Berta Sándor

Windows 10 - adatgyűjtési vádak merültek fel

A Microsoft operációs rendszere az európai uniós adatvédelmi szakemberek célkeresztjébe került.

A Reuters a cikkében azt írta, hogy a holland adatvédelmi szakemberek azt vetik a redmondi konszern szemére, hogy megsértette a hatályos adatvédelmi előírásokat.

A Holland Adatvédelmi Hivatal (Autoriteit Persoonsgegevens - AP) tájékoztatása alapján a Microsoft távoli hozzáférések segítségével gyűjti az információkat a Windows 10 Home és a Windows 10 Pro operációs rendszereket használó személyekről. Az AP azt állítja, hogy a dolog akkor derült ki, amikor tesztelték az óriáscég által tavaly bevezetett magánszféra-védelmi megoldást. Az utóbbi bevezetését egyébként a holland hivatal szorgalmazta és a Microsoft eleget is tett a kérésnek, azonban látható volt, hogy a társaság továbbra is gyűjti a Windows 10 Home és Windows 10 Pro operációs rendszereket futtató számítógépek telemetriai adatait.

A hivatal nem árult el műszaki részleteket arról, hogy az adatgyűjtés milyen módon valósult meg. A holland adatvédelmi szakértők jelezték a dolgot az Ír Adatvédelmi Bizottságnak (DPC), amely a múlt hónapban meg is kapta az információkat, valamint a Microsoft európai központjának, amely Írországban működik. A vállalat képviselői azt közölték, hogy mind az illetékes hivatalokkal, mind az adatvédelmi szakemberekkel együtt fognak működni, s örülnek annak, hogy lehetőségük lesz tovább javítani az eszközeiken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #12
    Nem kell felkapni a vizet. :) Altalaban irtad, altalaban nem igaz. Ennyi.
    De engem erdekelne, hogy melyik linux distro kemkedik az Androidon kivul.
    Ha a halozati os adatot gyujt az millios pereket vonhat maga utan. Egy xy user adata egy dolog, meg egy vallalat adatai egy masik. Ez utobbinal a segget is kinyaljak, mert nemileg jobb ugyvedei vannak mint nekem v neked, es a szart is kiperelik az os gyartobol. Szoval azok nem.
  • TokraFan #10
    "...oszt mégis önként nyomja fel oda mindenki a dolgait! :-)"

    ??? Nem mindenki! Elég sokan vagyunk, akiknek profilja sincs, nem is volt, és soha nem is lesz!
  • Macropus Rufus #9
    Pl a linux/unix/freebsd/openbsd.
    Igaz ezek nem a desktop usereknek keszultek, de a szolgaltatasuk a sajat teruletulok (mainframe remdszerek) messze a windows elott jarnak.
    Viszont a felvetesed nem os. specifikus volt, hanem ugy altlaban. Altalaban nem igaz amit irtal. ;)
  • morguldae #8
    Ja, hát mindenki adatot gyűjt manapság! Nincs ezen semmi meglepő! Gondoljunk csak a világ legnagyobb adathalász oldalára a facebook-ra! Mindenki tudja, hogy adatot gyűjt oszt mégis önként nyomja fel oda mindenki a dolgait! :-)
  • TokraFan #6
    Erre azért ne vegyél mérget, mivel az MS lekésett a mobil bummról és a keresőmotor bizniszről is, ahol az adatgyűjtés jelenti az egyik legnagyobb értéket. A Spy10-el ezt a hátrányt akarják behozni. Azzal a süket dumával, miszerint a telemetriagyűjtés csak a user experience miatt kell, csak a leg naivabbakat lehet már megetetni. GYűjtenek azok mindent amit csak tudnak, volt is erről egy lista, de törölték, szerencsére az archive.org-on megőrződött. Akit érdekel, utánanézhet.
  • KoLaMan #5
    Egyrészt: "...gyűjti az információkat a Windows 10 Home és a Windows 10 Pro operációs rendszereket használó személyekről."
    Másrészt: "...gyűjti a Windows 10 Home és Windows 10 Pro operációs rendszereket futtató számítógépek telemetriai adatait."
    A két dolog nagyon nem ugyanaz.
    Egyszerűen annyira semmi konkrét infó nincs a dologról, hogy igazából nincs is miről írni. Soha nem állította az Ms, hogy semennyi telemetria nincs. Személyes dolgokat meg mi a csudának gyűjtene? Az Ms NEM ebből él - ellentétben néhány más céggel...
  • Macropus Rufus #4
    azért ne általánosítsunk. Nem minden op. kémkedik.
  • TokraFan #2
    Bon nevű felhasználó is olvasta vajon?
  • Tetsuo #1
    Már elég régen felmerültek azok a vádak.