Berta Sándor

Okosablakon dolgozik az Apple

A kaliforniai konszern által fejlesztett rendszer praktikus kiegészítő funkciókat kínál majd a sofőröknek.

Az Apple az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) nyújtotta be az okosautóablakra vonatkozó szabadalmát. A megoldás hátterében a mesterséges intelligencia van, amelynek segítségével gombnyomásra vagy akár automatikusan megváltoztathatók a gépkocsikban lévő ablakok bizonyos tulajdonságai, többek között a fényáteresztő és a hővezető képesség vagy a ködös időjáráshoz való alkalmazkodás.

A szabadalmi leírásban az olvasható, hogy egy olyan rendszer, mint egy közúti jármű rendelkezhet módosítható struktúrákkal, például beállítható ablakokkal. Az utóbbiak pedig különböző szabályozható rétegeket kaphatnak. A dokumentum tartalmazza azt is, hogy a kiegészítő funkciókat hogyan kellene integrálni az ablaküvegekbe, többek között egy vagy több átlátható strukturális réteg (üveg, polimer, más anyagok) bevonásával. Mindegyik réteg egy-egy bizonyos feladatot töltene be.

S hogy mindez miként nézhetne ki a gyakorlatban? Nos, valaki a belvárosban vagy sűrűn lakott területen halad az autójával és ilyenkor elsötétítheti az ablakokat, hogy gondoskodjon a nagyobb mértékű magánszféráról, de ugyanez történhet akkor is, ha az autópályán közlekedik tűző napsütésben. Ilyen esetekben ráadásul az ablakok automatikusan beállíthatók lennének úgy is, hogy több fényt tükrözzenek vissza. Ráadásul a rendszer bekapcsolna egy olyan szenzort, amely csökkenti az UV-sugárzást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #5
    Mégolcsóbb verzió , minden kocsiba beépített napellenző, esetleg extra sötétített csík a szélvédő tetején! XD

    Csak hozzá tenném, hogy marha biztonságos lesz ez, pl. ha éjaszak rávilágítanak, ő besötétedik, aztán úgy marad valamiért. És csatt.
  • dyra #4
    Ennél olcsóbb az én megoldásom. Úgy hívják fényre sötétedő napszemüveg. 10 000 forint körül már egész jók vannak.
  • Wharyoo #3
    Kiváncsi lennék azért a szenzorra, ami csökkenti az UV sugárzást :D

    Utoljára szerkesztette: Wharyoo, 2020.05.04. 06:26:05
  • Vanek úr #2
    Aha. Szóval a szélvédőt (akár első, akár hátsó) is ablaktekerővel szabályoztátok? Ügyes! UV védelmet meg úgy oldottátok meg, hogy a gyereket kiraktátok az autó tetejére, és esőtáncot ropott, hogy a nap ne süssön? :)
  • M2 #1
    A mi autónkban volt ilyen már 30 éve, analóg verzióban. Úgy hívták: ablaktekerő.