Berta Sándor

Windows 7-ről Linuxra vált Dél-Korea

Az ázsiai állam belügyminisztériuma elkezdte az első teszteket, amelyek célja a lehetséges biztonsági kockázatok felderítése.

Dél-Korea úgy döntött, hogy a jelenleg használt Windows 7 helyett nem a Windows 10-et választja, hanem a Linuxot. Az átállást először a belügyminisztériumban hajtanák végre, majd, ha a tesztek során nem lesznek biztonsági problémák, akkor a Linuxot más minisztériumokban is bevezetik. Az intézkedésre azért van szükség, mert a Windows 7 terméktámogatása jövő januárban lejár.

A The Korea Herald értesülései alapján a költségek várhatóan elérik majd a 780 milliárd wont (655 millió dollárt) és az összeg nem csupán a terméktámogatás díját fogja tartalmazni, hanem az új számítógépek beszerzésének költségeit is. A belügyminisztérium ugyanakkor úgy számol, hogy hosszú távon a Linuxra való átállással kapcsolatos kiadások jócskán csökkennek majd.

Az egyelőre nem dőlt el, hogy Dél-Korea melyik Linux-disztribúciót fogja választani, de ahogy Choi Jang-hyuk, a belügyminisztérium digitális szolgáltatások irodájának vezetője fogalmazott, a cél az, hogy el lehessen kerülni az egyetlen operációs rendszertől való függőséget. A tesztek célja a biztonság mellett a teljes kompatibilitás vizsgálata az eredetileg a Windows operációs rendszerekhez létrehozott honlapok és szoftverek területén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • manouser #22
  ... minisztériumokba kell... linuxra (hálózatra jól lehet konfigolni, server oldalon adatbázis kezelés faja), majd ezen futtatnak valamilyen SAP vagy CMS-t.(saját fejlesztést)
  Photoshop, cad solid edge maya stb ha államiba kell akkor NVIDIA RTX Server rákapaszkodnak realtime-ba 32-en.
  10 euro egy bivalygép bérlése 500Megás hálóval jó pinggel.
  de, a Kínaiak már így tolják nem?
 • gothmog #21
  1) gazdasági szempontból viszont mégsem mindegy.
  3) ettől még az android linux. az eredeti felvetés úgy szólt: „...mert kevesen használják. Ha a Linux vezetné a piacot...”. FYI: A linux vezeti. A desktop szegmens folyamatosan zsugorodik, a többiben meg vezet a linux. Mert az android is az. Majd amikor a google dobja a linux kernelt, akkor ez változni fog, de akkor sem a windows javára.
  Utoljára szerkesztette: gothmog, 2019.05.23. 08:24:40
 • mortep #20
  Halkan megjegyzem, csak azért hogy ne legyen igazad :) ...a Photoshop és az általad említett alkalmazások professzionális felhasználói az apple számítógépeit részesítik előnyben és mint tudjuk az OS X szoros rokonságban áll a linnux-al :))
 • Caro #19
  Elég sok tévhitet látok itt...
  1) tökmindegy hogy a browserük windows vagy linux alatt fog futni...
  2) arra hogy mennyit fejlődtek az elmúlt években... szerintem inkább visszafele. Amióta a Pottering meg hasonló emberek vezetnek projekteket, amióta rossz megoldásokat erőltetnek a kernelbe, mert a desktop részleg semmihez nem hajlandó alkalmazkodni... hát... de a windowsnál sem jobb a helyzet.
  3) az android egyáltalán nem egy tipikus linux, gyakorlatilag csak a kernelt tartották meg belőle. A linux userland-et teljesen kidobták, hogy ez jó vagy rossz döntés volt-e, azt mindenki döntse el maga.
  4) nyilván van benchmark aminél a windows jobb, de a fordítottjára is van példa bőven, akár 3d alatt is.
 • gothmog #18
  Személyes teljesen szubjektív felmérésem szerint a világon telepített photoshopoknak nagyjából 1(egy)%-át használják arra amire való. Értsd: professzionális képfeldolgozásra. Ennek az egy százaléknak talán a feléért fizettek is azok, akik használják. A többieknek olyan feladatokra „kell” amire amúgy a gimp is overkill, az irfanview, vagy manapság már a telefon kameraszoftverébe integrált eszköztár is tud minden szükségeset -kb. crop és fehéregyensúly.
  Persze mondhatod a különféle digitális művészeket, de nekik meg kb mindegy, mivel dolgoznak, csak kezeljen rétegeket, ecseteket, meg a wacomjukat (egyébként krita).
  A lényeg:
  ha PS kell vagy illustrator, akkor szépen megveszed, aztán használod a legál windowsodon. Mivel igyekeznek mindenkit terelni az előfizetős modelljük felé, már földhöz sem fog vágni az a havi pár dollár. De hagyjuk már a nevetséges szaralinugz mert nincsfotosopp mantrát légyszi.
 • Macropus Rufus #17
  Nekem van Maya for linuxom...
 • Macropus Rufus #16
  Akkor pakolj gepet a rendszer ala. :)
  Egy linuxnak is kellenek az eroforrasok, de nem olyan mertekben mint a win eseteben.
 • dyra #15
  Aha mert Windowsban ha komolyabban akarod használni nem kell PWSH-t használni mi? Vagy pl az újabb laptopokra már egyáltalán nem tudsz Win7-et telepíteni csak Win10-et. A Linux driver támogatottsága kb három nagyságrenddel jobb (egy csomó eszközre csak feltelepíted és megy kis túlzással egy vasalóra is). Frissítéskezelés? Szoftvertelepítés? Ezek sokkal könnyebbek mondjuk egy Ubuntun. Most meg már itt van a Flatpak vagy a Snap nagyon sok szoftver elérhető hozzájuk és egyre bővül a lista.

