Gyurkity Péter

Legurult hordozójáról a kínai marsjáró

Az amerikai helikopter eközben egy kisebb hiba kellemetlen következményeit kerülte el.

Nagyjából két héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy leszállt a Marson a kínai küldetés egysége, amely a saját marsjáróval együtt érkezett a helyszínre. Most ez utóbbi legördült a számára megépített rámpáról, így hamarosan indulhat az önálló vizsgálódás.

A kínai űrügynökség a szokásosnál jóval kevesebb részletet árult el eddig saját küldetésükről, a viszonylagos csendet azonban a napokban egy fotósorozat törte meg, amely már a marsjáró legördülését, valamint annak egyes részeit mutatta meg nekünk. Ebből megtudhattuk, hogy a Zhurong már a bolygó felszínén tartózkodik, kerekeit a homokba süllyedve használja az első méterek megtételéhez, így nemsokára jöhet a tulajdonképpeni küldetés, amelynek részeként többek között a felszín alatt rejtőzködő esetleges jég után kutatnak majd, a beépített radar segítségével. A leszállóegység, valamint a bolygó körül keringő szonda ezalatt a folyamatos kommunikációban és kapcsolattartásban segít, itt remélhetőleg rövid időn belül beszámolhatunk majd a további fejleményekről.


A NASA eközben arról adott hírt, hogy az Ingenuity névre keresztelt helikopter a Mars másik régiójában kisebb hibába ütközött, a sorrendben hatodszor végrehajtott, ezúttal némileg hosszabb és összetettebb repülés során. A navigációs kamera csaknem 1 perccel az indulást követően mindössze egyetlen felvételt mulasztott el továbbítani, emiatt az ezt követő példányokat helytelen időpontban, kisebb csúszással dolgozta fel az egység, ennek következtében pedig a helikopter furcsán ide-oda mozogva, olykor 20 fokos dőlésszögben rángatózva teljesítette a hátralévő útvonalat, viszont a teszt végén ezúttal is összejött a biztonságos landolás, így megindulhatott a részletes kiértékelés és a korrekcióra irányuló munka.

Az illetékesek a malőr révén jóval több adattal rendelkeznek a helikopter repülési jellemzőiről és tűréshatáráról, ez szerintük a későbbiekben jól jöhet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #3
    Legurult?
    Mert nem rögzítették ezt sem megfelelően!
  • TheMothman #2
    Így képzeld el. :)
    https://www.youtube.com/watch?v=ezawPHPKs9M
  • quatlander #1
    "Most ez utóbbi legördült a számára megépített rámpáról"

    Ez a rámpa, teleszkóposan ki lett engedve, vagy hogyan képzeljem el?