Gyurkity Péter

Megvan a Naprendszer legtávolabbi objektuma

Ismét rekordot döntött a témára fókuszáló csapat, már 132 CSE-re rúg a legnagyobb távolság.

2018 folyamán számoltunk be arról, hogy csillagászok egy csoportja beazonosította a Naprendszer legtávolabbi tagját, amely egy kisebb kődarabként kering a Nap körül, attól nagyjából 100 Csillagászati Egységre. Most újabb bejelentésre került sor, amelyben ismertetik a friss rekord felállítását.

A szakemberekből álló csapat közleménye alapján a Farouthoz képest a most beazonosított, találóan „Farfarout” névre keresztelt objektum még annál is távolabb helyezkedik el, ennek Naptól mért átlagos távolsága ugyanis 132 CSE, vagyis éppen ennyivel távolabb van attól, mint a Föld. Ez persze csak egy durva átlag, a hosszú, elnyújtott keringési pálya ugyanis azt jelenti, hogy a becslések szerint mintegy 400 km átmérőjű objektum egyes időszakokban jóval közelebb (ezután pedig sokkal messzebb) merészkedik a rendszer központjától, attól mért távolsága ugyanis 27 és 175 CSE között mozog. A fenti mérettel a Plútóhoz hasonló törpebolygók skáláján, annak legalján helyezhetjük el a kődarabot, bár ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy ugyan egyes példányok meglehetősen nagyok, az óriási távolság miatt felszínük nagyon halovány, ezért is olyan nehéz megpillantani őket.

A Farfarout, amely a hivatalos katalógusban már a 2018 AG37 néven szerepel, eredetileg még 2018 januárjában bukkant fel a kutatók által használt Subaru-teleszkópon. Először mindössze annyit tudtak biztosan, hogy egy valóban távoli objektumról van szó, az elmúlt években megvalósított technikai fejlődés révén azonban a hosszúra nyúlt megfigyelési időszak alatt sikerült további információkkal kiegészíteni az első megfigyelést. Az is kiderült, hogy a pálya hossza nagyjából 1 ezer évre tehető, a nagy távolság miatt pedig a későbbiekben az esetleges kilencedik bolygó beazonosításában is segíthet majd az objektum, amelyekhez hasonló példányok megtalálására számítanak, a közlemény szerint ugyanis itt mindössze a jéghegy csúcsát pillantottuk eddig meg.

A további példányokra szükség is lesz ezen a téren, a Farfarfout pályáját ugyanis a Neptunusz befolyásolja jelentős mértékben, emiatt pedig közvetlen módon nem játszik majd szerepet a Planet Nine felkutatásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #10
    A cikk megfogalmazása tényleg borzasztó, ugyanis valóban felfedeztek egy égitestet, viszont ez csak az eddig ismert legtávolabbi. Viszont ettől függetlenül te is ordenáré nagy hülyeségeket beszélsz folyamatosan, nem tudom mi a lópikulával kevered a Naprendszer fogalmát, de az akkora nagyságú, ameddig a Nap gravitációs tere pályán tud tartani egy égitestet, amit a Nap tömegéből ki lehet számolni, és körülbelül egy fényév sugarú gömbről beszélünk...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2021.04.04. 19:23:31
  • mumoka 2012 #9
    ez a cik egy hatalmas kamu cik mert a Naprendszer pontos méretét sem lehet tudni csak találgatnak mert minden olyan mesze van & az idő az idő.
  • Irasidus #8
    Te figyelj már, hallotál már olyan matematikai tételről, hogy Pitagorasz-tétel? 60 millió év, Wtf?
  • mumoka 2012 #7
    még a 60 milio év le sem telt az oda érkező jel útjából de már tudják a pontos helyét,
    csak a mérő eszköz nevét felejtették közölni.
  • Cyberdog #6
    Semennyi. Nincs felhajtóerő, nincs semmi. Csak vákuum van és tehetetlenség. Ha legalább lennének tökei. akkor legalább azt lóbálva, némi lendülethez juthatna.
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2021.03.04. 02:57:59
  • UUUU #5
    Már csak az a kerdes, hogy egy toketlen fecske maximalis sebesseggel, mennyi ido alatt teszi meg ezt tavot.
  • Cyberdog #4
    Hát ez bekarcolt...
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2021.02.25. 15:24:44
  • t_robert #2
    1 CSE(vagy AU) 149,6 millió km(a Nap-Föld átlagos távolsága) De ha le kéne gyalogolni a kurvamessze is jó mértékegység)
  • Tntmaxy #1
    Hint: 1 CSE = 14.3 KM (KM, mint kurvamessze)