MTI

Ki fognak halni a jegesmedvék

Halálra éhezhetik magukat a klímaváltozás miatt a jegesmedvék - derült ki egy új tanulmányból, amely szerint a csúcsragadozók sorsa akár már a század végére megpecsételődhet.

A Nature Climate Change című folyóiratban publikált eredmények szerint a zsugorodó tengeri jég miatt az állatoknak kevesebb idejük van fókára vadászni. A lesoványodott állatok pedig kisebb eséllyel élik túl az északi-sarkvidéki telet élelem nélkül - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. "A jegesmedvéknek hosszabb koplalási időszakot kell átvészelniük, mielőtt újraképződik a tengeri jég és ismét táplálkozhatnak" - mondta Steven Amstrup, a Polar Bears International nevű szervezet vezető kutatója.

A jelenlegi tendencia szerint a vizsgált 13 alpopulációból 12 súlyosan megtizedelődhet a következő nyolcvan évben az Északi-sarkvidéken zajló gyors ütemű változások következtében. A régió kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál. Amstrup szerint 2100-ra talán már csak a Kanadai szigettengerben lévő Erzsébet királynő-szigeteki alpopulációban születnek jegesmedvék. A tanulmányban felvázolt forgatókönyv az iparosodás előtti szinthez képest 3,3 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedéssel számol. Már a jelenlegi 1 Celsius-fokos emelkedés is a hőhullámok és az aszályok megszaporodásához vezetett, az emelkedő tengervízszint pedig pusztítóbbá tette a szuperviharokat.


A kutatók szerint ha az emberiségnek sikerülne is 2,4 Celsius-fokban maximalizálnia a globális felmelegedést - ami még így is csaknem fél Celsius-fokkal haladná meg a párizsi klímaegyezmény célkitűzését -, azzal is valószínűleg csupán késleltetni tudná a jegesmedvék kihalását. A fenyegetést nem maga a hőmérséklet emelkedése jelenti, hanem az, hogy a ragadozók nem tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó környezetükhöz. "Az a probléma, hogy az élőhelyük gyakorlatilag elolvad" - magyarázta Amstrup. Mára nagyjából 25 ezer jegesmedve maradt a vadonban.

Az állatok testtömegének megbecslésével és az energiahasználatuk modellezésével a kutatóknak sikerült kiszámolniuk, hogy legfeljebb hány napig bírják az állatok a koplalást mielőtt a bocsok és a felnőtt példányok túlélési rátája csökkeni kezdene. A koplalási időszak hossza régiónként változik és fél évig vagy akár hosszabb ideig is elhúzódhat. A bocsok nélküli nőstényeknek van a legnagyobb esélyük az élelem nélküli hosszú időszakok átvészelésére. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a jegesmedvék sebezhető természetvédelmi besorolása nem tükrözi megfelelően az állatok helyzetét. "Az egyetlen mód a megmentésükre, ha a globális felmelegedés megfékezése révén megóvjuk az élőhelyeiket" - húzta alá Amstrup.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #13
    Na azért várjál ezekkel a kikötőkkel! Bár valóban van olyan, mely a tengerszint emelkedés miatt került víz alá, ez elég ritka, mivel az ókor óta, annyira drasztikus emelkedés nem történt, mondjuk úgy 3 ezer év alatt. Holott ugyebár a kora középkorban volt egy kis jégkorszak, ami azért bemozgatta a tengerszintet némileg. Nézzünk szembe azzal, hogy bár kellemes riogatni a klímaváltozással és rémüldözni tőle, de legtöbb ilyen hely, amiről írsz, földrengések ill partvonal változás (akár erózió, akár őrült építkezés) miatt került víz alá! Minimális az, ami vízszint emelkedés miatt.

    Pánik és hisztéria ide vagy oda, klímaváltozás nincs, mert a klíma jelentős része az az évészakok mozgása (ez egy kozmikus eredetű mechanika, a Föld imbolygása ill dőlésszöge miatt van) . Nem tudok olyan helyről, ahol tél helyett mondjuk tavasz lenne, vagy nyár helyett tél stb... vagy akár csak ilyen folyamat zajlana hogy átalakul egy évszak másikká. Minden évszak mindenütt a helyén van, csak esetleg melegebb vagy hidegebb lett némileg, de nem annyira, hogy már ne mondhassuk a télre hogy tél, a nyárra hogy nyár stb. Valódi éghajlat változás akkor lesz, ha megjelenik a dzsungelben a jeges tél és a hó, a jégmezők elolvadnak és erdők nőnek ott enyhe langy fuvallatok közt... a sivatag meg esős hely lesz (megint, mert már volt, mint ahogy amúgy Grönland jege alatt is találtak ősi trópusi növény nyomokat) stb... Globális felmelegedés vitathatatlanul van, de ezzel még a Föld éghajlati rendszere egyelőre hálisten nem változott meg. Tehát óvatosan a klímaváltozás kifejezéssel, mégha sokan buzgón és tévesen használják a médiumokban is, mert ez még "csak" felmelegedés, és globális átlaghőmérséklet évi kb egy tized fok, ahol tartunk... aggasztó, de nem vészes.

