Berta Sándor

Digitális azonosító rendszert készít az EU

Az új fejlesztés átfogó megoldást kínálhat a személyazonosításra.

Az Európai Bizottság egy olyan megbízható és biztonságos internetes azonosítási rendszeren dolgozik, amely használható a nyilvános és a magán online szolgáltatásokban is - ez derült ki azokból a dokumentumokból, amelyekbe a EURACTIV.com munkatársai pillanthattak be.

Az elképzelések röviddel az Európai Unió vezetőinek közelgő csúcstalálkozója előtt váltak ismertté. A rendezvényen az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői dönthetnek az átfogó európai uniós elektronikus azonosító rendszer kifejlesztéséről. Az Európai Bizottság anyagában többek között az szerepel, hogy jelenleg nincs lehetőség egy olyan megbízható és biztonságos személyazonosítás megalkotására, amely képes megvédeni a felhasználók személyes adatait és ezzel párhuzamosan széleskörűen el is terjedhet. Egy ilyen rendszer megjelenéséhez és elterjedéséhez az is kellene, hogy az Európai Unió megteremtse a szükséges keretfeltételeket.

Minderre szükség is lenne, mert a magán digitális azonosítási szolgáltatások szerepe egyre fontosabb és ezzel párhuzamosan az ilyen jellegű platformok jelentősége is nő. A dokumentum készítői rámutattak, hogy a közösségi médiaajánlatok alacsony biztonsági szintet kínálnak az internetes személyazonosítás területén és ennek köszönhetően sokkal sebezhetőbbek a harmadik fél által elkövetett visszaélések esetében.

Az összeállításban az is olvasható, hogy egy átfogó azonosítási rendszer arra ösztönözné az európai uniós tagországokat, hogy az állampolgáraiknak használható, biztonságos, digitális személyazonosítási megoldásokat kínálhassanak az állami és a magánszektorban végrehajtott online tranzakciókhoz. A tagországok ugyanakkor még nem állnak készen és a hálózatba kötöttség foka az Európai Unió bizonyos részein nagyon alacsony, s az elektronikus azonosítási rendszerek határokon átnyúló működése még meglehetősen korlátozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  "Azt meg honnan vetted, hogy kötelezővé akarják tenni?"
  https://sg.hu/cikkek/it-tech/142679/szigorit-a-korhataros-rendszeren-a-youtube
 • Trevor11 #3
  Azt meg honnan vetted, hogy kötelezővé akarják tenni?
 • Tetsuo #2
  Nyilvánvaló volt, hogy a nyugati demokrácia prédikátorai által elítélt kínai megfigyelési rendszer csak idő kérdése, hogy Nyugaton is megvalósuljon.
 • kvp #1
  Szoval azert, hogy nehogy valaki feltorje az ember egyik kozossegi media account-jat es a neveben irjon valamit, ezert kotelezove akarjak tenni, hogy minden inetnetes hozzaszolas keszitoje azonosithato legyen? Es tenyleg elhiggyuk, hogy nem azert, hogy mindenkit felelossegre lehessen vonni ha veletlenul nem jot gondolt?

  ps: Vegul is, ha kinaban, de meg delkoreaban is mukodik a megoldas, akkor miert ne lehetne az EU-ban is minden internetes megnyilvanulast nevvel, cimmel ellatotta tenni... Azert vicces lesz, hogy ha az amerikai turistak is csak akkor tudnak facebook-ra vagy instara post-olni az utjuk kozben ha lesz europai szemelyazonosito kartyajuk.