Berta Sándor

Megbüntették Hollandiában a TikTokot

A cég nem ért egyet a lépéssel.

A Holland Adatvédelmi Hivatal (Autoriteit Persoonsgegevens) 750 000 euróra büntette meg a TikTokot. A döntés indoklás alapján a szolgáltató megsértette a gyermekek személyes adatainak bizalmas kezelésével kapcsolatos előírásokat. Az adatvédelmi információk az alkalmazás telepítésekor kizárólag angol nyelven voltak elérhetők és ezért azokat sok gyerek nem értette.

A hivatal közölte, hogy egyértelműen megvalósult a hatályos holland adatvédelmi törvény megsértése. A jogszabály kimondja, hogy a felhasználóknak mindig tudniuk kell, hogy mi történik a személyes adataikkal. A TikTok programja azonban nem közölt elegendő információt arról, hogy miként gyűjtik ezeket az adatokat és miként hasznosítják azokat.

A szolgáltató fellebbezett a döntés ellen és az AFP hírügynökséghez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy az adatvédelmi nyilatkozata és annak a fiatalabb felhasználóknak szóló rövidebb változata már tavaly július óta elérhetők holland nyelven is. Az Autoriteit Persoonsgegevens pedig korábban elfogadta ezt a megoldást.

Hollandiában egyébként3,5 millióan telepítették fel a mobilkészülékeikre a TikTok szoftverét. Februárban az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (BEUC) keresetet nyújtott be az Európai Bizottsághoz és a nemzeti fogyasztóvédelmi hivatalok hálózatához a TikTokkal kapcsolatban, s a dokumentumban arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy az álláspontja alapján a cég nem védi kellően a videók használata közben a gyermekek jogait. Márciusban a TikTok jelezte, hogy a jövőben megpróbálja elkerülni a működésével kapcsolatos kritikákat és ezért Európában kilenc tudományos és civil tanácsadót von be azért, hogy a szolgáltatás a kiskorúak számára biztonságos hellyé váljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #21
    ember, a neten nincsenek országok! Nincs olyan, hogy hol szolgáltat, mivel minden mindenhonnét elérhető. (leszámítva azokat a sz@r országokat ahol ilyen-olyan indokkal blokkolják egy adott szerver elérését.) És akkor te tartot magad haladó embernek, amikor egy vilghálón országról meg szolgáltatási területekről beszélsz :D
    Kérlek most ne hozd elő a régiónként blokkolt tartalmakat, mert az más tészta.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.07.27. 15:44:30
  • Macropus Rufus #20
    Sztem nézd meg az Ötödik elemnek azt a részét amikor Zorknak kifejti a pap, hogy hová dugja a technológiáját, amikor egy félre nyelt kaja miatt Zork majdnem ott marad és a kismillió technikai csodája sem képes hátba verni. A pap akit lenézett az meg igen. Ennyit a Tesládról meg a többiről. :D :D
  • Macropus Rufus #19
    "Aki nem használja a Facebookot, Youtube-ot, Viber-t, Whatsapp-ot, stb az nem létezik virtuálisan, márpedig az élet egy része manapság a virtuális térben zajlik."
    hmm... hidd el, hogy ez csak egy szint alatt működik. (Gizi óvó néni ott üzenget a szülőknek meg hasonló) Egy szint felett meg pont lesz@rja mindenki a felsorolt vackokat. Nem hinném, hogy százezer dolláros (százmilliós) biznicek zajlanak a fent felsorolt platformokon. Ez fix. Valamit magára adó cég, a PR és egyéb f@szságokon kívül nem csinál ott semmit. Túlképpen még az sem bizonyítható, hogy az ott megjelenő reklámok plusz bevételt indukálna a reklámozó cégnél. Mondjuk pont ezért hagyta ott sok cég évekkel ezelőtt az FB pl.

