Berta Sándor

50 év múlva több elhunyt, mint élő tagja lehet a Facebooknak

A közösségi portálon sok halott személy információi is fellelhetők, amelyek nem csupán a digitális örökség részét jelenthetik, hanem kutatások alapanyagait is.

A Facebookon a személyes információkat és profilokat az egyes felhasználók elhunyta után sem törlik feltétlenül. Ezért vélte úgy Carl Öhman és David Watson, az Oxfordi Internet Intézet (OII) két kutatója azt, hogy a felhasználói számok aktuális alakulása alapján 50 éven belül több lehet a halott regisztrált tag, mint az élő.

A szakemberek az elemzésükben abból indultak ki, hogy a felhasználói tábor növekedése a következő öt évtizedben változatlan marad és évente átlagosan 13 százalékos lesz. Amennyiben valóban ez lesz a helyzet, akkor az elhunyt regisztrált tagok nagy része afrikai lesz. Amennyiben viszont nem lesznek már igazán új tagok, akkor a halottak többsége ázsiai lesz. Mindez a demográfiai folyamatokra vezethető vissza, hiszen Afrikában egyre több fiatal rendelkezik internethozzáféréssel.

Carl Öhman kifejtette, hogy a statisztikák új és nehéz kérdéseket vetnek fel, s azok azzal kapcsolatosak, hogy kinek lesz joga hozzáférni az elhunyt személyek adataihoz és kinek nem. Figyelembe kell majd venni azt is, hogy azokat az információkat miként lehet a legjobban kezelni úgy, hogy a folyamat közben tekintettel legyenek az örökösök és a történészek érdekeire is. A halottak profiljai ugyanis részét képezik az emberiség globális digitális örökségének. David Watson hozzátette, hogy ennek az archívumnak az ellenőrzése egyben a történelem kontrollálását is jelenti. Ezért lesz fontos megbizonyosodni arról, hogy ne csupán egyetlen profitorientált vállalatnak legyen hozzáférése az adatokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csicso82 #5
  Az első 3 hozzászólás jól felvázolta a problémákat, szerintem:
  - hozzáférés a hatóság és a rokonok joga (szerintem is)
  - 1-2 év inaktivitás után ha nem is törlés, de kapna egy "passzív" jelzést és akinek a rokonai nem jelzik, hogy halott és ilyen formában legyen megtartva azt törölni.
 • NEXUS6 #4
  LOL
  Pont ez jutott nekem is eszembe!
 • VolJin #3
  Optimista a cikk, hogy 50 év múlva lesz facebook...
 • zola2000 #2
  Vagy inkább ezt mindenki maga állíthatná be magának, hogy törlés legyen vagy emléklap legyen amit a leszármazottak kezelnek.
 • Zoliz #1
  Ez most ostoba vagy nem jogász? "kinek lesz joga hozzáférni az elhunyt személyek adataihoz és kinek nem"
  A hatóságnak, de csak ha szükséges, egyébként törlés miután kiderült meghalt.
  Ha meg nem derül ki akkor is törlés ha 2 éven belül nem lép be valaki arra a szennyre.