Berta Sándor

Az embereknek tudniuk kell, hogy egy gép dönt-e egy kérdésben

Az Európai Bizottság támogatni akarja a mesterséges intelligencia fejlesztését, hogy a kontinens sikeresen vehesse fel a versenyt ezen a területen az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával szemben.

Andrus Ansip, az Európai Unió digitális egységes piacért felelős biztosa és az Európai Bizottság alelnöke kifejtette, hogy az elfogadott terv alapján minden egyes európai uniós tagországnak az év közepéig ki kell dolgoznia egy saját nemzeti mesterséges intelligencia stratégiát. 2020 végéig legalább 20 milliárd euró befektetésnek kell megvalósulnia a területen. Az összeghez az Európai Bizottság további 1,5 milliárd eurót ad. Az egyes tagállamoknak az eddiginél sokkal szorosabban kell együtt dolgozniuk a mesterséges intelligencia kutatásában és technológiai kutatóközpontokat kell létrehozniuk.

A politikus kiemelte, hogy Európában kiváló startupok vannak, például az Arago, amely más cégeknek segít az IT-eljárásaik automatizálásában. Vagy ott az Anzyz, amely 3 másodperc alatt képes beolvasni a betegaktákat. De szintén megemlíthető a DeepL, amely online fordítószolgáltatásként ért el kiváló eredményeket. A nagy európai társaságok (SAP, Telefonica, Airbus, Bosch, Siemens) is felépítik a mesterséges intelligencia stratégiájukat. Létezik az AI4EU nevű európai mesterséges intelligencia projekt, amely mindenki számára elérhetővé teszi a technológiát és egy európai ökorendszeren fog alapulni. A tudást és az eszközöket így egy egyedülálló platformon lehet majd megosztani.

"Azok a tagállamok tették a legtöbb erőfeszítést a mesterséges intelligencia területén, amelyek digitálisan a legfejlettebbek, hiszen ott természetesen egyszerűbb a fejlesztés. Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy minden egyes tagország az év közepéig elkészíti a specifikus mesterséges intelligencia stratégiáját. Nyolc tagállamnak, Belgiumnak, Dániának, az Egyesült Királyságnak, Finnországnak, Franciaországnak, Litvániának, Németországnak és Svédországnak már van ilyen, más tagállamok pedig elindították ezt a folyamatot. A politikánk központi eleme, hogy biztosítsuk, hogy a technológia etikus módon legyen fejlesztve és alkalmazva. Első lépésként létrehoztunk egy szakértői csoportot a tudomány, a technológia, a gazdaság és a civil társadalom képviselőiből, s megbíztuk őket azzal, hogy etikai irányelveket dolgozzanak ki. Ez utóbbiakat a múlt héten mutattuk be és bárki tesztelheti azokat" - mondta Andrus Ansip.

Az Európai Unió digitális egységes piacért felelős biztosa hozzátette, hogy az emberek nem szívesen használnának egy olyan technológiát, amelyben nem bíznak. Ez nem azt jelenti, hogy a mesterséges intelligenciának tökéletesnek kell lennie, hiszen minden technológiának vannak problémái és előre nem látható mellékhatásai. Ez viszont azt jelenti, hogy a mesterséges intelligenciának összességében több előnyt kell kínálnia, mint hátrányt és a felhasználóknak tudniuk kell, hogy egy gép vagy egy ember dönt egy bizonyos kérdésben.

Azért, hogy a diszkriminációt el lehessen kerülni, nem csupán az algoritmusokat, hanem az azok képzésére alkalmazott adatokat is gondosan elemezni kell. Nagyon ritka ugyanis, hogy egy mesterséges intelligencia rendszer szándékosan diszkriminatív. A probléma többnyire a képzésére használt adatokban rejlik, amelyeket nem elég gondosan választottak ki. A különböző dizájncsapatok alkalmazása és a biztonsági mechanizmusok beépítése egyaránt hozzájárulhat e problémák megoldásához.