    "
    És mielőtt belekezdenél a pampogásba közlöm, hogy én nyugaton dolgozom és például a Whatsapp hivatalos kommunikációs forrás a cégen belül."
    és ez most mit is jelent? Csak annyit, hogy a cég it osztálya hagyja, hogy belső infók egy általuk nem menedzselhető felületen mennek keresztül. Én is voltam it koordinátor egy osztrák-német multinál. Ilyen elképzelhetetlen lett volna, és jelenleg is az. (megjegyzem a mostani cégemnél sem elképzelhető ez a folyamat)Saját belső chat. Kifelé meg ott telefon a konf hívással. Ja igen, ehhez mondjuk fejleszteni is kell és bevallom olcsóbb ha ezt egy már létező platformon teszik.

    "hogy én nyugaton dolgozom" <-- ez aztán ütés érv :D

    "És tele vagyunk appokkal, amelyek futtatásához például kénytelen vagyok Apple vagy Google termékeket használni, mert nincs más választásom, hogy bemutassam például az oltási igazolásom vagy kiváltsak egy receptet."
    és akkor ez most okés? Egy hálózati bazmeg után amikor nem férsz hozzá pl. létfontosságú gyógyszereid receptjéhez, majd újra gondolod ezt az egész barom agyondigitalizálást.



  • Sydra #18
    Azt ígérted, hogy nem fogsz itt többet hisztizni! Még erre se vagy képes!
  • lipovics #17
    Jelzem, hogy olvastam. Csak leszarom, már mindent elmondtam a témában, amit tudnod kell.
  • Sydra #16
    "A törvényen pedig az átlagot kell védjék"
    Jogfilozófia level 1000
    Hány éves vagy, 10?

    "Te még lovaskocsin jársz, mi már Tesla-n"
    Lefogadom semmit nem tudnál reprodukálni azokból a szoftverekből, amit használsz! Nyomkodod a kirajzolt gombokat és egyből tech zseninek hiszed magad.
  • lipovics #15
    Zola 2000, persze nem kell holland nyelven közzé tennie, csak akkor ne is szolgáltasson Hollandiában. Ennyi az egész.
    Ha kell a hollandok pénze, akkor pedig meg kell felelnie a holland törvényeknek.
  • lipovics #14
    Teljesen el vagy tévedve kedves Sydra.
    Kicsit ki kell nézned a dobozból, hogy lásd a világot.


    Az, hogy te mit használsz vagy nem, a lőtéri kutyát nem érdekli, ha rajtad kívül meg mindenki.
    Nem lehet ma ezek a szolgáltatások nélkül átlagos életet élni. A törvényen pedig az átlagot kell védjék, nem a hozzád hasonlókat.
    Te még lovaskocsin jársz, mi már Tesla-n, ez a különbség, ezért nem is érted a supercharger-ket. Ez van.
    Nem foglalkozom veled többet, mert tudatlan vagy sajnos.
    Utoljára szerkesztette: lipovics, 2021.07.26. 19:29:54
  • Sydra #13
    lipovics életképtelen is vagy és ezt úgy palástolod, hogy hazudozol össze-vissza.
    Viber-t, whatsapp-ot, twitter-t soha nem használtam és az ismerőseim nagyrésze se használja ezeket. Facebook-on is csak egy csoport miatt vagyok fent. Nekem még van valódi életem, nem vagyok rá utalva ezekre.
    Ha a munkahelyeden kell használnod valamit ott sem kell semmit feltenned magadról, szóval ezzel hiába takarózol.
    Nem te vagy a világ közepe, hercegnő! Ezek a social media oldalak nem tartoznak neked semmivel és opcionális a használatuk. Egyedül akkor van jogod hisztizni, ha átvernek valamivel és mérhető kárt okoznak. Ezen túl minden a te sarad.
  • zola2000 #12
    Én úgy látom hogy az internet a lényeget tekintve ma is nehezen szabályozható, kezdve attól hogy ahány ország annyi törvény + vannak szabályozhatatlan részei (kriptovaluták, darknet)

    Persze a politika próbál szabályozni mindent is, de sajnos vagy szerencsére (attól függ miről van szó) nem tud