Ötvös Tibor

Hidegben is van mit nézni online felületeken

Az Amazon a Bliss-szel, míg a Netflix A kapitány küldetésével próbál további nézőket magához vonzani. Utóbbi sikerrel is járhat.

A héten is akadtak érdekes megjelenések, melyek közül a Netflixen debütált az A kapitány küldetése számíthat nagyobb sikerre. No, nem mintha a Paul Greengrass visszatérését jelentő western egy mestermű lenne... egyszerűen a többi film közül még középszerű elemei ellenére is kiemelkedik, főleg az Amazonon látható Bliss-szel szemben. De térjünk vissza a Nincs bocsánat nyomdokain haladni próbáló westernhez.

Az amerikai polgárháború után öt évvel Jefferson Kyle Kidd veteránként igyekszik tisztességes munkából megélni. Texas állam városait járja és többnyire helyi újságokból olvassa fel a híreket a lakosság érdeklődő részének. Egy nap az útjába akad az indiánok közt élő, német származású kislány, Johanna, aki magára maradt a pusztaságban. A kapitány úgy dönt, hogy elviszi a megmaradt családjához a kislányt, ám az út természetesen nem egyszerű.

Számos ilyen filmet láthattunk már, melyben egy kislány és egy veterán, idős harcos próbálnak eljutni A pontból B-be a vadnyugaton (A félszemű, A kelletlen útitárs), szóval túl nagy meglepetésre ezúttal sem számíthatunk. A sztori előre kiszámítható és sablonos, melyet a két, amúgy zseniális főszereplő sem tud mindig megmenteni. Tom Hanks hozza a kötelezőt, a megtört veterán alakját rá szabták.


Ennek köszönhetően viszont semmi extra erőfeszítést nem tesz, szimplán hozza az elvárt szintet. A kislányt alakító Helena Zengel már nagyobb meglepetés. Lehengerlő, ahogy a minimális szövegkönyvét a gesztusaival kiegészíti. Az indián - német - amerikai származásával küszködő és az életet már fiatalként nagyon is megismerő Johanna hálás szerep, melyet meg is tölt élettel.

Greengrass pedig ismét bizonyítja, hogy kisujjból kiráz egy kétórás filmet. A rendezésben nem látni hibát, bár a vágószoba asztalán azért maradhattak volna hosszú, elnyújtott percek. Ennek ellenére A kapitány küldetése cseppet sem rossz film, pusztán ha nem lenne karanténhelyzet, feltehetően nem nagyon figyelnénk fel rá. Középszerű, de attól még nézhető. 6/10

Az Amazon a The Boyz-zal már megmutatta, hogy képes minőségi produktumot letenni a streaming szolgáltatók piacán és a 2021-es év első nagy dobásának egy egyedi rendező egyedi hangulatú filmjét szánták. A Bliss azonban sajnos nagyon gyengére sikerült, pedig maga az alapötlet egészen jó (igaz, jó párszor az Matthew McConaughey - Anne Hathaway nevével fémjelzett oltári bukásnak bizonyuló Vihar előtt jutott eszembe.)

Adott egy férfi, aki a monoton munkájának egyik átlagos napján véletlen megöli a főnökét, mire felbukkan egy nő, aki azt állítja, hogy itt semmi nem valódi, csak ők ketten. Ráadásul bizonyos kövek segítségével még szuperképességekre is szert tesznek. Nagyjából erről szól az első fél óra, hogy aztán több kanyart vegyen a film és egész sokféle műfajban kapargasson kicsit.


Owen Wilson nagyon jól hozza az idegesítő átlagembert, aki valóban sokszor az agyunkra fog menni. Szeretném írni, hogy tökéletes párost alkotnak Salma Hayek-kel, de sajnos ez nem igaz. A színésznő nincs formában, nem igazán tudja, mit is kezdjen a női karakterrel, így nem érdekel minket a páros sorsa. Minderre rátesz az ötlettelen rendezés és a nagyon rosszul megírt forgatókönyv. A Bliss alapötlete jó, de egy kihagyott ziccert jelent a témában. 3/10

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • macskássy #3
    blis nagyon jó
  • AnuluWork #2
    A BoBS remek film. A sok Cowboyok és ürlények, meg egyebek helyett 1x2x leadhatnák az itthoni csatornák is, mert szerintem sokan nem is hallottak ról.
  • lonvard #1
    Egyetértek a kapitányossal kapcsolatban, semmi extra, viszont hiteles, és engem legalábbis végig lekötött. Miközben vagy 15 éve elalszom a filmeken, tehát ilyenkor tudom felmérni, hogy ha valamivel mégis betalálnak. Szerintem az hatott, hogy szeretem történelmi hátterű filmeket, amikben gondos a rendezés, figyelnek a részletekre, és nem néznek hülyének.

    Mellé ajánlanám a Ballad of Buster Scruggot. Az ugyan elképesztően abszurdan kezdődik,de olyan mint egy antológia, hogy több epizód van benne, és vannak köztük nagyon jók. Az aranyásos, meg a telepeskonvojos pl. ;-)
    Utoljára szerkesztette: lonvard, 2021.02.17. 18:31:00