Berta Sándor

Valós idejű közlekedési riasztási rendszer készül

A sofőrök és az utasok minden veszélyes szituációról azonnal értesülhetnek majd.

A HERE Technologies, a Porsche és a Vodafone egy olyan valós idejű riasztási rendszeren dolgoznak, amely az átláthatatlan helyzetek felmérésével, valamint a veszélyes szituációk rendkívül precíz azonosításával biztonságosabbá teszi a közlekedést. A szakemberek az új megoldás esetében az 5G technológiára helyezik a hangsúlyt.

Az elképzelések alapján a jövőben a járművek és azok vezetői, illetve utasai értesülhetnek a veszélyes helyzetekről, hogy azonnal reagálhassanak azokra. A három cég az Aldenhovenben lévő 5G Mobility Lab területén mindennapi körülmények között teszteli az új fejlesztést. A kutatók elsősorban azoknak a szituációknak a kivédésre összpontosítanak, amelyek nem beláthatók az autók vezetői és utasai számára, például azért, mert egy előttük haladó gépkocsi takarja a kilátást. Ilyenkor segíthetnek a kamera- és a szenzorrendszerek, amelyek mesterséges intelligencia bevonásával és rendkívül pontos térképekkel és helymeghatározási technológiákkal precízen beazonosítják a veszélyes helyzeteket, majd elemzik azokat.

A rendszer észleli a különböző objektumokat, a többi közlekedési résztvevő viselkedésében bekövetkező változásokat és az utak állapotát, amelyek magukban vagy közösen kritikus szituációk kialakulásához vezethetnek. Az 5G-hálózatoknak köszönhetően az adatátvitel valós időben megtörténhet, a késleltetési idő kevesebb, mint tíz ezredmásodperc. Szintén gyorsíthatja az adatfeldolgozást, hogy a folyamatra a járműveken kívül kerül sor.

Michael Reinartz, a Vodafone Németország innovációs vezetője kifejtette, hogy ha az autók valós időben figyelmeztethetnek a veszélyekre, akkor az emberi életeket menthet és még biztonságosabbá teheti a közlekedést. Az első tesztekhez kapcsolódóan a HERE Technologies, a Porsche és a Vodafone tovább akarják optimalizálni a rendszert, majd ismét tesztelnék azt, de már különböző helyszíneken és eltérő körülmények között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    "A sofőrök és az utasok minden veszélyes szituációról azonnal értesülhetnek majd."

    Wow, kurva nagy találmány, a Waze meg a többi hasonló ezt már tudja, hála a usereknek...
  • end3 #1
    Nem ártana, ha a k@rva vadisznókat, őzeket, szarvasokat is ellátnák jeladóval és bevennék a közlekedési vészhelyzet kategóriába. Mert azokat mindig csak akkor, (általában későn,) észlelni, ha már az útra futottak. Ehhez a kitáblázás és a megválasztott alacsony sebesség semmit sem ér. (50 km-es sebességnél, egy település táblahatárát elhagyva kaptam "torpedót" az útszéli árokból. Ki viseli a több százezer forintos kárt? Természetesen az autós...!)