    Visszatérve a tengerszintekre. ha megnézzük sok helyen akár pont ott, ahol ókori kikötő van a víz alatt partközelben, ott láthatunk sok helyen partól induló nagy síkságokat, majd nagy hegyeket.. E eme kis alföldek tengerfeneket képeztek 5-10 ezer éve, a vízpart pedig a hegyek teteje ill fennsíkjai voltak. Persze sok helyen síkság nélkül van ilyen part, szépen látható pl a brit szigetvilág fennsík partvonala, sok helyen, ugyebár a tenger egy szakadék, valaha a víz fenn volt. Tehát láthatjuk is és tudjuk, hogy a vízszint lefelé és felfelé is változott az emberi jelenlét korszakában is többször is. Semmi köze ennek a felmelegedéshez, pláne a nem létező klíma változáshoz. A Föld mérséklet klímájú bolygó legalább 2 milliárd éve (a nagy jégkorszak idejét leszámítva, mert akkor jégbolygó voltunk ugyebár)...
    A vita nincs még mindig lezárva, akárhogy is álmodoznak és rémüldöznek botor tömegek (köztük sajnos tanult emberek is), nem tudjuk biztosra megmondani, hogy a zajló felmelegedést az emberi civilizáció okozza vagy sem. A megoldás szempontjából viszont mindegy, mert úgysem tudunk ellene tenni egyik esetben sem; a természet jóval nagyobb léptékű, mondhatni erősebb, mint az emberi tevékenység hatásai planetáris szinten, abba beavatkozni egyelőre hálisten (?) nem tudunk. De ha netán valóban a gázaink, páráink és füstjeink okozzák a felmelegedést (szerintem inkább csak katalizálják valójában), akkor sem tudunk mit csinálni effektíve rövidtávon (sem rövid-középtávon), hisz nyilvánvaló, ha most egy csettintésre leállna minden üvegházhatás fokozó kibocsátó, autó, gyár, ház, erőmű stb, akkor úgykb 10-15 év múlva állna meg (ill mutatna változást, lassulást) a folyamat... (bár sokak szerint természetes periodikus ciklusoknak megfelelően zajlik a felmelegedés és az ellen semmit sem lehet tenni)
  • Lapajka #12
    Akkor elszaporodnak fókák és cápák és megritkulnak a halak a sarkvidékeken gondolom...
  • t_robert #11
    Szerintem te beszélsz félre a klíma változástól nem lesz élhetetlen vagy lakhatatlan a föld. csak a hisztiben. Na igen de ugyanolyan se lesz. meg fognak változni az élóvilág a növény takaró és alkalmazkodnunk kell hozzá. VAgyis még várhatóan emelkedni fog pár tucat métert a vízszint. Ami azt jelenti, hogy tengerparti városaink nagy része rossz helyen van. De ez eddig is így volt. Simán megfigyelhet olyan úsi városoknál, amelyek tengerparton voltak már 3-4000 éve. ma az akkori ősi kikötök jellemzően bent vannak a tengerben 300 méterre a partól 10-15 méter mélyen..... Vagyis ha egy 3000 éve város ókori kikötőjét keresed azt bent fogod találni a tenger mélyén.... Igaz az ott lakok nem klima hisztiztek, hanem alkalmazkodtak. fogták a város és egyre beljebb építették a parton hátrálva az emelkedő víz elől és fogták a kikötőt pár száz évente és beljebb építették fel mindig az aktuális tengerparton. tették a dolgukat alkalmazkodva a környezethez. Persze siránkozhattak volna hamut szórnak a fejükre és óbégathattak volna, hogy mind meghalunk.... csak racionálisak voltak és alkalmazkodtak.
  • t_robert #10
    az igazság, hogy ha mi nem lennénk akkor is lassan véget érne a jégkorszakból való kiolvadó ciklus nagyjából 3-5000 éven belül. (hiszen már 20-22 ezer éve tart a kiolvadás. a mi hatásunk jelenleg annyi a dologra, hogy miattunk lehet nem 3000 év alatt fogunk teljesen felolvadni, hanem már 1000 év múlva.... de hajmeresztő baromság úgy tenni, hogy miattunk van a dolog teljesen és bármit tudnák rajta megállítanim vagy visszafordítani. amit tehetünk megpróbáljuk magunkat korlátozni valahogy és akkor nem 1000 év alatt fogunk teljesen kiolvadni, hanem mondjuk 1500 év alatt. de megváltoztatni vagy megállítani alapvetően nem tudunk semmit... ahhoz, hogy képesek legyünk tényleg változtatni valahogy arébb kéne taszigálnunk a Földet a pályáján. Ugyanis a jégkorszakok ciklikusságának valami csillagászati oka van amit nem tudok pontosan, mivel nem vagyok csillagász, de ez okozza a átlag hőmérséklet 10-12 foknyi ingadozását.
  • t_robert #9
    nem volt mindig gyors. valójában úgy 20-22 ezer éve tart, amióta olvadunk kifele az utolsó jégkorszakból. az első 6-8 ezer év az lassabb volt olvadásban, de az utolsó 14 ezer évben gyorsabb....
  • t_robert #8
    húha, akkor nem szeretnék a következő életemben jegesmedvének születni. A fóka medvék nélkül jobb alternatívának tűnik. A nemzetközi fóka szövetség, amúgy üdvözölte a hírt a jeges medvék kihalásáról. A szövetség elnöke közölte, hogy hasonlóan biztató hírt remélnek a kardszárnyú delfinekkel és az eszkimókkal kapcsolatban is...
  • Hoho #7
    A klímaváltozás akkor volt gyors, ha valamilyen kiváltó esemény történt (kisbolygó becsapódás, vulkáni tevékenység, stb.).
  • VolJin #6
    Van egy rossz hírem:
    A klímaváltozás mindig gyors volt, ez egy legenda a lassúságáról.
  • VolJin #5
    Van egy jó hírem, ha megdöglesz, azzal példamutató lehetsz...
  • yesname #4
    Nem láttam embert még ilyen hosszan félrebeszélni. :D:D:D Gratulálok! Darwin díjas vagy.
    Utoljára szerkesztette: yesname, 2020.07.24. 21:25:42