MTI

Beperelte a Google-t az amerikai igazságügyi tárca

Az amerikai igazságügyi tárca és 11 amerikai tagállam pert indít a Google ellen jogszerűtlen monopoltevékenység miatt - jelentette be Jeffrey Rosen igazságügyi miniszterhelyettes újságíróknak.

Jeffrey Rosen leszögezte: a Google "a versenyre nézve kártékony kizárólagos gyakorlatával fenntartotta monopol hatalmát" a keresőszolgáltatásokban és az ehhez kapcsolódó reklámok területén. Hozzáfűzte, hogy ez a monopólium elfojtja a lehetséges innovációkat a jövőben. A miniszterhelyettes " az internethez vezető kapu monopolista őrének" minősítette a Google-t. Elmondta, hogy a perkeresetben szerepel a Google és az Apple közötti megállapodás kifogásolása is. A két cég közötti megállapodás értelmében az Apple a számítógépeiben és az okostelefonjain alapértelmezéssé teszi a Google megjelenítését a Safari szolgáltatásában.

A perkereset - amelyhez 11 amerikai tagállam is csatlakozott - hangsúlyozza, hogy az elérhető szolgáltatások szűkítésével a Google megkárosítja a fogyasztókat. A hirdetők számára pedig - éppen monopóliuma okán - a Google magasabb árat számolhat fel a konkurencia hiánya miatt. A Google közleményben reagált a perkeresetre. "Mélyen elhibázottnak" minősítette a lépést, leszögezve hogy "az emberek azért használják a Google szolgáltatásait, mert ezt választják, és nem azért, mert erre kényszerítik őket, vagy ne találnának más lehetőséget".

A Google - amely az Alphabet leányvállalata - nem az egyetlen keresőszolgáltatás, de döntő szerepe van a piacon: a piac kétharmadát uralja, a mobiltelefonok piacán pedig még ennél is nagyobb a részesedése. A DuckDuckGo nevű kisebb keresőszolgáltató vezérigazgatója, Gabriel Weinberg üdvözölte a szövetségi minisztérium és a tagállamok döntését. Weinberg a Google monopóliumát a piaci versenyt gátlónak nevezte és úgy fogalmazott, a Google még azt is visszautasítja, hogy megvitassa piaci helyzetének monopóliumát.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy 1998-ban hasonló - szintén jogszerűtlen monopoltevékenységre hivatkozó - pert indítottak a Microsoft ellen. Az a per az óriásvállalattal kötött megállapodással ért véget. A szövetségi minisztérium jelezte: a perkeresetet ugyan a Google ellen nyújtották be, de a tárca más techóriások tevékenységét és piaci helyzetét is vizsgálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #6
    Te milyen keresőt használsz ugh?
  • ugh #5
    Latom nem megy at mi is a problema.
    A gond az hogy a google egy reklam ceg ha tetszik ha nem.
    Az internetet hasznalja reklam platformnak amihez o adja a keresomotort meg a bingeszot.
    Kicsit olyan mintha egy autogumis minden heten egyszer felszorna a keruletet u szeggel mikozben minden sarkon ott viritana a kornyeken a reklamja.

    Ha nem ilyen dilettans hozzanemerto oreg balfaszokbol meg osotba haziasszonyokbol allna az eu parlament meg az usak szenatus mar reg darabjaira kellet volna cincalni.
    Sot nem is kellet volna engedni hogy ekkorara nojjon.
    Most mar nehez dolguk van mert annyi embert tudnak lefizetni amennyit akarnak.
    De lehet eza cel.
    Belejuk kotnek aztan tartjak a markukat, hogy el is sikalhatjuk a dolgot.
    Beugrott a mafia.
    Ha fizetsz, megvedunk ... magunktol..

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.10.22. 22:08:42
  • wraithLord #4
    Csak arra céloztam, hogy annak is Bing az alapértelmezett keresőmotorja, mert a Microsoft fejlesztette.

    Egy csomó böngésző így vagy úgy a Chromiumon alapul. Vagy legalábbis a Blink böngészőmotoron, ami a Chromium része. A Blink fejlesztésben a MS is részt vett. A Blink meg a Webkit böngészőmotor forráskódján alapul, amit az Apple fejlesztett, és pl. a Safari alapja. :D
    Tulajdonképpen elvileg csak a Firefoxnak nincs köze se a Microsofthoz, se az Apple-höz, se a Google-höz. Már ami a népszerűbb böngészőket illeti.
  • MerlinW #3
    Már az Edge is Chrome.
  • wraithLord #2
    Általában Firefoxot és DuckDuckGo-t használok, de azért néha mégis át kell váltani Google-re, mert a DDG-vel sokszor nem találok meg dolgokat.

    Azért kíváncsi lennék, az emberek hányad része hagyja a Google-t default keresőnek azért, mert a Google jobb, és hányad része nem is tudja, hogy mi az a keresőmotor, és hogy van más is (mondjuk a nevét biztos hallotta már), és az a más az mire jó, minek van... Vagy pl. hogy milyen előnyei vannak nem Google-t használni. Lehet, hogy az "általános IT műveltség" fejlesztése is segítene ezekben a dolgokban. A környezetemben körülnézve biztosan. Még azt sem tudják, mi az, hogy "alapértelmezett kereső", amikor kérdezi a böngésző vagy a telefon (asszem van ilyen :D), akkor valamire nyomnak, de hogy miért, az már homályba vész...

    A Google, mint kereső szerintem "írd be, hogy www.google.com"-ként terjedt el anno, nem böngészőbe/rendszerbe épített keresőmotorként. Aztán a Chrome térhódításával folytatta a pályafutását. Most meg már mindenben az van, kivéve pl. IE-t, Edge-et.
  • csigafi #1
    Lehet itt hisztizni de még mindig a google a legjobb kereső. Az emberek választották és használják önszántukból. Nem azért mert rájuk lett erőltetve ha nem azért mert jobb mint a többi. A kacsás kereső is jó de nem olyan hatékony mint a google ugyan ez a helyzet a bingel is. A kissebeket meg se emlittem.

    Miért nem foglalkoznak azzal hogy mennyi hasznot húznak a googlébol az államok saját önös érdekeik miatt. Nem más ez az egész mint lehúzás.