"A mesterséges intelligenciának számos területen vannak előnyei, de azt gondolom, hogy a legnagyobb hatással az egészségre lehet. Az adatokkal jobb diagnózisok készíthetők és jobb kezelések alakíthatók ki, ezért a technológia javíthat az egészségünkön" - szögezte le végül az Európai Bizottság alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #60
  Nem tudsz te semmit Havas John...
 • Csaba161 #59
  Akkor követeld, hogy a Szülészet- Nőgyógyászaton ugyan annyi férfit kezeljenek, mint nőt...

  Vagy mégis csak van valami icike-picike különbség férfi és nő között, ami minden szinten, így az agyműködésben is megjelenik. Pl. ha nem megfelelően válogatják össze az IQ-mérésnél a feladatokat, akkor - a feladat fajtájától függően - vagy a nők vagy a férfiak bizonyulnak okosabbnak. Ez a nemsemlegesség tehát totál marhaság.

  Tudomásul kellene venned, hogy különbség van nő és férfi között, azonban a másik oldalon azt kéne tudomásul venni, hogy ez a különbség nem lehet értékmérő, azaz attól még, hogy különböznek, attól egyik fél sem lesz alacsonyabb rendű, mint pl. a feministák szemében a férfiak...
 • Sydra #58
  "Sajnos akkor ez a kulonbseg a kettonk kozott. Te hibaztatni akarsz valakit, meg "igazsagot tenni", akarmit jelentsen is ez. En pedig problemat megoldani, amit csak rendszerszinten lehet."
  Néha tükörbe is nézhetnél. Nem oldasz meg te semmit, csak kollektivizálsz.
 • Sydra #57
  "Nem nem allitanak mast. Nem sajat magamtol talalom ki ezeket, hanem meghallgattam egy rakas biologust es szociologust. Amit irtam az a tudomany mai allasa."
  Az odáig megvan, hogy a női agynak teljesen más a szerkezete, más a mérete, más az összeköttetések száma, más a hormonháztartása ... stb? Vagy most már az orvosi szakkönyveket is kidobhatjuk, mert te hallottál valami propagandát?
 • Sequoyah #56
  Egyebkent tudok olyan esetekrol amikor az ultraliberalis szulok teljesen nem nelkul neveltek a gyerekuket (ok ugy hivtak "genderless", de szerintem kifejezetten inkabb fiusnak), es felnove semmi problemaja nem volt az egyebkent fiusnak szamito tevekenysegekkel. Jol tajekozodott, jol kezelte a szerszamokat, jo volt matekbol, nem volt kulonosebben erzelgos stb... (es biszex is lett, de ez mar nem ide tartozik...:D)
  Semmikepp nem mennek ilyen messzire a sajat gyerekemmel, de esettanulmanykent mindenkepp igen erdekes.

  Akarhanyszor hittek azt hogy ez biztos biologia, nem lehet megvaltoztatni, mindig kiderult hogy ez bizony erosen neveltetesfuggo...

  https://hbr.org/2017/08/what-the-science-actually-says-about-gender-gaps-in-the-workplace
 • Sequoyah #55
  A biológusok és pszichológusok erről mást állítanak, de mindegy.


  Nem nem allitanak mast. Nem sajat magamtol talalom ki ezeket, hanem meghallgattam egy rakas biologust es szociologust. Amit irtam az a tudomany mai allasa.

  A nők egyrészt szülnek, ami igen megterhelő. Dolgozni közben nem igazán lehet. Másrészt a nőknek van úgynevezett melle, amivel szoptatni szoktak, a férfiak ilyet pedig nem tudnak.

  Ez megmagyaraz kb fel ev, maximum 1 ev kiesest, nem pedig 3-at ami Europaban szokas.

  Harmadrészt a nők sokkal jobban tudnak gondoskodni a kisbabákról, mivel évmilliók óta erre fejlődtek.

