Ötvös Tibor

Jexi - Túl okos telefon

A Jexi - Túl okos telefon az ostoba és felesleges alcím ellenére is az év legkellemesebb meglepetése, mely zseniálisan állít görbe tükröt a mai okostelefonos generáció elé.

Hogy tetszett a Jexi - Túl okos telefon?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Számos film játszott már el azzal az ötlettel, hogy mi lesz, ha a gépek, amiket mi terveztünk, ellenünk fordulnak. A 2013-as A nő képében pedig egyszer már azt is megtapasztalhattuk, milyen egy generációk elé tartott görbe tükör. Az emberi kapcsolatokat kialakítani képtelen és az életét a közösségi oldalakon élő emberek világába enged most újabb, ezúttal mókás bepillantást a Jexi - Túl okos telefon. A Rossz anyákat készítő író-rendező páros, Jon Lucas és Scott Moore szerencsére a jobbik formájukat hozták és miközben elég sokat nevetünk a filmen, közben el is gondolkodunk a látottakon.

Phil totális mobilfüggő, de a rosszabbik fajtából. Élete csak annyiból áll, hogy elmegy dolgozni, majd otthon a mobilja segítségével rendel ételt, néz filmeket és szó szerint a kis képernyőt bámulva éli az életét. Egy nap azonban összetörik a telefonja, amit újra cserél és így kerül az életébe Jexi, a Mesterséges Intelligencia, aki azért készült, hogy jobbá tegye a felhasználó életét - azok akarata ellenére is. A kezdeti nehézségek után összehangolódik a két fél, a felhasználó és a program, de egy hús-vér nő belépésével elkezdődik Phil pokoljárása.



A Jexi tökéletesen mutatja be a mobilfüggők mindennapjait, ugyanakkor végig ott a remény is, hogy lehet változtatni, csak akarni kell. Adam DeVine tökéletes választás volt a függő Phil szerepére, hiszen róla ugyanúgy elhiszem, hogy képtelen emberi kapcsolatokat kialakítani, de azt is, hogy képes a társaság középpontjává válni. Nagyon jól van felvázolva a karaktere, aki a kezdeti botladozások után szép lassan nyit a világ felé és teszi meg a szükséges lépéseket egy jobb és tartalmasabb élet reményében.

Az is igaz azonban, hogy Alexandra Shipp karaktere, a bicajboltos Cate miatt érdemes is váltani. Az életet ésszel és érzelemmel élő, de nem habzsoló nő elérhető célként lebeg Phil előtt és szerencsére működik is a kémia kettejük között. Ami azonban még nagyobb meglepetés, az Jexi. Akár mi is lehetnénk a program, hiszen szinte mindig olyan dolgokat mond, amit mi is szívesen közölnénk Phil-lel. Persze van egy pont, ahol Jexi kicsit megőrül és elkezd durcás nő módjára viselkedni, de még ez is mókásan lett megoldva. A beszólásai közül szerintem sok duma klasszikus lesz, a vele zajló szexuális együttlét pedig az év egyik legviccesebb jelenete.

Egy szó mint száz, a Jexi egy egészen jól sikerült szatíra, romantikus komédiának álcázva, nagyon szerethető szereplőkkel, kellően őrült mellék alakokkal (Pena évek óta nem volt ilyen jó) és egy igen őrült szoftverrel. Amikor kell, akkor könnyesre nevetjük magunkat, amikor kell, akkor meg felidegesítjük magunk Phil ostobaságain. Ugyanakkor el is gondolkodunk azon, hogy a közösségi oldalak megjelenésével mindenki olyan életet hazudhat magának, amilyet csak akar. És bizony nem is ártana pár embernek egy Jexi, aki kényszeríti a változásra. Hiszen "Jexi azért van, hogy a felhasználó életét jobbá tegye", annak akarata ellenére is.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Jexi - Túl okos telefon (Jexi)
szinkronizált, amerikai vígjáték, 84 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Jon Lucas, Scott Moore
Forgatókönyvíró: Jon Lucas, Scott Moore
Producer: Suzanne Todd
Operatőr: Ben Kutchins
Vágó: James Thomas

Rose Byrne (Jexi)
Adam DeVine (Phil)
Alexandra Shipp (Cate)
Justin Hartley (Brody)
Michael Peña (Kai) Charlyne Yi (Elaine)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DrSoong #3
    Vígjátéknak tökéletes!
  • bunny #1
    Nekem bejött, mondjuk mozijegyet tuti nem adtam volna érte, de egy esti filmnek teljesen megfelelt, jól elröhigcsél rajta az ember. Lehetett volna többet is kihozni belőle, kicsit suttyós de nekem az argo is bejött :)