JohnnyCage

Az Intel átadta a P4 chipsetek licenszét az Acernek

Az ACER Laboratories megkapta az Inteltől a Pentium 4 chipsetek gyártásához szükséges licenszet. A DDR chipsetekkel elsőként megjelent ALi így a három nagy tajvani chipsetgyártó közül elsőként adhatja ki P4-es megoldását is.

Már a tavalyi év őszén azt nyilatkozta mind a VIA, mind az ALi, hogy folynak a tárgyalások az Intellel a Pentium 4 chipkészletek gyártási jogaiért. A gyorsan beharangozott megbeszéléseket azonban nem követte a megegyezés híre. Miután az Intel egyik képviselője úgy nyilatkozott, hogy bár a cég nem zárkózik el a chipset-licensz kiadásától, az azt megszerezni vágyó társaságoknak előbb fel kell mutatniuk valamit, sokan már-már arra gyanakodtak, hogy a tajvani páros nem tud felmutatni egy épkézláb megoldást.

Ezt a benyomást pedig csak erősítette a közelmúlt két meglepő híre, miszerint a legfőképp memóriákkal foglalkozó Micron, valamint a videókártyákat gyártó ATI megkapta a licenszet.

Az ALi elmondása szerint a mostani megegyezés az Intellel egy korábbi szerződés módosítása, amely a Pentium II és III processzorokhoz való chipsetek kiadását tette lehetővé a tajvani cég számára. Az új licensz lehetőséget ad az ACER Labs számára, hogy tervezzen, gyártson és forgalmazzon Pentium 4-alapú chipseteket a nagyteljesítményű asztali gépekhez, mondta az ALi egyik képviselője.

"A mai bejelentés kihangsúlyozza az ACER Labs elkötelezettségét, hogy partnereinek csúcstechnológiát kínáljon.", mondta Chin Wu, a tajvani központú társaság elnöke.

Az ALi P4 chipset-licensze már megvan, az azonban még kérdéses, hogy a társaság mikor adja majd ki az első ilyen chipkészletét. Korábban több elemző úgy gondolta, hogy az Intel minél hamarabb biztosítani fogja ezt a licenszet az ALi-nak és a VIA-nak, hogy a cég DDR-alapú rendszereinek késését kompenzálni tudja egy külső cég chipkészlete.

Ehhez azonban már egy kissé késő van, még akkor is, ha az ALi viszonylag gyorsan ki tudja majd adni a Pentium 4 chipkészletét, hiszen a legújabb hírek szerint a DDR-kompatibilis Intel Brookdale chipset is megjelenik októberben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #1
    Rohadt Rambus szorongatja az Intelt, de az ki fog csúszni a karmai közül, de drága áron, mert jönnek majd a többéves perek....
    Nem hülye az Intel, mire hivatalosan is bejelentik az SD/DDR-es P4-es alaplapokat addigra az összes nagy tajvani gyártó már nagyban fogja pumpálni Brookdale-el szerelt alaplapokat és lesz belőle elé, de majd kiderül....