Gyurkity Péter

Amigás retró konzol van érkezőben

Reneszánszukat élik a nosztalgia-konzolok, most az Amiga 500 van soron.

Az elmúlt hónapokban egyre-másra adtunk hírt a különböző retró konzolokról, itt többek között az Atari neve is felbukkant, a nagy durranás elmaradása ellenére azonban nem csitul a láz, egy újabb jövevény van érkezőben, amely az egykori nagy rivális Amigát, annak nevét használná fel. Érdekes megoldást ismerhetünk meg, amely kellemes retró-élményt ígér.

Miközben egyesek a PowerPC-s Amiga és az AmigaOS életben tartásán dolgoznak, a Retro Games ehelyett a nosztalgiára helyezi a hangsúlyt, amit viszont ők nem emulátorokkal, hanem érdekes konzolok formájában igyekeznek megfelelő kivitelben a felhasználók elé letenni. Korábban a PC-korszakot tulajdonképpen megnyitó Commodore 64 volt terítéken, most pedig az Amiga 500 van soron, amely a nyolcvanas évek végén vezetett be egy új korszakot, a maga erősebb chipjével, látványvilágával, valamint kitűnő hangzásával. A cég állítása szerint a The A500 Mini egy teljesen licencelt formában nyújt megfelelő élményt, ez azonban nemcsak az Amiga 500-ra vonatkozik (annak OCS- és ECS-változataiban), hanem az Amiga 1200-ra is, amely már az AGA-chipsetre épült és 1992-ben komoly előrelépést jelentett.


A forma és a méret erősen hajaz az eredetire, ezzel már nem is igazán mini-kivitelt kapunk, ennél azonban fontosabb, hogy a 720p felbontás mellett a frissíthető firmware, a játékok kényelmes elmentése, a CRT-szűrő, a 25 beépített játék (lásd például Alien Breed 3D, Another World, ATR: All Terrain Racing, Battle Chess, Cadaver, Kick Off 2, Pinball Dreams, Simon The Sorcerer, Speedball 2: Brutal Deluxe, The Chaos Engine, Worms: The Director’s Cut, Zool: Ninja Of The 'Nth' Dimension), valamint az USB-kábel és a WHDLoad segítségével további alkotások viszonylag egyszerű betöltése, ennek lehetősége érdemel említést.

A fejlesztés a jövő év elején jelenik majd meg a piacon, ára 140 dollár lesz – az előrendelés az online forgalmazók révén több országban, így hazánkban is elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vato loco #3
    Egyszer gondoltam rá hogy kéne venni egy Amigát, de ilyen 3-4 kilókért repkednek a neten a kevésbé lepukkant példányok, hát annyiért biztos nem. Mondjuk régen is baromi drága volt, talán azért is nem volt senkinek ismerősi körben. Commodore után egyből jött a PC.
  • asgh #2
    A C64-ük is ilyen. Kár érte.
  • kvp #1
    Sajnos nem valodi, csak imitacio a billentyuzet. Egy halom amigas program es jatek van, amihez kell a teljes erteku billentyuzet. Ha meg ugyis kulso pc-set dug ra az ember, akkor annyi erovel jatszhat emulatorban is. Arrol nem beszelve, hogy rendes OS tamogatast sem adnak hozza. Jateknak talan meg jo, rendes amiganak nagyon gyenge. (nem tudom miert nem lehet teljes meretben es billentyuzettel kiadni alapbol, nem lenne jelentosen dragabb)