Berta Sándor

A technológia mindent megváltoztathat

A Szilícium-völgy egyik meghatározó képviselője felkészítené az embereket a digitalizált jövőre. Szerinte nem szabad túlzottan szkeptikusnak lenni a mesterséges intelligenciával szemben.

Sebastian Thrun részt vett a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának létrehozásában, majd a Google robotautójának kifejlesztésében és később néhány kollégájával együtt megalapította az Udacity nevű online egyetemet, amely a világ első ilyen jellegű oktatási intézménye. A szakember rámutatott, hogy a technológiában megvan a potenciál arra, hogy mindent megváltoztasson, de ez önmagában semmit sem jelent. A nagyvállalatok vezetői ugyan már felismerték, hogy ha versenyképesek akarnak lenni, akkor az informatikai fejlesztéseket nem hagyhatják figyelmen kívül, de még mindig csak az 1 százalékát végzik el annak, amit tenniük kellene. A cégvezetők mellett a politikának is sokkal többet kellene tennie, nagyszerű lenne például, ha a kormányokban lenne egy jövőügyi miniszter is.

A menedzser a mesterséges intelligencia mellett érvelők táborát erősíti és úgy vélte, hogy a technológia egyszer mindenkit szuperemberekké fog változtatni és meggyőződése, hogy az egyre okosabb gépek tovább fogják javítani az emberek életét. A technológia ráadásul szinte minden problémát megoldhat majd: a közlekedési dugókat éppúgy, mint a zökkenőmentes kommunikációt és a súlyos betegségeket, például a rákot. S azoknak, aki nem hisznek abban, hogy ez milyen gyorsan megvalósulhat, azt üzente, hogy emlékezzenek arra, miszerint 100 évvel ezelőtt a városokban lovaskocsik közlekedtek.

Thrun hozzátette, hogy a nyitott gondolkodás és a bátorság elengedhetetlen lesz a jövőben. Egyetlen képzettséggel senki sem fog boldogulni az életben, szükség lesz az élethosszig való tanulásra. "A technológia olyan, mint az ásó, ha piacra dobjuk, utána még meg kell mutatni az embereknek hogyan lehet azt a legjobban használni." Nem véletlen, hogy a legújabb projektje is a tanuláshoz kapcsolódik: a Bertelsmann konszern 15 000 online kurzust kínál az Udacity nevű online akadémián, a mesterséges intelligencia, az adattudományok és a felhőkörnyezet területén. A 3 hónapon át tartó intenzív kurzusokra a két fél összesen 50 000 érdeklődőt akar meghívni. Az 5000 legjobb jelentkező továbbképezheti magát.

Az Udacity eddig a Szilícium-völgy pénzügyi ökorendszeréből profitált, de a jövőben a saját lábaira akar állni. A legutóbbi finanszírozási körben egymilliárd dollárt tudott szerezni, a befektetők között volt Andreessen Horowitz, a korábbi Google Ventures, a Charles River Ventures, a Sharespost, a Bertelsmann és a Drive Capital. Emellett sor került racionalizálásra is, a munkatársak 20 százalékát, 75 embert küldtek el és az érintettek között voltak vezetők is. A 60 céges ügyfél között van a Daimler, az Audi, a Pricewaterhouse-Coopers és az Airbus.

A szakember pragmatikusan gondolkodik és közölte, hogy egy programozót mindössze fél esztendő alatt mesterséges intelligencia szakértővé tudnak varázsolni. Hisz abban, hogy a szállítás jövője a levegőben lesz, az önállóan közlekedő gépkocsikat hamarosan felválthatják az autonóm repülőgépek, s talán a jövőben nem lesz szükség utakra sem. Véleménye szerint az első repülő autók már öt éven belül megjelenhetnek. A menedzser 2017 novemberében azt mondta, hogy a társadalom feladata az, hogy a technológiákat észszerűen alkalmazza és az elérhető nagy adatmennyiségek, azaz a Big Data felhasználása először a gyógyításban hoz komoly előrelépést. Emellett azokon a területeken várható ugrásszerű fejlődés, ahol mindent automatizálni lehet, ilyen például a könyvelők vagy az autóvezetők munkája. A mesterséges intelligencia képes lesz megtanulni ezeket a dolgokat és elvégezni az emberek számára. A műszaki fejlődés által nem fogunk tudni minden problémát megoldani, de az emberiség általános életminősége javulni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #10
    Rohadt problémákat. A gépek egyre gyorsabbak emiatt egyre több feladatot vesznek át ráadásnak sok munkát még azért nem szedtek el mert lassú az internet. Ha az optikai fejlesztések ilyen ütemben mennek hamarosan az se lesz gond. Ha az adat bekerült a gépbe már mind1 hol dolgozzák fel (ha adott az infrastruktúra). És mivel ezek nagy hozzáadott értékű melók lesznek viszi a nyugat meg a fejlett régiók. Hatékonyság növelés 100 controller munkáját végzi majd egy program és közben max felügyeli 2 - 3 ember. Azok bére viszont csillagászati lesz de a 100 kirúgott pénzügyest ez nem fogja vigasztalni (az arányban tévedhetek is ugyanaz a program miért ne végezhetni 1 000 000 controller munkáját? csak "CPU" kell neki ammeg van).

