Berta Sándor

A mérete miatt ellenőrizhető nehezen a YouTube

A népszerű videomegosztó platformon mindig lesznek vitatott vagy illegális felvételek.

Sundar Pichai, a Google vezetője kifejtette, hogy a YouTube soha nem fog tudni megfelelni bizonyos emberek azon igényeinek, hogy csak kifogástalan és észszerű tartalmakat kínáljon. Ennek oka, hogy a szolgáltatás egész egyszerűen túlzottan nagy ahhoz, hogy minden problémás és illegális anyagot közvetlenül ki lehessen szűrni a rendszeréből.

A menedzser hozzátette, hogy ugyan komoly erőfeszítéseket tesznek a területen, de sosem lesznek képesek teljesen megakadályozni a vitatott vagy illegális videók feltöltését. Ugyan az elmúlt években egyre jobbak lettek az alkalmazott tartalomszűrők, s együtt alkalmazzák a gépi elemzőrendszereket és az embereket, de így is csak azt érik el, hogy a világszerte feltöltött problémás felvételek 99 százaléka nem kerül nyilvánosságra. A 100 százalékot azonban sosem fogják tudni elérni, mert az ilyen nagy rendszerek teljes ellenőrzése gyakorlatilag lehetetlen.

Pichai hangsúlyozta, hogy ugyanez a helyzet például a hitelkártya-rendszerek esetében is, ahol az üzemeltetők már évtizedek óta dolgoznak a megfelelő biztonsági megoldásokon, de még így is rendszeresen előfordulnak csalások. A Google első embere mindenesetre ígéretet tett arra, hogy nem fognak a babérjaikon ülni és felismerték, hogy korábban mit csináltak rosszul. Ez utóbbi dolgoknak volt köszönhető, hogy néhány valóban problémás anyag éveken át elérhető volt a platformon. De az ennek hátterében álló problémák egy részét azonosították és új prioritásokat határoztak meg.

A YouTube már januárban jelezte, hogy módosítja az algoritmusait azért, mert fel akar lépni az összeesküvés-elméleteket népszerűsítő videók és más vitatott felvételek ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sequoyah #9
  Lentebb irtak mekkora adatmennyiseget is kene elozetesen moderalni. Ez tulmegy azon hogy csak tobb embert kell felvenni moderalni, ez praktikusan egy lehetetlen feladat.
  Szoval meg kene szuntetni a Youtubeot ahogy ma az mukodik, hogy en barmikor feltolthetem a sajat kiscicam videot hogy megosszam a csaladban, es kvazi professzionalis mediacsatornava redukalni ahova csak elozetes regisztracioval lehet feltolteni.

  De ezzel pedig atterelne milliokat mas videomegosztokra, es hirtelen lenne a Youtubenak konkurenciaja. Bar ez utobbi nekunk nem lenne rossz, kevesbe lenne monopolium...
 • kvp #8
  "Akkor be is zarhatna a Youtube..."

  Ha atmegy a legutobbi republikanus torvenytervezet (ha), akkor a facebook es a youtube is valaszthat, hogy vagy elozetesen moderalnak, mint egy rendes ujsag, vagy nem torolhetnek semmit ami nem utkozik konkret torvenyekbe. Tehat vagy szerkesztett tartalom es teljes jogi felelosseg minden hozzaszolasert ami torvenyserto vagy szolasszabadsag. Meglenne a valasztasi lehetoseguk es azert en ismerek olyan oldalakat (foleg blog-ok) ahol jelenleg is elozetes moderacio van.
 • zola2000 #7
  Persze azok a tartalom szűrők, amik ha felvételkor kicsit behallatszik valami zene vagy belóg egy poszter, már törlik is.
 • Sequoyah #6 • Sequoyah #5
  Akkor be is zarhatna a Youtube...
 • kvp #4
  Csak bekellene allitani a kotelezo elozetes moderaciot. A facebookon is. Ha keves a moderator majd nagyobbak lesznek a varolistak es tovabb tart amig megjelenik a post. Ez egy onszabalyozo folyamat, elobb utobb magatol csokkenne a feltoltott anyagok es hozzaszolasok szama.
 • barret #3
  A bürokraták ezt nem értik.
 • t_robert #2
  Azért tévedtem. percenként töltenek fel 300 óra videót. Ami akkor óránként 18 ezer óra, ami több mint 2 év.
  Vagyis naponta 50 évnyi videót töltenek fel... Ráadásul, aki nézi, annak érteni kéne vagy 200 nyelven...
 • t_robert #1
  ez pontosan így van. elég megnézni a nyers adatokat, hogy mennyi videót töltenek fel óránként. Ez ma több száz vagy több ezer évnyi videó óránként. ennyit lehetetlen ellenőrizni online. programmal meg nehéz egy videó anyagból kiszűrni az illegális tartalmakat. Így marad leginkább a felhasználók észrevételei alapjáni szűrés.