Gyurkity Péter

Elrejtené a kijelzők tartalmát az Apple

Meg akarják ugyanis akadályozni, hogy a kíváncsiskodók is lássák a megjelenő adatokat.

Meglehetősen érdekes szabadalmi beadványt juttatott el az illetékes amerikai hatósághoz az Apple, amely legutóbb a régebbi készülékek szándékos lassítása miatt volt kénytelen komoly büntetést fizetni. A cég a jövőben azt akadályozná meg, hogy a kijelzőkre pillantást vető egyéb személyek szintén lássák a megjelenített tartalmakat.

A részletes anyagban arról olvashatunk, hogy két érzékelő kombinálásával biztosítanák az egyes tartalmak, így szövegrészletek, képek, stb. megfelelő megjelenítését, ezek pedig ennek következtében csak és kizárólag a készülék tulajdonosa számára lennének értelmezhetők. Az arcfelismerő technológia (amely jelenleg is megvan a legtöbb új telefonban) segítségével először azonosítanák a kütyüt használó személyt, majd pedig egy másik szenzor alkalmazásával ezen személy szemmozgását, fókuszát követnék le, így a kijelző csak azon részén engedélyeznék a tartalom pontos és helyes megjelenítését, amelyre éppen a tulajdonos pillantása esik. Amennyiben egy másik személy is megpróbálja leolvasni, értelmezni ugyanazon tartalmakat, ez nem fog menni, mivel a kijelző többi részén az adatokat titkosítva tennék csak elérhetővé.

A magyarázat szerint a szövegrészletek esetében ez azt jelentené, hogy a tartalom puszta elhomályosítása helyett a betűk összekeverésével tennék olvashatatlanná azon részeket, amelyekre a készüléket használó tulajdonos pillantása nem vetül az adott pillanatban, míg a képeknél valamilyen egyéb, ám az eredetihez némileg hasonló felvételt jelenítenének meg, a vizuális titkosítás folyamata tehát nem lenne túlságosan zavaró és figyelemelterelő. A megoldás egyelőre a „Gaze-dependent display encryption” néven fut, ez azonban most még csak papíron létezik (legalábbis jelenlegi tudásunk szerint), a konkrét kivitelezés és megvalósítás még odébb van.

Tekintettel arra, hogy az Apple gyakorlatilag naponta nyújt be valamilyen új kérelmet és javaslatot, nem tudjuk, hogy ebből mi valósul majd meg, illetve mikor számíthatunk a végleges megoldás piaci alkalmazására, annak megjelenésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsombor99 #5
    A legegyszerűbb dolog, amit az interneten láttam, az az, hogy lefedni a kijelzőt egy polarizációs fóliával, így annak tartalma nem látszik, egy szemüvegkeretbe pedig egy másik polarizációs fóliát tenni, melynek segítségével csak a szemüveg viselője számára látszik a tartalom, bárki más csak fehérséget lát.
  • Ellaberin #4
    Maga az elgondolás ezer éve működik. Esetleg a technikai megoldás lehet majd esetleg új. De van egy olyan érzésem az Apple-el kapcsolatban, hogy megint a meleg vizet kívánják levédetni, mint már annyiszor a működésük során.
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2020.03.18. 08:58:30
  • monk00 #3
    Ez nem lenne rossz dolog. Ez már nekem is eszembe jutott pár éve. Engem is zavar, pl a metrón ha valaki nézi a telefonom kijelzőjét. Én sem szoktam nézi ki mit csinál a telefonján,, így az enyémre se legyen kíváncsi senki...
  • kvp #2
    Azt nem lehet levedetni, mert afaik az ibm megtette az osidokben.

    Sima folias betekintes blokkolos laptopom meg nekem is volt, egy regi thinkpad. Csak az latta a kijelzot aki szemben ult vele, jobbra, balra es felfele feketere blokkolt a folia. Vonaton ulve hasznos volt, de prezentaciot csak vetitovel lehetett tartani vele es ha tul lapos szogben nyitottam ki en se lattam.

    A fenti szabadalom legnagyobb baja, hogy a vall folotti adatlopas ellen nem ved. Kiveve ha a tulaj ra se nez a titkos adatokra. Akkor meg kar megjeleniteni oket barmilyen formaban. Szvsz a google fele kattints a szem ikonra ha latni akarod mi van a csillag alatt megoldas jobb es sokkal egyszerubb is.
  • Sippie #1
    szerintem kell egy Iglass, amely szinkronizálható az Iphone-al, és mint a 3D szemüvegek összehangolva látja az akinek kell, más meg nem... Ára pedig lehetne 1999$