JohnnyCage

TiVo: videózás 21. századi módra

[ZDNET] A TiVo egy olyan videókészülék, amely a felvételeket egy számítógépes merevlemezen tárolja el. A készülék több érdekes funkciója között szerepel az élő adás megállítása, majd kihagyás nélküli folytatása is.

A ZDNet munkatársa, Jesse Berst közelebbről is szemügyre vette a TiVo-t. A cél a készülék előnyeinek és hibáinak felderítése volt.A TiVo alapcélja nem egy rendkívüli dolog: akkor nézhessük a számunkra érdekes műsorokat, amikor mi szeretnénk.


Sony digitális felvevő

A TiVo működési elve az, hogy a felvételhez merevlemezes meghajtót használ, a megszokott videókazettától eltérően. A lemezen a videóinformáció természetesen tömörítve van. A lemezes adattároló eszközök mindig is előnyösebbek voltak a kazettásnál, mivel például nem kell a gyorstekerése várni, és nincs megevett szalag sem.Az új, csendes merevlemez-meghajtókat alkalmazó TiVo készülékek ráadásul halkabbak is, mind a videók.
A kereskedelmi forgalomban kapható lemezes eszközök (DVD-Video, Video-CD) óriási hátránya, hogy nem alkalmasak felvételre. A TiVo ezt a hiányosságot küszöböli ki.

A TiVo készülékek egy darab, de többféle méretből választható merevlemezt tartalmaznak. Itt kerül a képbe a TiVo első hibája, miszerint ha betelik a lemez, akkor valamit törölni kell, nincs mese, se másik merevlemez. A forgalomban lévő készülékek 20 és 60 óra közötti maximális tárolókapacitással rendelkeznek. Ez azonban a felvétel minőségétől változik, jobb minőséghez nagyobb lemezkapacitás kell.

A TiVo beépített modemet tartalmaz, és naponta letölti az egy hétre előre várható műsorok listáját. A felhasználó ebből a listából választhatja ki, hogy a készülék milyen műsorokat rögzítsen. Ha a műsor kezdési ideje megváltozik, a készülék igazodik ehhez. A gyakran megnézett műsorokat a TiVo automatikusan felajánlja felvételre, de ez a funkció Jesse szerint nem igazán működik az elvárásnak megfelelően.


A Phillips felvevője

A készülékkel lehetőségünk nyílik élő adások leállítására, majd tetszés szerinti időben tovább folytathatjuk azt, onnan ahol abbahagytuk. A leállítás után a készülék rögzíti az elő adást. Amikor készek vagyunk a műsort tovább nézni, a készülék elkezdi visszajátszani a felvett részt, miközben a sugárzott adás felvétele folytatódik tovább. Ha reklámhoz, esetleg unalmas részhez érünk, akár be is hozhatjuk a lemaradást az érdektelen rész kihagyásával.

A TiVo olyan óriáscégeket tud magamögött, mint a Philips és a Sony. A készülék körülbelül másfél éve kapható Amerikában, de tömeges elterjedése még várat magára. Jesse tapasztalatai alapján a TiVo nem rossz, határozott előrelépést jelent a videókhoz képest, de jelenleg még gyermekbetegségei vannak. Ilyen gyermekbetegségben szenved például a TiVo kézikönyve, amely teljesen érthetetlen, de nem igazán használható a készülék műsorajánlója sem.

A TiVo nagy hibája, hogy adattárolója nem cserélhető, sőt nem lehet vele megvásárolt filmeket sem nézni. Mindezek kiküszöbölésére a Philips és a Sony olyan kombinált készülék fejlesztésén dolgozik, amely a merevlemez-felvevő mellett DVD meghajtót is tartalmaz. A jelenleg kapható TiVo változatok 300-700 dollárba kerülnek, de az előbb említett okokből egy videó vagy egy DVD is szükséges melléjük.

Egyelőre úgy tűnik, miénk magyaroké a bölcsesség, mivel tudtommal a készülék itthon nem kapható, úgyhogy kénytelen-kelletlen kivárjuk, mi sül ki a TiVo-ból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!