Gyurkity Péter

Űrhajósokat keres a NASA

Közben pedig a SpaceX kapott meg egy érdekes aszteroida-küldetést.

Az amerikai űrügynökség gőzerővel készül az új éra elindulására, amelynek legfontosabb újítása a hazai rakéták visszatérése, legalábbis a legénységgel lefolytatott küldetések területén. Ennek keretében keresnek most új jelölteket, akik néhány éven belül csatlakozhatnak majd a most végző kollégáikhoz.

A NASA által közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy március folyamán adhatják be jelentkezési lapjaikat az érdeklődő amerikai állampolgárok, akik egy részletes kiválasztási procedúrán mennek majd keresztül, ezt követően pedig a jövő év közepén jelölik majd ki a végleges összeállítást, vagyis azon személyeket, akik részt vehetnek a kiképzésen és felkészítésen. Ez utóbbi újabb 2 évet tesz majd ki, ami pont elég idő ahhoz, hogy néhányan közülük már részt vegyenek a 2024-re előirányzott Hold-küldetésen, csatlakozva a jelenlegi 48 aktív űrhajóshoz. A legutóbbi kampány részeként 2015-ben indult el a toborzás, akkor több mint 18 ezren jelentkeztek, közülük mindössze 11 szerencsés vehetett részt a programban, ők éppen most végeznek, hogy nemsokára kipróbálják a vadonatúj kapszulákat.


Az illetékesek eközben a SpaceX vezetésével állapodtak meg egy újabb érdekes aszteroida-küldetés lebonyolításáról, ami egy újabb fontos állomást jelent majd az erre az évtizedre tervezett munkában, annak végrehajtásában. A 117 millió dollárra taksált Psyche a cég Falcon Heavy típusára épül majd, amely 2020 júliusában rajtolna el a floridai űrközpontból, hogy ezt követően a szondát az ugyanezen névre hallgató, a Jupiter és a Mars között keringő aszteroidához szállítsa. Ennek tanulmányozása a szakemberek szerint betekintést ad majd a Földhöz hasonló bolygók kialakulásának folyamatába, elsősorban annak fémes összetétele miatt, amivel nagyban hasonlít a szilárd felszínnel rendelkező bolygók magjához.

A megérkezés 2026-ban esedékes, vagyis itt még picit messze vagyunk az első konkrét eredményektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #1
    hát nem valami hatékonyak az ottani háeresek. :)

    https://sg.hu/cikkek/tudomany/115705/ismet-urhajosokat-toboroz-a-nasa