Berta Sándor

Néhány hónapon belül jöhet az Amazon drón­szolgáltatása

A kereskedelmi konszern bemutatta a csomagszállító robotrepülőgépét.

Az Amazon a re:MARS Conference (Machine Learning, Automation, Robotics and Space) nevű konferenciáján közölte, hogy a teljesen automatikusan tevékenykedő Prime Air pilóta nélküli légi járművek eleinte - tesztelési célból - kis méretű háztartási termékeket, például fogkrémeket és borotvákat fognak kiszállítani. A drón maximálisan 15 mérföldre repül el, a távolságot legfeljebb 30 perc alatt teszi meg és maximum 2,3 kilogramm súlyt tud elszállítani. Jeff Wilke illetékes menedzser kiemelte, hogy a fejlesztések során sikerült nagy előrelépéseket elérni a hatékonyság, a stabilitás és a biztonság területén.


A robotrepülőgépnek nem 4, hanem 6 rotorja van, ami nagyobb stabilitást nyújt - akár erősebb szelek esetén is. A pilóta nélküli légi jármű képes függőlegesen fel- és leszállni, mint egy helikopter, továbbá akár repülőgépként is repülni, sőt, a két üzemmód között zökkenőmentesen váltani is lehet. A biztonságos közlekedéshez a drónt ellátták optikai szenzorokkal és mesterséges intelligencia rendszerrel, ezáltal képes megkülönböztetni egymástól a mozgó objektumokat, legyen szó emberekről vagy állatokról, s automatikusan reagál is azokra. Emellett felismeri a ruhaszárító köteleket, az áramvezetéket és a telefonkábeleket, amelyek komoly kihívásokat jelentenek alacsony repülési magasság esetén.

Az Amazon nem közölte, hogy a Prime Air-szolgáltatás először hol fog elindulni. Az viszont biztos, hogy egy környezetbarát ajánlatról lesz szó, a robotrepülőgépek alkalmazásával rendkívül sok üzemanyag takarítható meg és a szén-dioxid-kibocsátás is csökkenthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quatlander #5
    Ciki lenne Amazonon eladni az amazon drónt. :D
  • kvp #4
    Attol fugg hol repul. Amerikaban van ahol mar szervezetten lopkodjak az amazon altal a kuszobon hagyott csomagokat. Itt se a robot lesz a cel hanem a rakomanya. Viszont ahhoz draga, mig gazdagabb kornyekekre jut szemelyzet is. Videkre pedig tul kicsi a hatotavolsaga. (amit meg osztani kellene kettovel hogy vissza is erjen a toltohoz)

    Szerintem ez is megmarad techdemo.
  • Neocortex #3
    ugyan az a forgatókönyv várható mint a bkv jegykiadó autómatáknál, az első néhányat, utána már kevésbé poén
  • botyika #2
    és ezek közül a drónok közül hányat fognak poénból ledobálni teniszlabdával krumplival a sok gyökér?
  • kvp #1
    Varosba tul nagy, tavolsagi repuleshez tul keves ideig birja, nem igazan van teherbirasa es raadasul eleg serulekeny is. Nem sok helyet es felhasznalasi modot latok neki.

    A sebessege fel merfold / perc ami kb. 48 km/h-nak felel meg, tehat legalabb gyors, ami miatt a legtobb varosban eleve gyanusan neznek ra, mivel egy kozepes bomba pont rafer es nem nagyon lenne ido megallitani ha pont egy vedett epuletre vagy szemelyre akarna rarepulni.