Gyurkity Péter

Ősi kontinens rejtőzik Európa alatt

Ez ugyanis több, mint 100 millió évvel ezelőtt csúszott be a mai Európa alá.

Az Utrecht Egyetem kutatói érdekes tanulmányt tettek közzé a napokban a Science magazinban, amelyben egy ősi, a jelenlegi Európa alatt rejtőző kontinens maradványairól, az eddig visszaigazolt leletekről értekeznek. Eszerint több, mint 100 millió évvel ezelőtt csúszott be a mai felszín alá a többnyire a tenger alatt rejtőző kontinens.

A szakemberek magyarázata szerint a Nagy-Adria névre keresztelt kontinens nagyjából a mai Alpoktól egészen Iránig terjedt, 140 millió évvel ezelőtt pedig még különálló földrészként jelent volna meg a pontos térképeken (240 millió évvel ezelőtt pedig még a Pangea része volt, amely 20-60 millió évvel később szakadt fel külön darabokra, létrehozva a mai kontinensek elődeit). Az említett időszakban a kontinens jelentős része a vízfelszín alatt helyezkedett el, a felszínen kisebb-nagyobb szigetek sorozatát láthattuk, amelyek kitűnő helyszínként szolgáltak volna az amatőr búvároknak, már amennyiben emberek is éltek volna akkor. Napjainkban Európa több részén bukkanhatunk a Nagy-Adria maradványaira, a kutatók maguk is több eltérő helyen vettek mintákat, bár a jól látható hegységek Közép-Európában és a Balkánon is az akkori mozgás következményeként jöttek létre, ahogy az itteni (eredeti) felső rétegek felgyűrődtek.

A csapat tagjai mágneses ásványok tanulmányozása révén jutott erre a következtetésre, amelyek a kőzetben megtalálható ősi baktériumok lenyomataként maradtak ránk – az elpusztult baktériumok mágneses maradványai az üledékes rétegekben ma kőzetként bukkannak elő, ami azért fontos, mert ezek a Föld mágneses mezeje révén (a kortól függően) egy adott irányba orientálódnak, így komoly segítséget jelentenek a kor meghatározásában. A mozgó törésvonalak a széttöredezett üveghez hasonlóan szórják szét ezen maradványokat, így munkájuk tulajdonképpen hasonlít ahhoz, ami a régi vázákon és egyéb alkotásokon dolgozó restaurátorok feladata, előbb össze kell gyűjteni a darabokat, majd pedig újra kell alkotni az eredeti példányt.

Az Adriára utazók (amennyiben érdeklődnek a geológia iránt) a tengernek hátat fordítva, a környékbeli hegyeket megmászva utazhatnak vissza az időben, hiszen ezen hegyek szintén az ősi kontinens maradványai, amelyek a vulkánokon és gejzíreken keresztül törtek a felszínre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Archenemy #11
  Ááááááá :D
 • kvp #10
  Valojaban jol lathato a jelenseg, mert ez az utkozes gyurte fel az Alpokat, meg a Karpatokat, emelte meg a Pannon tengert, aztan meg tett ra bazalt omlest is (lasd: Balatonfelvidek). Ennek a deli vege az Adria partjain talalhato vulkanikus terulet es a masik oldalon Olaszorszag nagyresze.

  ps: Azert nem voltak a Karpat medenceben rendes vulkanok, mert itt tengeri uledekes kozetlemez alol probalt feltorni a magma es ezert sokkal kisebb erovel fel tudott jonni, aztan a felszinen szetfolyni. Ezek a bazaltkiomlesek koptak le aztan a balatonfelvideki hegyekke. Ugyanez a hatas alakitotta ki az olasz vulkanokat is. Raadasul mivel ok tenyleg a lemez szelen vannak, igy ott meg mindig aktiv a vulkanikus tevekenyseg. Az Alpok is gyurodik meg tovabb, viszont nekunk a szeletol ma mar tavol (szerencsere) mar csak a termalviz jut.
 • wraithLord #9
  Ott van Great Adria a 150 millió évvel ezelőtti Földet ábrázoló modellen, csak az időben előrehaladva nem azt csinálja, amit ebben a cikkben leírtak. Vagy legalábbis nem lehet látni, mi történik vele, mert kicsi az időbeli felbontás.
  De inkább olyan, mintha ütközne Európával, és kiemelkednének bizonyos részei Európának is, és a szóbanforgó földrésznek is. Ott ez a Great Adria alakítja ki az Appennini- és a Balkán félszigetet, a cikk szerint viszont Európa alá gyűrődik, és kiemeli azt, és csak egy pici töredéke vesz részt a két félsziget kialakításában.

  De nem csoda, hogy nincs meg, mert gondolom, a linkelt oldal régóta van már, a cikk meg ebben a hónapban jelent meg.
 • Amergin #8
  Én valahogy nem érzékelem ezt.
  Más látja?

  Utoljára szerkesztette: Amergin, 2019.09.21. 10:36:14
 • ostoros #7
  Régen Európa még nem volt annyira büszke nő. :)
 • wraithLord #6
  Ősi kontinens... :D Pedig én azt hittem, tegnap csúszott Európa alá.
 • NEXUS6 #5
  Jól látom, hogy ez a magyarok elsüllyedt kontinense, ami nem is süllyedt el, de mi valójában mindíg is itt éltünk! XD
 • kvp #4
  Nos ha egy kereglemez lebukik egy masik ala, akkor az nem marad ott. Megolvad es egy resze magma formajaban visszajon, Ilyenek az olasz vulkanok es ilyen lavafolyasokbol all a balatonfelvidek jelentos resze is. Szoval nem igazan van semmilyen kontinens sehol, leszamitva azokat a reszeket, amik nem buktak le az europai lemez ala. Kerdes van-e ilyen vagy csak a vulkanikus hegyek formajaban lathato az ami a kozetbol lett. Szerintem csak a masodik es a cikk is csak erre utal.

  ps: Ugyanez a magma jott fol anno Pompei-ben is a Vezuvbol es sokkal korabban Magyarorszagon is bazaltomlesek formajaban, szoval nem mai folyamatrol beszelunk. A cikk apopoja valoszinuleg az, hogy nem volt mar tobb kis szines az eredeti szerkesztosegben. (Pangea felbomlasa es a lemezek vandorlasa kozepiskolai tananyag...)
 • t_robert #3
  Végül is az elmúlt pár tucat évmillióban egyértelműen megemelkedett az európai kontinens 1-200 métert. többek közt ezért is folyt le a régi Pannon tenger, ami még 30-40 millió év itt hullámzott.... akkoriban a mai kárpálmedence tengerfenék volt. részben feltöltődött az üledéktől és talán az emlekedést az is okozta, hogy alánk csúszott egy másik kéreglemez.... logikus lenne....
 • Szefmester #2
  Gondolom arra gondoltak, hogy a tektonikus lemez amin a kontinens volt az európai lemez alá csúszott. Kontinensek magukban nem mászkálnak tudtommal.