Gyurkity Péter

Káros a gyorstöltés erőltetése

Az egyik gyártó is megerősítette, hogy ezzel gyorsabban veszítünk az akkumulátor kapacitásából.

A szakemberek mellett a terület iránt érdeklődő felhasználók is jól tudják, hogy a gyorstöltési technológiák nemcsak a feltöltéshez szükséges időt, hanem az akkumulátor kapacitását, annak élettartamát is megrövidítik, hiszen a gyorsabb ütem egyben a fontos komponens károsodását eredményezi. Most konkrét adatokat kaptunk erről, amit ráadásul az egyik gyártó is megerősített.

Az Oppo kapcsán legutóbb arról olvashattunk, hogy ezúttal egy olcsóbb 5G-telefon piacra dobására készülnek, az utóbbi hónapokban azonban több olyan készüléket is megismerhettük, amelyek minden korábbinál gyorsabb töltési opcióval futottak be. Jó példa erre az Ace2, amely már 65 wattos megoldással érkezett, ezzel pedig alig 30 perc alatt jutunk el nulláról a teljes feltöltés szintjére, bár a most külsős forrás által lefolytatott tesztből, majd pedig az ezt követően általuk közölt eredmények kapcsán a 40 wattos változat jellemzőiről olvashatunk. Az AnandTech munkatársa ugyanis egy rövid bejegyzésben közölte, hogy a 40 wattos megoldás pontosan ugyanannyi ciklus alatt degradálja az akkumulátor kapacitását 70 százalékra, mint amennyi a 15 wattos technológia esetében szükséges a 90 százalékos szintre való süllyedésre, ami jól jelzi számunkra a szomorú valóságot.

A rövid válaszban kitérnek arra, hogy mindezt maga az Oppo is megerősítette a szaklapnak, vagyis végre konkrét, egy gyártó által is visszaigazolt adatok állnak rendelkezésünkre arról, hogy a különböző fejlesztések milyen arányban rongálják az üzemidőt biztosító hardveres komponenst. Tekintettel arra, hogy a cég csúcskategóriás telefonjai 30 és 65 watt közötti megoldásokat alkalmaznak, a pontos szám és idő viszonylag széles skálán mozoghat, ez azonban valószínűleg magyarázatot szolgáltat arra az érdekes részletre, hogy mások (így például a Samsung és az Apple) miért maradtak eddig távol az ultragyors változatoktól. A dél-koreai gyártó például 25 wattnál, az Apple pedig 15 wattnál húzza meg a határt, bár ez a későbbiekben még változhat, így korai lenne végérvényesen határvonalat alkotni az egyes gyártók között.

Annyi biztos, hogy 2-3 éves használat esetén már jól érzékelhető a gyorstöltés által okozott kapacitásvesztés, ez ellen egyelőre nincs gyógymód, bár a legtöbb technológia csak a feltöltés kezdeti időszakában srófolja fel a sebességet, hogy azt később fokozatosan csökkentse, elkerülve ezzel a még rosszabb végeredményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #6
    Még egy olyan telefont se láttam, amiben ne lett volna cserélhető az aksi!
  • kvp #5
    Mert nem egy nagykapacitasu cellat tolt fel az ember X amperrel, hanem tobb kisebb kapacitasut X/N amperrel, igy a kisebb cellakhoz mar lehet a lassu toltest hasznalni. Ugyanugy, ahogy sokkal megterhelobb ha egy ember cipel egyedul 80 kilot, mintha negy ember cipelne egymas mellett haladva fejenkent 20-20 kilot. Utobbi esetben mindenki kevesbe van leterhelve, de ugyanannyi ido alatt, ugyanakkora teher lett atcipelve.

    ps: Ez azert jo, mert a kisebb cellakba kevesebb toltes fer, ezert a lassu toltessel is ugyanannyi ido alatt feltoltenek, mint egy nagykapacitasu. Viszont mivel tobb van beloluk, mert kisuteskor a nagyobb kapacitast adjak es a toltoaramok osszege is azonos egy nagy cellaeval, csak a kicsik megosztoznak rajta. (Persze a sok kis parhuzamos cellat is lehetne gyorstolteni, akkor a mostani gyorstolteshez kepest is toredek ido alatt toltenenek fel, tobbszoros toltoarammal, de az ugyanugy karositana oket, szoval a lassu, de parhuzamos toltes lenne a cel.)
  • tom_pika #4
    Ha fél óra alatt töltöm fel az akkukat, akkor több cella esetén miért kap kisebb terhelést egy-egy cella? A fél óra az fél óra, akárhonnan nézem.
  • zola2000 #3
    Nem baj, majd a vevő többször vesz telefont, ami nagyobb profit.

    (Én meg azt hiszem visszaállok a lassúra, otthon ráér)
  • kvp #2
    Vagy legalabb tobb cellas lenne, amiket lehetne parhuzamosan tolteni. Peldaul 4 cella eseten a 60 wattos gyorstoltes valojaban callankent 15 wattos lassu toltes lenne, persze ehhez tobb cella, a toltobe pedig balanszer aramkor kellene, kvazi 4x annyi alkatresz. A Tesla kepes volt ezt meglepni (egy autoban van hely boven) es ugyanakkora terfogaton majdnem azonos kapacitast az eredmeny, viszont mind a toltesi, mind a kisutesi aram eloszlik a cellak kozott es ez sokat javit az elettartalmukon.
  • Sippie #1
    nem lenne ezzel gond... ha cserélhető lenne az aksi, de ma már az nem divat.