MTI

Könyvet adott ki Edward Snowden, máris beperelték miatta

Az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte Edward Snowdent, a 2013-ban titkos hírszerzési dokumentumokat kiszivárogtató volt CIA-alkalmazottat a most megjelent könyve miatt - jelentette be az igazságügyi tárca Washingtonban.

A minisztérium közleménye szerint Snowden a könyvet megjelenése előtt nem mutatta be az amerikai hírszerző szerveknek, s ezzel megsértette a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) aláírt korábbi titoktartási megállapodását. A minisztériumi kommüniké leszögezte azt is: Edward Snowden a közelmúltban adott interjúival szintén megszegte ezt a titoktartási kötelezettségét.

A perkérelem ugyanakkor - bár a könyv kiadója ellen is pert indít -, nem indítványozza a Permanent Record (Állandó Nyilvántartás) című önéletrajzi könyv kiadásának vagy forgalmazásának leállítását. A kiadó elleni per célja, hogy a könyvből származó bevételekből Snowden egyetlen centhez se jusson hozzá - szögezte le a közlemény. Az amerikai CBS televízió hétfőn sugárzott interjút a jelenleg Moszkvában élő Edward Snowdennel. Az NSA és a CIA volt alkalmazottja akkor kifejtette, hogy szeretne visszatérni az Egyesült Államokba, de csakis akkor, ha - mint fogalmazott - "igazságos per" várna rá.

Snowden számítógépes szakember, aki 2007-től a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottja volt, majd a Dell és a Booz Allen cégek munkatársaként a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) munkatársaival dolgozott együtt. Kiképzett hírszerzőként és titkos ügynökként tevékenykedett külföldön is, mielőtt 2013-ban az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban folytatott széleskörű lehallgatásokat bizonyító, szigorúan titkos dokumentumok tízezreit másolta le és adta ki újságíróknak. Ezt követően több országtól kért menedékjogot, a legutóbb éppen hétfőn Franciaországtól, de eredménytelenül. Moszkvában él, s az amerikai kormányzat mindeddig hiába kérte kiadatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #6
    Azok hát...
  • Macropus Rufus #5
    "A kiadó elleni per célja, hogy a könyvből származó bevételekből Snowden egyetlen centhez se jusson hozzá - szögezte le a közlemény."
    igazi patkányok.
  • ostoros #4
    Nem lehet, hogy akik lebuktak, azok keresik a nyilvánosságot, ha már egyszer a névtelenség nem védi meg őket többé? Assange kivétel volt, ő elejétől kezdve trombitálta, hogy ő kiszivárogtat, de Snowden az után csinálta, miután forró lett a talaj...
  • kvp #3
    Kevered, az az orosz modszer. Az amerikaiak dronokat hasznalnak. Csak hulyen jonne ki, ha egy robotrepulogep Moszkvaban bekopogtatna az ablakan. Szoval ott nagyobb biztonsagban van, joreszt pont azert mert az USA nem szeretne ha ott lenne.

    Egyebkent ha nem lenne ennyi ember aki hires akar lenni, akkor ugyan kevesebb szivarogtatot ismernenk szemely szerint, de tobb titkos info kerulne ki. Csak ehhez az kellene, hogy utanna ne akarjanak ismertek lenni, hanem folytassak a munkajukat lebukas nelkul. De nem...
  • morguldae #2
    USA - Igazság - bruhahahah. Egy mondatban sem lenne szabad említeni ezt a két dolgot! Csodálkozom, hogy Snowdent még nem tüntették el. Esetleg hirtelen rákos lesz oszt meghal... Az USA így oszt ugyan is igazságot!
  • ostoros #1
    Az igazság szabaddá tesz---- vagy sírba, ha valakinek nem tetszik.