Berta Sándor

Mesterséges intelligencia optimali­zálhatja a munkavégzést

Ezáltal megoldódhatnak a koncentrációs problémák is.

A Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) és az Arup mérnökiroda munkatársai egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely a különböző szenzorok és a mesterséges intelligencia segítségével megítélheti, hogy milyen helyiségekben érzik magukat jól a dolgozók és melyek azok a szobák, amelyek elrendezése koncentrációs nehézségekhez vezethet. Ezek a felismerések segíthetnek abban, hogy a különböző munkakörnyezeteket az eddiginél jobban alakítsák ki és optimálisan használják, ennek köszönhetően pedig az emberek valóban a tudásuk legjavát nyújthassák.

Az már régóta ismert, hogy például a lárma vagy a hiányzó magánszféra jelentős mértékben elvonhatja a munkavállalók figyelmét a feladataikról és jelentős mértékben befolyásolhatja a tevékenységüket. Ezért az RMIT és az Arup projektjében informatikusok és pszichológusok működtek együtt azért, hogy megtalálják azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek szükségesek a maximális koncentrációhoz és kényelemhez. A megvalósított mesterséges intelligencián alapuló rendszer többek között méri a zajszintet, a hőmérsékletet, a levegő minőségét, valamint az elektromágneses mezőket.

Mohammad Saiedur Rahaman, az egyik kutató kifejtette, hogy a megszerzett információkat a tanulásra képes algoritmusok képzésére használták fel, hogy a szoftverek felismerjék a megfelelő mintákat a koncentráció és az aktivitás területén. Az egyik legérdekesebb megállapítás az volt, hogy a felhasználók többsége 22,5 Celsius-fokosnál hűvösebb helyiségben nem tud teljes mértékben összpontosítani és erre a dologra a nap folyamán egyre érzékenyebben reagálnak. Szintén gátolja a kiemelkedő koncentrációt, ha magas a levegő szén-dioxid-tartalma vagy, ha túl sok egy nap alatt az egyeztetés. Az utóbbiakból naponta kevesebb, mint ötöt szabad csak tartani.

A rendszer akár azt is megállapítja, hogy az egyes munkatársak számára mik az optimális körülmények. Így például vannak, akik szeretnek az ablak mellett ülni, mások inkább a főnökük közelében dolgoznak jobban. A szakértők mindenesetre egyetértettek abban, hogy az ilyen jellegű rendszerek egyre fontosabbak lesznek a jövőben az optimális munkahelyek kialakításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #4
    "például a lárma vagy a hiányzó magánszféra jelentős mértékben elvonhatja a munkavállalók figyelmét a feladataikról"

    Bingó! A tanárokat a gyerekek, az eladókat a vevők, az orvosokat a betegek zavarják! Ezeket kell kiküszöbölni, és minden úgy megy majd, mint a karikacsapás!
  • Akva #3
    Nem kéne ehhez tudományos kutatás, csak meg kell kérdezni engem. Legjobban a rövid, felsliccelt, dekoltált, átlátszó ruhák és szoknyák hátráltatják a munkakoncentrációmat.
  • dyra #2
    Ja. Az IT-sek innovalnak mindenre valami szoftver a megoldás. Már nem látunk ki a csoportmunka és egyéb alkalmazasokbol. Lassan követhetetlen a sok Teems csoport. Kíváncsi vagyok ott mikor jön valami innováció.
  • gosub #1
    Már megint feltalálták a csőben a lyukat! Ez a kutató társaság valami gittegylet lehet, MI/AI nélkül is kb bárki megmondta volna ugyan ezeket. Valszeg a munka fogalmáról teljesen mást gondolnak, mint ami a valóság, mert úgy tűnik kizárólag a képernyők előtt ülők jutnak eszükbe. Még csak addig se terjedt az előrelátásuk, hogy lássák azokat akik őket kiszolgálják, mint pl eladók, takarítók, futárok, pékek, szakácsok, felszolgálók, karbantartók, sofőrök... a termelő tevékenységekről nem is beszélve. Talán varrodát nem is láttak.