Berta Sándor

Nem köteles utólag adót fizetni a Google Francia­országban

A párizsi közigazgatási bíróság a webes konszern javára döntött.

2017 júliusában derült ki, hogy az óriáscég Írországon keresztül könyvelve kerülte el a franciaországi adózást ás úgy tűnt, hogy köteles 1,2-1,6 milliárd eurót kifizetni. A francia államügyészség 2015 júniusa óta nyomozott az ügyben, miután a helyi pénzügyi hivatalok keresetet nyújtottak be a társaság ellen. Akkor a párizsi közigazgatási bíróság a Google javára ítélt, így nem kellett teljesítenie a követeléseket. Az indoklás alapján a Google esetében nem álltak fenn a franciaországi adófizetési kötelezettség követelményei és az írországi leányvállalata nem rendelkezett állandó franciaországi telephellyel sem.

A francia kormány fellebbezett az ítélet ellen. Ebben az ügyben született most döntés, amely megerősítette a korábbi ítéletet. A párizsi közigazgatási bíróság ugyanis - fellebbviteli testületként - úgy határozott, hogy a hirdetéseket a francia piacon is értékesítő Google Ireland Limited bevételei Franciaországban nem adókötelesek. Az ügyben eljáró bírók gyakorlatilag teljes mértékben a társaság érvelését fogadták el.

A francia pénzügyminisztérium 1,15 milliárd euró adó utólagos megfizetését követelte az amerikai óriáscégtől és arra hivatkozott, hogy a hirdetési bevételek utáni adó fizetésének elkerülésével a Google egyúttal elkerülte a társasági adó és a hozzáadottérték-adó (áfa) fizetését 2005 és 2010 között. A társaság a leginkább vitatott 2015-ös esztendőben 6,7 milliárd euró adót fizetett Franciaországban.

Az Apple februárban jelentette be, hogy - bepótolva az elmúlt 10 évben elmulasztott kötelezettségeit - 500 millió euró adót fizet utólag Franciaországban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  Bolondság. Majd ha a google OTT befekteti AHOL megkereste, akkor igazad lesz. Addig, ez csak az adott terület kirablása másik terület javára.
 • ostoros #9
  Éljen kenyéren és vízen.
 • ostoros #8
  Elég ha a törvényhozást irányítják a cégek...
 • ostoros #7
  A saját törvényeik alapján, a saját terepükön verte el őket a google. Ez annyit jelent, hogy előzőleg a google és hozzá hasonlók hozatták meg azt a törvényt, amire hivatkoztak.
 • lammaer #6
  Cégekben legalább olyanok vannak akik képesek versenyszférában letenni valamit azaz értenek valamihez a hazudozáson kívül.

  Éljen a Shadowrun világ!
 • apucsabi #5
  "Vannak országok ahol az állam nem irányítja a bíróságokat"
  -> Hanem a cégek. Nagyszerü fejlemény, tényleg bentebb vagyunk ...
 • lammaer #4
  Vannak országok ahol az állam nem irányítja a bíróságokat. Szokatlan!
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.04.29. 08:09:08
 • Sydra #3
  Jobb helyen van az a pénz a google-nál.
 • ugh #2
  A megfelelo embert kentek meg..
 • ostoros #1
  Balfékek...