Berta Sándor

20 000 lakást építtet a Google

San Franciscóban és a környékén az elmúlt években drasztikus mértékben nőttek a bérleti díjak és a házárak. A webes konszern ezen próbál változtatni.

Sundar Pichai vezérigazgató ismertette azt a projektet, amelynek keretében a Google összesen egymilliárd dollárt fektet be azért, hogy orvosolja a San Franciscóban és annak környékén kialakult lakáskrízis-helyzetet. Ahogy a menedzser fogalmazott, ők jó szomszédok akarnak lenni. Az érintett területen az óriáscég több mint 45 000 embert foglalkoztat, ami nagymértékben hozzájárult a lakás- és házárak elszabadulásához. Az IT-óriások különböző központbővítési programjai és épületvásárlásai tovább súlyosbították a helyzetet.

A Google csomagja több részből áll. Az első elem az, hogy a következő tíz esztendőben 750 millió dollár értékű ingatlant alakítanak át lakásokká. Az eredeti elképzelések irodaépületek és üzletek létrehozásáról és használatáról szóltak. A döntésnek köszönhetően 15 000 új lakás jön létre. Emellett - a csomag második elemeként - a társaság létrehoz egy 250 millió dolláros befektetési alapot, amelyből 5000 lakás megépítését fogja támogatni. További 50 millió dollárt adnak a Google.org-on keresztül azon nonprofit szervezeteknek, amelyek a hajléktalanok segítésére fókuszálnak.

A következő hónapokban együttműködnek a helyi önkormányzatokkal, hogy támogatni tudják azokat a fejlesztőket, akik gyorsan és gazdaságosan akarnak építkezni. S támogatják a földvásárlásokat, a közösségi terek kialakítását. A lakáshiány megoldásában együtt kell működniük az üzleti szektornak, a kormányzati és a közösségi szervezeteknek.

Azt, hogy a probléma mennyire nem csupán egy régiót érint, tökéletesen példázza, hogy a Microsoft januárban hasonló döntést hozott Seattle városában. Brad Smith, a Microsoft elnöke és jogi igazgatója, valamint Amy Hood, a társaság pénzügyi vezetője közölte, hogy 500 millió dollárt fordítanak arra, hogy Seattle városában és annak környékén több megfizethető lakás legyen az átlagos és kis fizetésű emberek számára. A régióban a lakáshelyzet az elmúlt években egyre rosszabb lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #3
    Shadowrun :D
  • kvp #2
    Lehet egyszerubb es jobb megoldas lenne ha a Facebook mintjara inkabb csak a sajat dolgozoikat helyeznek el zart kozossegekben. Igy akar egy epuletkomplexumon belul lakhatnanak es dolgozhatnanak az alkalmazottaik es nem zavarnak a kornyezo kozossegeket. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Arcology )
  • Bruce_Willis #1
    Persze a lehallgatókészülékeket nem felejtik majd el elhelyezni a lakásokban.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2019.06.21. 11:20:17