Berta Sándor

Az ICANN-t támadják - az Amazoné lett a .amazon doménnév

A doménnevek kiosztásáért felelős szervezet döntése komoly felzúdulást keltett a dél-amerikai államokban.

Nem lett népszerűbb az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), amely nemrég döntött arról, hogy ki használhatja a .amazon doménnevet. A kérdésben éveken át zajlott a vita az Amazon kereskedelmi platform és az Amazonas környezetében található országok (Bolívia, Brazília, Ecuador, Guyana, Kolumbia, Peru, Suriname, Venezuela) között. A társaság áprilisban elutasított egy kompromisszumos javaslatot, amely alapján az üzleti szempontból számára fontos doménneveket (books.amazon vagy kindle.amazon) azonnal alkalmazhatta volna, ugyanakkor minden érintett állam jogosult lett volna arra, hogy a kulturális örökségével összefüggő doménneveket használjon. A társaság ehelyett azzal az ötlettel állt elő, hogy minden ország jelenhessen meg egy kibővített doménnévvel, amely például Brazília esetében a br.amazon lett volna.

Nos, a vita nem csillapodott azután sem, hogy az ICANN döntött a kérdésben és a doménnév használati jogát az Amazonnak adta. Elsőként a brazil külügyminisztérium kritizálta a határozatot és azt ecsetelte, hogy a doménnevet közös irányítás alá kellett volna helyezni. A szaktárca emellett leszögezte azt is, hogy az Amazonas esőerdeihez fűződő elválaszthatatlan szemantikai kapcsolat miatt a doménnév nem lehet egyetlen vállalat kizárólagos tulajdona.

Most pedig Evo Morales Ayma bolíviai, Iván Duque Márquez kolumbiai, Lenin Moreno Garcés ecuadori és Martín Vizcarra Cornejo perui elnök közös nyilatkozatban bírálták a döntést és azt hangsúlyozták, hogy az egyértelműen az állami érdekek fölé helyezték a gazdasági érdekeket. Az államfők hozzátették, hogy a határozat ellentétes az ICANN tanácsának javaslatával, is, amely szerint mind a két oldal számára megfelelő megoldást kellett volna találni.

Az esettel nem csupán veszélyes precedenst teremtett az ICANN, hanem gyakorlatilag semmibe vette a 2013-as montevideói nyilatkozatot is, amelyben Latin-Amerika és a Karib-tenger térségének országai elutasítottak minden olyan doménnév-tulajdonjogi igényt, amely a régió földrajzi, történeti, kulturális vagy természeti neveivel volt kapcsolatos. Mindenesetre a dél-amerikai államok a jövőben még szorosabban akarnak együttműködni azért, hogy ebben a vitában érvényre tudják juttatni az érdekeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #11
  Mondjuk abban van igazság, hogy ők meg használhatnák helyette ha akarják az .amazonAS domaint. Igazából pont az a gond, hogy az érintett latin amerikai országok kötöttek egy egyezményt, ami TILTJA földrajzi nevek kisajátítását. Az egyezmény korábbi a domain igénylésétől tudtommal. Ez egy jogi probléma egyik oldalon, a másik oldalon pedig a végtelen nagyvállalati arrogancia is jelen van.
 • wkm #10
  Személy szerint csak a domain-ről beszéltem. Az egyéb branddel kapcsolatos vállalati szemétkedések kérdése más tészta. Az .amazon domén bevezetése a kutyának se jutott volna eszébe Bezos brandje nélkül. Tényleg nem tudom hány folyóról akarnak ilyen domaint bejegyezni, de gyanítom, hogy nem hosszú a lista.
  Félreértés ne essék, nem szeretem az Amazont, sosem vásároltam róla, alkalmazott sem vagyok, és részvényem sincs benne. Ja és nem én vagyok Bezos, amit azért a pénze ellenére nem bánok.
 • ostoros #9
  Akkor se sajátítsa ki! Ez olyan, mintha valaki levédetné az almát, és onnantól kezdve senki nem rajzolhat almát.
  Ja, hogy van ilyen? Harapott alma, és mindenki más, még a szaros német turista út is takarodjon, mert Mr. Nagyonsok Dollár azt szeretné?
  Hát a kurva anyjukat!
 • wkm #8
  Nem értek egyet. Szerintem nincs szükségünk a .balaton domainre. Ha viszont valaki egy egész világon értékes brandet kovácsol belőle, akkor elfogadható számomra, hogy használja.
 • ostoros #7
  Értékes? Akkor pedig perkáljon érte!
 • csicso82 #6
  Ezzel pedig egyetértek! Brazíliának ott van a ".br" minek neki az "amazon"??

