Gyurkity Péter

60 műholdat lőtt fel a SpaceX

A cég második alkalommal indított el ennyi eszközt, a cél azonban több tízezres.

Elon Musk már jóval korábban beszélt arról, hogy tulajdonképpen globális internetelérést biztosíthatnának, mégpedig rengeteg saját műhold pályára állításával, erre pedig nem is olyan rég már az amerikai illetékes hatóság is megadta az engedélyeket. Miközben több szakember a várható zsúfoltság miatt tartja veszélyesnek a programot, sor került a második fellövésre.

A szokás szerint élőben közvetített start megtekinthető az alábbi, beágyazott videón, itt gyakorlatilag egy újabb hiba nélküli rajtot vehetünk szemügyre. A májusi első fellövést követően ezúttal sem került sor komolyabb problémára, a második csomag részeként útnak indult újabb 60 műhold pedig hamarosan pályára áll, bár ezzel még nem jutnak nagyon közelebb a kitűzés megvalósításához, hiszen itt eleve több tízezer ilyen eszköz alkalmazásáról beszéltek. Újabb fél tucat hasonló startra lesz szükség ahhoz, hogy Észak-Amerika területén részleges hozzáférést biztosítsanak, ehhez nagyjából 400 aktív műholdra lesz szükség, 800 példány bevetése esetén pedig már „tűrhető” lefedettséggel bírnának, legalábbis a cégvezető állítása szerint.


Ami a globális szolgáltatás elindítását illeti, itt további 24 hasonló fellövésre lesz szükség, ekkor indulna azonban csak el hivatalosan az észak-amerikai rendszer. Addigra már összesen 1800 műhold lenne a számára kijelölt pályán, darabonként 260 kg-os súllyal, 4 erős antennával, nappanelekkel, ionmeghajtással, valamint navigációs érzékelőkkel. A SpaceX 2020 közepére érné el a fenti, közvetlen célt, ezzel pedig tulajdonképpen idő előtt járulnának hozzá a csaknem 2 milliárd dollárt kitevő amerikai Connect America Fund (CAF) II program megvalósulásához, amely kifejezetten a vidéki elérések kiterjesztését és javítását célozza. A szövetségi hatóság összesen 12 ezer műholdra adott engedélyt, a távlati cél azonban a 30 ezres példányszám elérése.

Időközben a japán űrügynökség is újabb hírről számolt be, eszerint a nyár folyamán a számára kijelölt aszteroidán mintát vett egység hazafelé vette útját, a mintát tartalmazó kapszulát pedig a tervek szerint 2020 második felében szerzik majd be, Ausztrália területén. Maga az eszköz nem landol és nem is ég el a légkörben, ezt várhatóan megpróbálják majd tovább hasznosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Ez fenyszennyezes. Ezek a muholdak nem maradnak fent sokaig es a hordozo fokozat a szallitokerettel a kibocsatas utan visszajon a legkorbe es elegeti magat. Az elovilagot csak annyiban erinti, hogy a Foldon sehonnan nem tudjuk majd a csillagokat megfigyelni, mert mindig lesz par tucat fenyesebb muhold a kepben. Ez utobbi az embereket leszamitva elvileg senkit nem zavar.
  • NEXUS6 #2
    És van aki meg az eldobott szívószálért, kólásüvegért hisztizik.
    Ez nem környezet szennyezés?
    XD
  • Csatabika #1
    Kicsit nagy lesz a zsúfoltság ott fent...