SG.hu

Az áfamentesség eltörlése nagyon megdrágítja a kínai rendelést

Visszafoghatja eleinte a vásárlási kedvet, hogy július elsejétől áfát kell fizetni azon 22 euró alatti küldemények után is, amelyek az Európai Unión kívülről érkeznek - állapította meg a Magyar Posta megbízásából készített reprezentatív kutatás.

A 18-65 év közötti felnőtt lakosság körében, májusban végzett felmérésről szóló közlemény szerint az EU-n kívülről vásárlók kétharmada úgy tervezi, kevesebbet rendel vagy egyáltalán nem rendel majd július 1-e után. Így elképzelhető, hogy előnybe kerülnek a magyarországi és az európai e-kereskedők.

A felmérés szerint az érintett csoport 79 százaléka hallott valamit a változásról, 56 százaléka tud arról, hogy az Európai Unión kívülről rendelt kisértékű termékek után áfát kell majd fizetni. A közlemény szerint 18 százalékuk tisztában van azzal, hogy ehhez szükséges a vámeljárás, így eljárási díjat is kell fizetni. A válaszadók harmada mondta azt, hogy az áfafizetési kötelezettség nem befolyásolja a rendeléseit, 17 százalékuk akár többet is vásárol majd az EU-n kívülről. A megkérdezettek 45 százaléka viszont úgy nyilatkozott, hogy kevesebbet fog rendelni a szabályozás hatályba lépése után, és 22 százalék azok aránya, akik kijelentették: nem rendelnek az EU-n kívülről.

A felmérés szerint a magyarok harmada rendelt már online kisértékű terméket Európai Unión kívüli országból, és legalább negyedük rendszeresen vásárol a Távol-Keletről. A kutatás szerint az e-kereskedelem inkább a férfiak körében népszerű. Tipikus Európai Unión kívülről vásárlók a 30-39 évesek, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és a férfiak. Az online vásárlók évente átlagosan több mint 10 alkalommal rendelnek külföldről, és a rendeléseik kétharmada Kínából érkezik. A 2021. július 1-től életbe lépő uniós áfajogszabályi változás épp ezeket a vásárlásokat érinti, hiszen a Távol-Keletről beérkező küldemények zöme az eddig áfamentes 22 euró alatti értékű kategóriába tartozott.

A felmérés kimutatta azt is: az érintettek többsége (69 százalék) nem tudja, hogy az EU-n kívülről érkező termékek teljeskörű áfamentessége uniós szintű jogszabályi változás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #17
    Egyébként még pozitív is, hogy a sok sz@r, olcsó holmi drágább lesz. Az 5 dolláros fityfene 8 lesz, így egy csipetnyivel kevesebb szemét jön Európába. Ha meg annyira kell pont az, az a 3 dollár nem oszt, nem szoroz.
  • kvp #16
    Vagy az EU-s proxy. Azaz hivatalosan EU-s raktarrol rendel az ember, de valojaban Kinabol, csak csomag atiranyitassal. Bejon kontenerben az aru valahogy es feladjak az EU-n belul ahonnan eppen tudjak.

    Egyebkent az Amazon mar megoldotta a problemat, ha rajtuk keresztul rendel az ember, akkor az afa kifizetese melle olyan szallito ceget lehet csak valasztani, ami az o iranyitasuk alatt al, tehat megkeruli a magyar postat.

    Nem lepne meg ha ilyen esetben egy ido utan a kinai allami posta is inditana csomagkebesito szolgaltatast Magyarorszagon es az EU tobbi orszagaban. Termeszetesen joval alaigerve mindenkinek ha kinai termeket vasarol valaki kinai cegtol es mondjuk filleres szallitast mindenkinek ha nem a konikurenciat valasztjak. (szerintem par honap alatt letarolna a teljes piacot)
  • Tetsuo #15
    Marad az EU-s raktár, az sem rossz, sőt...
  • KyleKatarn #14
    A posta éppen a napokban tette közzé, hogy hiába lesz lehetőség például az aliexpressen az áfa közvetlen kifizetésére, mivel a magyar joszabály lehetővé teszi (szerintük megköveteli), így ők akkor is beszedik a vámkezelési költséget, ha az áfa már korábban befietésre került. Gyakorlatilag meszüntetve ezzel a kiskaput, amit az EU azért hozott létre idén februárban, hogy a magánszemélyek mentesüljenek a vámkezelési költségek alól abban az esetben, ha áfát előre már megfizették. Szóval "hőn szeretett országunkból" így csak a legrosszabb konstrukcióban tudunk majd vásárolni.
  • Mertos #13
    Próbaként rendelni kell egy olcsó kütyüt, aztán megvárni mennyit kell fizetni az Áfa + Vámmal együtt. Ha nem éri meg, akkor nem kell átvenni a csomagot, inkább bukjuk azt a pár száz forintot.
  • asgh #12
    Pontosan. Röhejes, hogy egy 100 dolláros cuccon nem az áfa, a vám, a posta, hanem a vámolási eljárás költsége a legtöbb, azaz pl. amíg a csomagküldő vámolja az árut, addig ketyeg a raktározási díj és hogy meddig tart a vámolás, az meg kb. rajta múlik.

    Egy ismerősöm anno hozott a gyerekének egy sportcipőt az USA-ból és csak otthon derült ki, hogy két db. jobblábas cipő van a dobozban. Ment az email a boltnak, azok meg sűrű bocsánatkérés közepette küldtek egy újat, a régit vissza se kellett küldeni és a postaköltséget is ők állták. Aztán a DHL szépen berakta egy raktárba, ült a vámoláson vagy két hetet és raktározási díj címszóval kiszámlázta a cipő eredeti árának kb. a dupláját. (Teljesen nyilvánvaló volt a nyerészkedés, mert a vámpapírokon látszott, hogy két hét elteltével adták csak be a papírokat és a vámolás már aznap lezajlott.)
  • asgh #11
    Hogy a kínaiak magyar raktárakból terjesszék a csempészéssel ÁFA mentesített cuccaikat és ne mondjuk Hollandiából.
  • professional #10
    Akkor minek is a Belgrád-Bp vasút? :D
  • duke #9
    Szemetseg. Durva lesz ha egy 500 forintos vacak majd vam+afa+szallitas miatt minimum 5 ezerbe fog kerulni. Ha csak a kinaiak nem talalnak ki valamit akkor az ilyen termekek eladasa megszunik, mert 4-5 ezerert nincs ra szukseg.
  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    2$-os kék mmcx kábelből rendeltem párat, de már sajnálom, hogy nincs 5 tartalék :-).