    Ha tényleg olyan nagy robbanás mint ahogy mondják már most le kéne állítani mert ha a lakosság nagyrésze dologtalan lesz akkor instabillá válik és garantált a háború.

    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.04. 09:36:26
  • Sir Cryalot #9
    Most nem elég erős? Most akkor nem demagóg? Milyen az amikor demagóg? :DDDD
  • Sir Cryalot #8
    Bertelsmann alapítvány, juhhuhuhujjj
  • Nos #7
    Igen, annyiban mindenkepp egyetertek veled, hogy eleg marketingszagu a szoveg. Neki ezt kell mondania. Foleg ha azt akarja, hogy minel tobben tanuljanak naluk. Reszben egyetertek vele, bar van par nagyon meredek allitasa, es nem szol a negativumokrol.

    A robotika es az ai fejlodese uj ipari forradalmat es hatalmas tarsadalmi egyenlotlensegeket es feszultsegeket okozhat. Az en tippem az, hogy emiatt par evtized mulva ujra erosodni fognak a baloldali hangok a vilagban, es foleg a klasszikusan nyugatinak nevezett tarsadalmakban. Nalunk meg minden uzem part-oligarchak kezen lesz, es boszen vedjuk majd a nemzeti kapitalizmus neveben annak az 100-10000 kizsakmanyolonak az erdekeit, akiknek az elodeit a part epp most ulteti a nyakunkba. Huhh, tul messzire mentem, bocs =)
  • dyra #6
    Az én munkámat épp most vette át részeben az AI részben az indiaiak részben pedig a kollégáim. Szóval hidd el vágom a témát. De ez akkor is süketelés.

    Többek közt:
    "Thrun hozzátette, hogy a nyitott gondolkodás és a bátorság elengedhetetlen lesz a jövőben."

    Na kihitte volna?

    "A technológia olyan, mint az ásó, ha piacra dobjuk, utána még meg kell mutatni az embereknek hogyan lehet azt a legjobban használni."

    Sok sikert hozzá.

    "Hisz abban, hogy a szállítás jövője a levegőben lesz, az önállóan közlekedő gépkocsikat hamarosan felválthatják az autonóm repülőgépek, s talán a jövőben nem lesz szükség utakra sem."

    És 200 év múlva optika köti össze a Földet a Marssal. Kb hasonló realitása van.

    "A technológia ráadásul szinte minden problémát megoldhat majd: a közlekedési dugókat éppúgy, mint a zökkenőmentes kommunikációt és a súlyos betegségeket, például a rákot."

    Ja ja alig várom.

    "A Szilícium-völgy egyik meghatározó képviselője felkészítené az embereket a digitalizált jövőre."

    És hogy? Hahó nem lesz munkátok! Csak azoknak akik tudnak csapatban dolgozni agyon képzik magukat és 150 az IQ-juk. A többiek mehetnek a levesbe.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.05.03. 19:49:27
  • Sydra #5
    Akkor fogalmazzunk úgy, hogy 10 emberből aki azt állítja hogy AI-val foglalkozik, csak 1 mond igazat. Ugyanez van a Big Data-val meg a Quantum Computing-al. 90% hype. Gyanítom az előadásokkal is egyrészt jól lehet keresni, másrészt meg van mindenféle állami pályázat, amit ezekkel a témákkal meg lehet nyerni. Így mindenki bemondja ezeket a hangzatos kifejezéseket, aztán dől a zsozsó, közben meg közük nincs hozzá.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.05.03. 15:25:29
  • Nos #4
    Nem tudom miről beszéltek, de ha körbenézek egyre több az AI tech. A fraud detection már itthon is minden banknál alap, van olyan ismerősöm, aki az egyik multinak optimalizálja a teherautó flottáját AI alapon, hogy minél jobban legyenek kihasználva, minél kevesebb üzemanyaggal. Ha csak a magyar állásajánlatokat nézitek, láthatjátok, hogy a pénzügyi cégek is erősen fejlesztenek ebbe az irányba itthon is. De a multiknál a piacszegmentációnál, vagy éppen a termékek kiajánlásánál is eleget használják. A arcfelismerésről és a nagy testvér effektusról nem is beszéltem eddig. Kb mindenhol, ahol van elég tőke egy vállalatnál, ott kezdik használni az AI megoldásokat. Csak ezeknek még nem sok közük van a general artifical intelligencehez, amit a laikusok többsége ért AI-nek, míg akik a szakmában vannak, azok pont nem ezt értik AI alatt. A baj szerintem az elnevezéssel van. AI helyett a sokkal kevésbé használatos statistical lerning sokkal szerencsésebb lenne.
  • dyra #3
    süketelés folyamatosan
  • Sydra #2
    Ezek 5 éve ugyanazokat ismételgetik. Biztos jól megélnek a parasztvakító előadásokból.
  • gombabácsi #1
    aha közben a tech és info fejlesztések 90%-a szórakoztatóipari szarságokra megy