MTI

Ázsiai műanyagszeméttel van tele egy világ végén lévő sziget

Csaknem 75 százalékban Ázsiából, döntően Kínából származnak azok a műanyagpalackok, amelyeket az Atlanti-óceán déli részén fekvő Inaccessible Island területén találtak dél-afrikai és kanadai kutatók, akik szerint a hulladékok a térségben elhaladó kereskedőhajók fedélzetéről kerülhetnek a nyílt vízbe, majd onnan a szigetre.

Évente nagyjából 12,7 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba, ám ez az adat csupán a szárazföldi forrásokat takarja. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint a szakemberek mostanáig úgy vélték, hogy a tengerekben lévő hulladék döntő része a szárazföldről származik, ám a most publikált bizonyítékok másra utalnak. "Amikor tavaly a szigeten jártunk, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy milyen nagy mennyiségű palack halmozódott fel" - mondta Peter Ryan, a Fokvárosi Egyetem munkatársa, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

A világörökségi helyszínek közé tartozó szigeten végzett vizsgálataik során a kutatók 3515 darab hulladékot elemeztek 2009-ben és 8084-et 2018-ban. Megállapították, hogy a PET-palack a leggyakoribb hulladék a szigeten és ezeknek a száma nő a leggyorsabban: az 1980-as évek óta éves szinten 14,7 százalékkal. A szigeten talált legrégebbi tárolóedény egy 1971-ben gyártott, nagysűrűségű polietilénből készült palack volt, amelyet 2018-ban találtak. A palackok többsége ugyanakkor két évvel azelőtt készült, hogy partra sodródott a szigeten.


"Rajtuk van a dátum, a gyártó jele, és ha az ember tisztában van a különböző gyártókkal, akkor azt is meg tudja állapítani, hogy honnan származnak a palackok" - mondta Ryan, hozzátéve, hogy a megvizsgált palackok több mint 75 százalékáról derült ki, hogy Ázsiából való. A palackok döntően Ázsiából, elsősorban Kínából származnak, és viszonylag újak, ezért nem kerülhettek a globális óceáni áramlatokkal a szigetre, ami sugallja, hogy a területen áthaladó hajókról dobhatták őket a vízbe.

"Az első gondolatom az volt, hogy halászhajóflották állhatnak a háttérben" - mondta a kutató, megjegyezve, hogy a palackok kínai eredete miatt ez az elmélet megdőlni látszik, mivel az Atlanti-óceán déli részén a tajvani és japán halászflották dominálnak. "Úgy vélem, elég meggyőzőek a bizonyítékok arról, hogy a hulladék kereskedőhajókról származik" - fűzte hozzá Ryan. "Az elmúlt egy évtizedben jelentősen fellendült a kereskedelmi célú hajózás, különösen Dél-Amerikából Ázsia irányába" - mondta a kutató, megjegyezve, hogy őt személy szerint kissé meglepte a hulladékok forrása, mivel korábban úgy vélte, hogy a kereskedőhajóflották jobban tartják magukat a fedélzetről való szemetelést tiltó nemzetközi megállapodásokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VolJin #7
  A gyárto miért is felelne értük?
 • Macropus Rufus #6
  műanyag össze szedve. És a gyártó cég tulajának az udvarába lerakni. Ennyi.
 • Relixo #5
  Most nem azért de ez megint egy olyan téma,hogy kiderült...elmondták...tudja mindenki... következménye semmi nem lesz! A multi cégek le se sz...ják a profit dől nekik az a lényeg az emberek meg nem fognak leállni a vásárlással és a felesleges fogyasztással és szemeteléssel. Akkor miről és minek beszélünk?!
  Nem mondom,hogy nem érdekel vagy nem kellene tenni ellene de ez kb olyan mint a széllel szembe pisálás.
 • gombabácsi #4
  10 éves streetview képeken már látszanak ezek, óceán közepén lévő szigeteken...
 • csigafi #3
  Csak dióhéjban írtam ezt azt egy kisebb fél dióhéjnyit. Kibontakoztatva több oldalnyi lenne akár egy könyvnek is megfelelne a terjedelme. Kitérve a petepalackokra a szemét körüli cirkuszra átveszik, nem veszik át stb. Hiába a világ pusztulásra érett.
 • Sliderx #2
  Ettől azért jóval összetettebb a probléma.
 • csigafi #1
  Össze kell szedni és amit lehet újrahasznosítani kell amit meg nem azt elégetni egy zárt szemétégetőben ennyi. Ezt okozza a sok gagyi termék gyártása amik nem minőségi termékek és nem újrahasználhatok Hogy honnan származik a szemét az meg csak mosakodás, pedikűrözés akar lenni. teljesen mindegy hogy hajókról vagy szárazföldről ez már csak utólagos bűnbak keresés. Hiszen hajókra is szárazföldről kerültek fel a cuccok. Pár éve volt árvíz a tisztmentén hát abból is rettenetesen sok szemét került a partok mentére miután visszább húzódót a víz. Az olyan ember akik krémmel bekent testtel meg szappannal mennek úszni nehezen értik meg hogy óvni kell a környezettet.