  Jól látja az, aki szerint az Amazon cég óta lett értékes ez domain.
 • komiszkrissz #5
  Mikor meg forditani se tudnak az ujsagirok:
  "They added that Latin American and Caribbean countries agreed in 2013 to reject any attempt to appropriate the Amazon name or any other name that refers to geography, history, culture or nature without the consent of countries in the region."

  VS

  "amelyben Latin-Amerika és a Karib-tenger térségének országai lemondtak minden olyan doménnév-tulajdonjogi igényről"

  nem LEMONDTAK hanem ELUTASITOTTAK ....
 • Nos #4
  Itt nem a név értékéről van szó, hanem arról, hogy van egy elég nagy földrajzi terület, amit már évszázadok óta így hívnak, és évszázadok múlva is így fognak hívni, mégis egy pár évtizedes múltra visszatekintő vállalat kapja meg a nevet. Mi se örülnénk, ha egy külföldi márka mondjuk kisajátítaná a .balaton nevet, aztán ha 10 év múlva feldarabolódik, nevet változtat, vagy bármi, úgy kell tőle iszonyú pénzekért visszavenni.
 • lammaer #3
  Azért ez elég nagy hülyeség lenne, már ne is haragudj.... az URL attól függően hogyhol vagy más helyre visz....

  Átküldöm egybrazil kollégámnak egy linket egy termékről az amazonon, ő meg helyette kap egy környezevédő oldalt (mondjuk).

  Nem nem, egységes vezetés kell... tegyék akkor az ensz, unesco, világbank vagy akárki más fennhatósága alá, de ne ország szinten lehessen definiálni hogy megy a net.

  Még jó hogy felhoztad a két országot ami igy működik: Kina és Oroszország..... nyilvánvalóan az internethasználók érdekében vezették be a nagy kínai űzfalat meg az interetes cenzúrát... nem nem, nem kérek olyat.

  Magyarországon a facebook.com egyből vinne a fidesz.hu-ra vagy az origóra :)
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.05.31. 15:51:57
 • kvp #2
  Alapvetoen az ICANN egy amerikai vallalat. Nonprofit, de vallalat. Innentol nem igazan vonatkoznak ra a nemzetkozi szervezetekre ervenyes torvenyek es joga van kereskedni a sajat kezeleben levo TLD-kkel. Ezzel szemben az IETF peldaul amerikai, allamilag tamogatott, mara nemzetkozive valt szabvanyugyi szervezet, melyre vonatkoznak a nemzetkozi szabalyok.

  Akinek nem tetszik, hogy a kereskedelmi fo domain neveket az ICANN adja ki, az elvileg jelezhetne ezt az IANA szervzetnek, amin keresztul levalasztottak az ENSZ altal elismert allamok szamara fenttartott domain neveket, viszont ez a szervezet is az ICANN tulajdona, igy nem sok ertelme van reklamalni.

  Az igazi megoldas egyebkent az lenne, ha minden orszagnak sajat fo DNS szervere lenne, amit az adott orszag teruleten kotelezo lenne hasznalni es ezen a szerveren be lehetne allitani, hogy melyik TLD hova mutasson. Igy nem egy amerikai ceg kezelne a domain-eket, hanem minden allam maga eldonthetne, hogy a kereskedelmi domain-ek hova is mutassanak. Ezt a megoldast valasztotta egyebkent Kina es probalja bevezetni Oroszorszag. Igy ha valamilyen okbol fogva az adott orszagot levagja a DNS rendszerrol az amerikai IACNN privat ceg (vagy csak megszakad a kapcsolat a fo szerverekkel), akkor sem esik darabokra az adott orszag DNS rendszere es minimum a sajat nemzeti cimeik, idealisabb esetben minden a levalas pillanataban ismert kereskedelmi cim is mukodokepes marad. Alapvetoen nagyon sokat javitana a net stabilitasan, ha ezt kotelezove tennek minden allam eseten. (a nemzeti top level domain-t kezelo szerverek pont meg is felelnenek mint egyfajta cache / shadow copy szerver csoport minden mas cim szamara)

  ps: Elvileg az EU-n belul is van egy hasonlo rendszer, de jellemzoen minden szolgaltato maga donti el, hogy hogyan epiti ki, beleertve a blokkolando dns cimek kezelesenek modjat es azt, hogy milyen cimet meddig cache-el, tovabba azt is, hogy elerhetove teszi-e a helyi, orszagspecifikus TLD-k feloldasat az IANA szerverein valo athaladas nelkul. (ez biztositana a helyi cimek uzembiztossagat ha az amerikai szerverek valamiert kiesnek)