Berta Sándor

Részben Kínán kívülre vinnék a gyártást a nagy hardvercégek

Több IT-cég felső vezetői azt fontolgatják, hogy más helyszínt keresnek a termékeik elkészítésére.

A Nikkei Asian Review írta meg, hogy a Microsoft, a Hewlett-Packard és a Dell Kínából más ázsiai államba akarják teljesen vagy részben áthelyezni a készülékei gyártását. A hardvergyártók és a megbízások alapján dolgozó bérgyártók számára elsősorban Vietnam és Tajvan tűnik jó helyszínnek, míg a Microsoft Thaiföldre és Indonéziára gondolt. Az utóbbi mellett szólnak az alacsony bérköltségek, a meglévő, használható infrastruktúra és számos új, potenciális munkatárs. Thaiföld előnye lenne, hogy már több társaságnak is vannak helyi üzemei, közéjük tartozik a Seagate és a Western Digital. A Microsoft, az Amazon és a Nintendo számára Vietnam is megfelelő alternatíva lenne.

A Dell és a Hewlett-Packard bejelentette, hogy az üzemeik 30 százalékát máshová akarják helyezni. A Dell ezért már helyi létesítményeket tanulmányoz Tajvanon, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken. Az Asustek és az Acer is részben máshová vinné a készülékei gyártását, valamint a Google és a Sony új helyszíneket keresnek a termékeik gyártására. A lépésekkel a vállalatok egyértelműen az Amerikai Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborúra és annak következményeire, elsősorban a vámok bevezetésére reagálnak. Érdekesség, hogy egyik gyártó esetében sem merült fel az, hogy az üzemeket az USA-ba telepítsék.

Néhány nappal ezelőtt ugyanakkor az derült ki, hogy Texasból Kínába helyezheti át a Mac Pro összeszerelését az Apple és a munkát a helyi Quanta végezheti majd el. A döntés egyik oka az, hogy lejártak azok a kedvezmények, amelyeket az Apple azért kapott, hogy az összeszerelésekre Texas állam területén kerüljön sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  Egyet értek... majd meglátjuk a végeredményt. Rosszabb nem nagyon lehet, bár ki tudja...
 • Sequoyah #9
  Nem az a helyzet hogy kizarolagos befolyast szereztek volna, de szinte kizarolag ok nyomulnak gazdasagilag Afrikaban... Ha egy Afrikait megkerdezel hogy milyen multik es kulfoldi befektetok nyomulnak a kornyeken, biztos valami Kinaval kapcsolatos valaszt fogsz kapni.

  Amit en szemely szerint nem is annyira banok. A nyugati vilag mar tul fejlett Afrika "gyarmatositasahoz", es minden egyes befektetest moralis problemak kisernek. Ha viszont Kina vegzi el a piszkos munkat akkor lehet hogy egy csomo attrocitasra szemet kell hunynunk, de talan a vegeredmenyben lesz egy fejlettebb Afrika.
 • Sequoyah #8
  De megis nagyon sok igazsag van benne. A mostanaig tarto novekedesuk az gyakorlatilag a biorobotsagra epul. Es ennek a vege kozeledik szamukra, mert barmifele tovabbi fejlodes mar a versenykepesseguk rovasara megy.
  Van bennuk potencial arra hogy tudas es fogyasztasalapu gazdasagi modellre alljanak at, de ez a valtas elottuk all, es nagyon nem trivialis az atallas. Sok mas orszagnak nem sikerult ez...
  Keress ra erre a kifejezesre: "Middle income trap"
 • Akva #7
  "demokráciában is megtörténhet lásd Hitler)"

  Trump
 • kvp #6
  Afrikaban nincs politikai stabilitas, marpedig a gyartashoz az fontosabb mint a demokracia. Viszont a Kinaban gyartott amerikai termekek konnyen kerulhetnek egy vamhaboru miatt a problemas (export vagy import tiltott) termekek kozze. A cegek valami olcso, stabil, a kinai beszallitokhoz kozeli helyet keresnek.
 • ostoros #5
  "meg elvileg eléggé kínai érdekszféra lett Afrika."

  Nem kell ezt a kamut elhinni. Befolyást szerzett, de nem kizárólagos befolyást. A régi gyarmattartók is még erősen jelen vannak, meg India is, ezen felül ott van az USA befolyása is.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.06. 21:31:15
 • zola2000 #4
  Lényeg az hogy aki valami "buta biorobotnak" tekinti a kínaiakat, az szerintem nagyon nincs képben. Ha így lenne, akkor a kínai diktatúra nem lenne ilyen veszélyes.

  Bár a mostani kínai elnökkel nincs semmi bajom, de diktatúra esetén könnyen kerülhet hatalomra olyan aki veszélyes a világra (igaz ez demokráciában is megtörténhet lásd Hitler)
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.07.06. 17:25:22
 • zola2000 #3
  Afrikában honnan veszel mérnököt hozzá? az infrastruktúra sem az igazi ... meg elvileg eléggé kínai érdekszféra lett Afrika.

  Kínáról még valamit amiben még a legtöbb nyugati országnál is jobb:
  http://factsmaps.com/pisa-worldwide-ranking-average-score-of-math-science-reading/
 • Adam82 #2
  Afrikában nincsenek szegény államok, akik olcsón tudnak gyártani?
 • Sequoyah #1
  Kina kezd tul draga lenni, es vannak meg olcsobb orszagok. Ez a folyamat mar megindult a vamhaboru elott is.