Gyurkity Péter

Játékfejlesztők ellen fordul az amerikai kormányzat

A legfőbb ok itt is a kínai befolyás, miközben az Apple-Epic összecsapás is folytatódik.

Az elmúlt hónapokban (a Huawei után) leginkább a TikTok elleni amerikai lépésekről olvashattunk, ahogy a tengerentúli illetékesek a telefongyártó mellett a szoftvercégeket is célkeresztbe vették. Most több játékfejlesztő is bekerült ebbe a körbe, miközben egy másik fronton is zajlanak az események.

A Bloomberg jelentése szerint az amerikai kormányzat levelet küldött több jól ismert fejlesztőnek, amelyek között olyan neveket találunk, mint a Riot Games, az Epic Games, valamint az Activision Blizzard. Ebben arra kérik a címzetteket, hogy adjanak át minden olyan adatot, amelyek az amerikai állampolgárok személyes információinak kezelésére vonatkoznak, a politikusok ugyanis szeretnék látni, hogy az érintett cégek miként (és mennyiben) garantálják azok biztonságát. Ez persze elsősorban a TikTok hasonló eljárásának sebezhetősége, pontosabban a szintén kínai Tencent befolyásának erősödése miatt történik, ez utóbbi szereplő ugyanis érdekelt a levélben felsorolt szereplőkben, mint ahogy (befektetőként) jelen vannak a Snap Inc., a Reddit, valamint számos más internetes névben is.

A kormányzat mellett az Apple is összetűzésbe került az Epic Games illetékeseivel, miután az nyíltan bírálta az App Store gyakorlatát. Erre már korábban mások is sort kerítettek, azonban egyetlen más fejlesztő sem tüzelt olyan erővel az online boltot üzemeltető óriásra, mint az Epic. A háború most azzal folytatódik, hogy visszahívják a macOS platformról a Fortnite: Save the World játékot, ez szeptember 23. után már nem lesz ott elérhető – a korábbi vásárlásokat pedig visszatérítik, már amennyiben a játékos 2019. szeptember 17. és 2020. szeptember 17. között vette igénybe a szoftvert. Ehhez csak október 2-ig kell várni, ezt követően megindulnak az utalások, az Epic pedig megőrizheti a vásárlók jóindulatát, miközben az Apple által az App Store platformon életbe léptetett kitiltás miatt komoly bevételtől esnek el.

A Fortnite: Battle Royale ugyan elérhető marad a Mac-en, viszont a fejlesztő jól látható módon igyekszik eltéríteni a felhasználókat az Apple ökoszisztémájától, ennek kimenetele egyelőre erősen kétséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #11
    Én nagyrészt egyértek abban, hogy Kínának megálljt kell parancsolni csak nem így. Azt, hogy valamire nemzetbiztonsági kockázatként mutogatnak bizonyíték nélkül édeskevés egy olyan államban ahol a piaciversenyben és a jogban hisznek. Az onnan is látszik, hogy még a bíróság is kevésnek látta a bizonyítékokat a WeChat tiltásához, és elnapolta egy időre. Azt hogy Kína ezekben nem hisz az oké, de az USA most olyan képet ad magáról akinek mindene a szabadverseny, épp addig amíg a versenyben ő áll nyerésre, utána már annyira nem tetszik neki, és bizonyíték felmutatása nélkül kezdi tiltani a riválisokat.
  • ugh #10
    S magasabb szint az a a beka segge kb.
    Trump politikaja oylan mint o maga.
    Egy szakoca.
    Rarugja az ajtot a vilagra csak azert, hogy az amcsik tapsoljanak neki.
    Egy hulye. Igazi republikanus agyhalott bab. Mint a kis "bozot".

    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.09.24. 09:21:03
  • ugh #9
    Jogos.
    A tik tok is azert kerult tuz ala mert a facebook bevetele akkorat zuhant miatta mint a haz .
    Konkretan tobbet hozott usakianban a tik tok mint a faszbuk.
    Egy osszejovetelen a szopotgombocfeju genhibas gyikember meg sugdosott a trump fulebe mert egy asztalnal ultek.
    Fura mod eztan kezdett nemzetbiztonsagi kockazat lenni es zavarni ezt a agyhalott barnitos barmot.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2020.09.24. 09:19:30
  • tom_pika #8
    Durci kisgyerek utálja a csúnya gonosz elnök bácsit, mert ő az erő sötét oldalán áll...

    Kicsit magasabb szintről volna érdemes nézni a politikai kérdéseket.
  • Kryon #7
    Nem valószínű. Egyes hírek szerint egyenesen az amerikai technológiai vállalatok kérték meg a Trump kormányzatot a kínai riválisaik elleni hadjárat elindítására a mai hátrányos gyakorlat miatt. (a kínai cégek szabadon hozzáférhetnek a nyugati piacokhoz, de a nyugatiak a kínaihoz csak erős korlátozásokkal, ha egyáltalán)

    Azt is pletykálják, hogy a demokraták alelnökjelöltje például egyenesen a tech cégek embere, az összes nagy vezetőinek személyes jóbarátja. Mindeközben az elnökjelölt Biden talán még a ciklus végét sem éli meg, elég rossz bőrben van. Sok dolog nem lesz rábízva, az valószínű.

    Szerintem eléggé arrafelé tendálnak a dolgok, hogy a tech vállalatok lényegében hamarosan átveszik a hatalmat az USA-ban. Ők pedig nem akarnak konkurenciát, ott fogják irtani a kínai versenytársaikat, ahol csak tudják. A jelenlegi helyzetben pedig még igazuk is lesz.
  • yesname #6
    Egyetértek.
  • kvp #5
    Ha Trump elmegy, akkor jonnek helyette a progresszivek. Na ok Maoistak, lasd Kina regen es ujabban, vagy a voros khmerek. Kinaval joban lesznek, de az amerikaiaknak szivas lesz. Nem tudom a globalistaknak ez miert jo, de lehet egy polgarhaborus amerika hamarabb belemegy egy vilagkormany fennhatosagaba. Hogy Kinat hogy akarjak lenyulni azt nem tudom, az oroszoknal egyertelmuen Putyin veget varjak csak. Zukerberg egyebkent mar bejelentkezett a globalis CEO (foigazgato, regiesen a vilagkormany elnoke) szerepere, meg az is lehet megkapja ha jol viselkedik. Na ehhez kepest lehet drukkolni az USA tulelesehez.
  • nlght #4
    Reménykedhetsz, de az elnök valójában egy báb, egyedül semmit nem tud véghezvinni.
    A globális hidegháború már folyik, nem fog leállni sztem egy elnökválasztás miatt.
    Kína az után is gerinctelen faszkalap marad, és sztem nem baj ha acélbetétes bakanccsal néha tökönrúgják. Az elmúlt 20 évben túlságosan hagyták, hogy azt csináljon amit akarjon (ipari kémkedés, népirtás, koncentrációs táborokba zárt 2-3 millió ember, szabadalom sértések nagyüzemben járatása, stb.).
  • SanMaster #3
    Ez az egész addig tart amíg a faszkalap Trump az elnök. Ahogy elmegy a picsába - nagyon remélem - megváltozik a hangvétel.
    Utoljára szerkesztette: SanMaster, 2020.09.22. 10:53:37
  • zola2000 #2
    Az más, az demokratikus :)

    Egyébként vicces hogy a 80as években pont ugyanilyen gazdasági háborút folytott Amerika Japánnal szemben is.