Spencer

Mondd meg a frankót a bíróságon is!

Az Interneten keresztül megjelentetett véleményeket vajon védi-e a szólásszabadság? Néhány vállalkozás a bírósághoz fordul, hogy megtudja erre a kérdésre a választ.

A szólásszabadságért harcoló csoportok mindent megtesznek azért, hogy megvédjék azokat a felhasználókat, akik az Interneten csevegve komolyan kritizáltak egy-két olyan vállalkozást, akik aztán beperelték őket. A felvágott nyelvű felhasználók mellett kiálló csoportok szerint a csevegők kilétét nem szabadna felfedni, hiszen őket is védik a szólásszabadságról szóló amerikai törvények.

A Electronic Frontier Foundation (EFF) és a Liberty Project szerint komoly bizonyítási eljárásokat kell lefojtatni, mielőtt bármilyen felhasználónak felfedik a kilétét. A ellentábor szerint szükség van a tettesek megnevezésére, felelősségre vonásukra, hiszen nemcsak a vállalkozók, de magánszemélyek is károkat szenvedhetnek el, ha valaki rosszindulatú, hamis információkat kürtöl széjjel az Interneten, nem is beszélve az üzleti tiktok megszellőztetéséről.

A két csoport legutóbb a kanadai bíróság számára nyújtott be egy petíciót, melyben tiltakoznak a bíróság döntése ellen, és arra kérik a hivatalt, hogy ne adják ki azt a 4 felhasználót, akik Rural/Metro tevékenységét kritizálták a Yahoo! oldalain.

"Az Interneten mindenki ugyanazon a játszótéren játszik, ahol mindenkinek egyformán joga van elmondani a véleményét. Sok olyan esetről hallottunk, amikor egy cégnek nem tetszett egy-egy felhasználó állítása, ezért megpróbálták kideríteni, hogy kit takar a nickname. Sajnos egyre több ilyen eljárásról érkeznek jelentések." - mondta Lauren Gelman. (EFF)

"Ha a nagyközönség nincs tisztában a jogaival, akkor ezeket a pereket arra használják majd fel, hogy eltiporják a szólásszabadságot." - tette hozzá a Gelman.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • accord #7
    Ekkor marhaságot... Lealacsonyítasz egy KAKTUSZT egy ember szintjére? Noname ember, mert a kaktuszoknak álltalában nincs internet elérése... Szóval ne keverjük össze az intelligens kaktuszokat a buta emberekkel. Én a nevében szólok, mert mint már írtam ő net elérés híján nem tudná megvédeni magát...

    :)))
  • Anti_IQ #2
    Hazugságok állítása ,mások jó hírnevének csorbítása vagy a becsületsértés szerintem nem tartozik a szabad vélemény nyilvánítás körébe.
    Engem pl. bazira bosszant, hogy néhányan csak azért, mert egy gagyi nick rejti őket, azt mondanak, amit akarnak mindenféle következmény nélkül. Sokan csak azért firkálnak fórumokba, mert így élik ki kisebbségi érzésükből fakadóan elfuserált életük minden nyűgjét. Ő a tipikus "Na most jól beszóltam Bill Gatesnek" figurák ...