JohnnyCage

A Nokia is abbahagyja a mobilok gyártását?

[CNet] Az elemzők szerint a Nokia mobiltelefonokkal foglalkozó részlege is könnyen az Ericsson sorsára juthat, mivel a mobilok iránti lecsökkent kereslet a vezető mobilgyártót is kellemetlen helyzetbe hozhatja.Az Ericsson csütörtökön jelentette be, hogy immár véglegesen eldöntötte, megválik a mobil üzletágától. Az Ericsson márkanév a mobiltelefonokon tovább él, hiszen a Flextronics a telefonokat a továbbiakban is eredeti nevükön fogja forgalmazni.

A Motorolánál -bár bezárásról egyelőre szó sincs- szintén jelentős változások lesznek a közeljövőben, melynek keretében a telefonok gyártásával foglalkozó ágazat dolgozóinak egy jelentős részét, mintegy 2500 munkást elbocsájtanak, a gyártási kapacitást pedig lecsökkenti a társaság.

Annak ellenére, hogy a Nokia jelenleg piacvezető a mobilgyártók között, a szakemberek szerint az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett mobilvásárlási-kedv a finn céget sem fogja kímélni. Az elemzők határozottan úgy látják, hogy a Nokiának előbb vagy utóbb radikális változtatásokat kell véghezvinnie. Ez a változtatás nem feltétlenül jelenti a mobilgyártás kiadását más cégek számára, de jelenleg ez tűnik a legvalószínűbbnek. A gyártókapacitást viszont mindenképpen csökkenteni kell.

"Elvárásaim szerint a Nokia kiadja a mobiltelefon-üzletágát más cégekenk. A Flextronics-hoz hasonló társaságok olcsóbban elő tudják állítani ezeket a termékeket.", mondta Paul Dittner, a DataQuest piackutató cég egyik elemzője. A Nokia azonban egyelőre semmi ilyesmit nem jelentett be, sőt a cég az elemzők spekulációit sem kívánta kommentálni.

Dan Downey, a The Yankee Group elemzője úgy gondolja, a drasztikusan lecsökkent mobiltelefon-igény miatt kivétel nélkül az összes gyártó kénytelen lesz mérsékelni a mobilok gyártási ütemét, és ez anyagi gondokhoz, hosszú távon pedig elengedhetetlen változtatásokhoz vezet.

Az Ericsson visszalépése azonban nem kizárólag a mobil üzletág romló helyzetére vezethető vissza, mondják a szakértők. A konkurens Siemens nagy erőkkel tör előre, és a várakozások szerint heteken belül átvette volna a piac harmadik helyét az Ericssontól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ZilogR #26
  hi, jól lehetett keresni vele? mármint ha szervized van, vagy a Nokia?
 • Hammel Attila #25
  SZIASZTOK
 • Hammel Attila #24
  Nem hiszem
 • ixyon #10
  nem akarok nagyon okos lenni, de eddig mindössze 1(!) telefonban van WEB(nem WAP) böngész, és az a 9210es. bár az már inkább 1 palmtop mobil funkciókkal...
 • sabe #8
  Nehany hozzaszolo olyan sotet...
  Lesznek ericsson telefonok, lesznek nokia telefonok ezentul is. Olvassatok el 2x a cikket. Belathato, hogy gazdasagosabb olyannal gyartatni (pl Flextronics) aki erre van specializalodva. A fejlesztes tovabbra is Nokiae lesz.
 • [email protected] #4
  nem hiszem hogy bezarnak, tul jol megy nekik.
 • Andris #1
  Ki fog mobilt gyártani ha a Nokia bezárja a bótot?