Berta Sándor

Előrejelez­hető egy film sikere

Egy svájci vállalkozás szakértői bemutatták az új fejlesztésüket.

A Largo Films megoldását a 70. Berlini Nemzetközi Fesztiválon láthatták először a szakemberek. A mesterséges intelligencián alapuló szoftver a különböző adatok alapján képes előrejelezni azt, hogy egy adott film kasszasiker lesz-e vagy sem. A program többek között elemzi az adott mű forgatókönyvét, megbecsüli, hogy milyen hatást gyakorolhatnak a nézőkre az alkotásban szereplő színészek és figyelembe veszi már a kiválogatásukat is, továbbá véleményezi a filmzenét, illetve akár változtatásokat is javasol az egyes jelenetekben, hogy azok jobban elnyerjék a közönség tetszését. A LargoAI nevű alkalmazás minden egyes olyan munkafolyamatot feldolgoz, amelyek egy későbbi kész filmhez vezetnek.

A fejlesztők a szoftvert számos adatbázis információi alapján, valamint 200 000 színész profilja segítségével képezték. Ezt követően 40 000 művet töltöttek fel a rendszerbe, hogy megtanítsák a programnak, hogy mik jellemeznek egy kasszasikert és mik nem. Ennek eredménye lett az az eljárás, amely a felhasználók számára csupán néhány egérkattintás után elárulja, hogy hol és min kell még javítani ahhoz, hogy a kész alkotás még jobb fogadtatásra számíthasson.

A LargoAI megbízhatóságának tesztelésére a Largo Films szakértői felajánlották a szoftvert bizonyos filmek értékelésére. Az adott művek között voltak olyanok, amelyek kasszasikerek lettek és olyanok is, amelyek megbuktak. Sami Arpa, a Largo Films alapítója közölte, hogy a programjuk a Venom című film bevételeit 201 millió dollárra becsülte - az alkotás valójában 213 millió dollár bevételt termelt. A január 24-én az amerikai mozikba került Úriemberek esetében pedig azt prognosztizálta, hogy a film az első héten 10,6 millió dollár bevételt fog generálni és a prognózis pontos lett.

A Warner Bros. már alkalmaz egy hasonló szoftvert, a Cinelytic nevű technológiai cég projektmenedzsment-rendszerét. A szoftver segít a cégnek abban, hogy a megfelelő döntéseket hozza meg az egyes művek finanszírozásával kapcsolatban. A rendszer másodpercek alatt képes kielemezni az egyes produkciókat vagy színészeket. Ugyanezt a munkát emberek több napon át végeznék. A megoldás különböző adatok figyelembevételével képes tanácsokat adni arról, hogy egy bizonyos film meghatározott színészekkel mekkora bevételt hoz majd az egyes országokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #3
  A Gyalog Galopp unknown exceptional kiütné a szoftvert és gyártóját, mert fi*gja nincs róla.. miért sikeres.
  Utoljára szerkesztette: Zoliz, 2020.02.26. 15:17:08
 • VolJin #2
  Valaki azt mondja el, hogyan lehet kikapcsolni a youtube önbeteljesítő AI szoftverét? Nem azért nézem azokat a szarokat, mert azokat szerete,. hanem, azért nem nézem, végig egyet sem, mert kurvára nem érdekelnek amiket feldob.
  Ráadásul nem jött rá, hogy magyar nyelven értek,. angolul nem...

  Amúgy a gyalog galoppra mit jósolna ez a szoftver?
 • gombabácsi #1
  hogyan csináljunk még primitívebb filmeket, amik segghülye pszichopatákká változtatják az embereket...