  GIMP-el mi a bajod? Egy szabad felhasználású szoftver képszerkesztésre alap dolgokat simán meglehet vele csinálni tökéletesen.

  Akinek meg spec program kell (marginális kisebbség) az vegyen olyan gépet amilyet a spec programkészítője előír.

  A cikk arról szól munkahelyeken lehet-e használni. Nagyon sok helyen a felhasználóknak kb annyi joguk van, hogy elindítják az asztalról azokat a programokat amiket nekik kell használni ezek ráadásnak egyre jobban kerülnek fel a felhőbe. Akkor meg minek fizetni az MS-nek a nemlétező terméktámogatására? Business partnerek vagyunk az egyik kollégánk OneDrive problémáját körülbelül 4 hónapja nem képesek megoldani kb isten ments, hogy az MS supportjával kapcsolatba kerülj. Semmiféle segítséget nem kapsz.

  Ráadásnak ez a Huawei eset szépen rávilágít mi van akkor ha amcsi szoftverre vagy kényszerítve. Az MS is belebegtette Huawei laptopokra nem ad majd Windows Lincenszet. Ez a ha saját rendszered van elképzelhetetlen.

  Szóval egyenesen kötelezőnek kéne legyen valami Linux használat a közigazgatásban és az állami szektorban kerül amibe kerül.
 • TokraFan #14
  Magam részéről gyűlölöm az MS-t a windows-al együtt, azonban ennek ellenére desktopon a linux sajnos kb. a kalap sz*r és az ultra f*s között lebeg valahol félúton. Amíg ezt a kicseszett terminált nem lehet kizárni teljes egészében, értsd: egy átlag usernek az életben nem kell találkoznia vele még akkor sem, ha egyszerűbb rendszer szintű problémát kell megoldani, addig ez a rendszer soha a büdös életben nem fog elterjedni (most a linux szerver/android ágát hagyjuk, mert a cikk nem erről szól!). Komolyabb programok sem futnak sajnos, pl. az Adobe PS-t, AE-t, stb. még csak alulról közelítőt sem lehet rá találni (kérem senki nem álljon elő a GIMP nevű förmedvénnyel, mert sikítófrászt kapok), ahogy 3D render programok közül sem fut szinte egyetlen ipari sztenderdnek nevezhető sem linuxon (3DS MAX, MAya stb.). Persze ezek nem olyan alkalmazások, melyeket tömegek használnak, de tény, hogy ezekre _sincs_ komoly, rendes alternatíva. Vannak feladatok amiket el tud látni, de amíg egy szimpla driver telepítéséhez is terminált kell basztatni, addig "kérem kaccaojja ki!"
 • A1274815 #13
  "ebből semmit nem lehet észrevenni"

  Ja végül is csak lassabban futnak rajta a grafika intenzív cuccok 2D vagy 3D mindegy, mint mondjuk Mac OS-en vagy Windows-on. Tényleg észre vehetetlen.