Berta Sándor

Adóel­kerüléssel vádolják Nagy-Britanniában a Netflixet

A stream-szolgáltató hatalmas összegeket menekített ki adóparadicsomokba.

A Taxwatch nevű brit szervezet a jelentése szerint a Netflix a szigetországban szerzett 330 millió fontos nyereségét adóparadicsomokba menekítette ki azért, hogy elkerülje az adófizetést. Mindez azért is komoly probléma, mert a vállalat a The Crown és más sorozatok készítéséhez komoly helyi adókedvezményeket kapott.

A dokumentum készítői szerint a társaság struktúrája kifejezetten úgy van kialakítva, hogy az Amerikai Egyesült Államokon kívüli tevékenységével kapcsolatos adókat minimális szintűre szorítsa vissza, míg az adókedvezmények által biztosított bevételeit maximalizálja. A különböző alkotások értékesítésére például Nagy-Britannián kívül kerül sor, pedig a cég a szigetországban körülbelül 10 millió előfizetővel rendelkezik, akik éves szinten több mint 860 millió fontot fizetnek a szolgáltatásért. Ennek ellenére a vállalat 2018-ban csak 48 millió euró bevételt és 2,3 millió eurós adózás előtti eredményt könyvelt el. Ez az összeg közvetlenül a Netflix európai központjába került, amely Hollandiában található és ahol jóval kevesebb adót kell fizetni.

Ezzel párhuzamosan 2017-ben és 2018-ban a cég Nagy-Britanniában 924 000 font adókedvezményt kapott. Ez azon sorozatok miatt volt lehetséges, amelyeknél az egyes részek költségei meghaladják az egymillió fontot, illetve azoknál a filmeknél, amelyeket kulturális szempontból értékesnek minősítenek. Ezekbe a kategóriákba tartozott a már említett The Crown vagy a Szexoktatás (Sex Education). A Netflix visszautasította a felvetéseket és hangsúlyozta, hogy minden olyan államban megfizet minden hatályos adót, ahol jelen van.

Tavaly december elején a Fair Tax Mark brit átláthatósági kezdeményezés munkatársainak jelentéséből derült ki, hogy az úgynevezett Silicon Valley Six, vagyis a hat legnagyobb amerikai technológiai társaság (Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Netflix) az elmúlt tíz évben világszerte 100 milliárd dollár adó megfizetését kerülte el - gyakran agresszív stratégiák alkalmazásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #4
    Nem csak jogászokra van pénzük, hanem bűnbakokra is. Amely bűnbakok között legelső maga a cég egyébként, mert azt nem lehet börtönbe csukni, de ha valakinek mégis csak börtönbe kellene vonulnia, az a legritkább esetben lesz az az ember, aki ténylegesen felelős.
  • gombabácsi #3
    minél nagyobb egy cég, annál több pénze van jogászokra.
    és hát tudjuk, hogy a perek, ügyek nagy része attól függ, kinek van több pénze jogászokra...
  • ostoros #2
    Pont ezt hívják adóelkerülésnek. Ha nem lenne a kiskapu, adócsalásnak hívnák.

    Mellesleg ami legális, az még nem lesz erkölcsös.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.01.18. 09:12:18
  • Merwenus #1
    Full legális gyakorlatot alkalmaz, akkor az nem adókerülés, melyik hülye ember fizetne mindent 100%ban, ha lenne egy kiskapu amivel LEGÁLISAN havonta spórolhatsz az adón?