695e9c40
  :-D :-D :-D
 • M2 #2
  Viccesek persze, de egyiknél se úgy látom, hogy a Roomba hibázott volna. Az emberi hülyeségre meg mint tudjuk, nincs orvosság.
 • ximix #1
  "A cég ugyan a porszívó- és a feltörlő robotok területén már bizonyított"  https://pleated-jeans.com/2020/11/09/roomba-fails/

  Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.09.27. 15:50:51