  Ennek az egvilagon semmi alapja nincsen, ez csak egy megszokas. Az otthonmaradt apukak pont ugyanolyan jol ellatjak a gyereket.

  A wage gap statisztikák amikkel kampányolnak az a kihagyott időt is bele szokta számolni

  Biztos talalsz olyat is, de a legtobb adat amit talaltam az oraberre vonatkozott, es ugyanugy megvan a kulonbseg...

  A munkatapasztalatos érvemet meg meg se próbáltad cáfolni.

  Miert kellett volna megcafolni ha egyszer a munkatapasztalat egy valos indok? A fent emlitett kiesett eveket nyilvan nem lehet potolni.

  Valószínű bizonyos különbségeket még nem vettünk figyelembe.

  Igen, peldaul a diszkriminaciot. Ezt ugy mondod, mintha nem lett volna szamtalan valos eset amikor kiderult hogy az ugyanolyan jo munkat vegzo noi kollega kevesebbet keresett a ferfinel, forditott eset pedig joval ritkabb. Szoval egeszen biztosan nem 0 a diszkriminacio.
  Ez az erved tenyleg olyan, mintha te mar elore eldontotted volna hogy mi a velemenyed, es a tenyeket ugy cseresznyezned ossze hogy az stimmeljen, a ami pedig nem illik a kepbe azt figyelmen kivul hagyod...


  Egyéneket van értelme okolni. Igazságot tenni is csak egyéni szinten lehet.

  Sajnos akkor ez a kulonbseg a kettonk kozott. Te hibaztatni akarsz valakit, meg "igazsagot tenni", akarmit jelentsen is ez. En pedig problemat megoldani, amit csak rendszerszinten lehet.
 • Sydra #54
  "Csak ha ugy neveled oket, es persze a legtobben ugy nevelik oket. Ez egy erdekes kerdes, mert a lo masik oldalara sem kene esni... De semmi biologiai nincs ebben, ez tarsadalmi kerdes."
  A biológusok és pszichológusok erről mást állítanak, de mindegy.

  "Es miert is a no marad otthon gyereket gondozni?"
  A nők egyrészt szülnek, ami igen megterhelő. Dolgozni közben nem igazán lehet. Másrészt a nőknek van úgynevezett melle, amivel szoptatni szoktak, a férfiak ilyet pedig nem tudnak. Harmadrészt a nők sokkal jobban tudnak gondoskodni a kisbabákról, mivel évmilliók óta erre fejlődtek.

  "Nem mert az atlagot oraberben szamoljak (legalabbis a jobb tanulmanyokban), amibe a nem dolgozott ido nem szamit bele. Ez a karrierutat befolyasolja csak (pl tapasztalat)."
  A wage gap statisztikák amikkel kampányolnak az a kihagyott időt is bele szokta számolni. A munkatapasztalatos érvemet meg meg se próbáltad cáfolni.

  "unexplained pay-gap"
  Igen, arról azt tudjuk, hogy nem tudjuk. NEm következik belőle elnyomás. Valószínű bizonyos különbségeket még nem vettünk figyelembe.

  "A tarsadalom osszessege okolhato. A nok is szepen tovabbadjak a gyerekeiknek ezen rossz beidegzodeseket, es a nok is diszkriminaljak egymast es magukat."
  Egyéneket van értelme okolni. Igazságot tenni is csak egyéni szinten lehet.
  Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.04.18. 21:20:57
 • Sequoyah #53
  A #metoo az egy az egyben a hatalommal valo visszaelesrol szol.

  A nők csecsemő kortól fogva a személyekkel kapcsolatos dolgokhoz vonzódnak, a férfiak meg a tárgyakkal kapcsolatos dolgokhoz.

  Csak ha ugy neveled oket, es persze a legtobben ugy nevelik oket. Ez egy erdekes kerdes, mert a lo masik oldalara sem kene esni... De semmi biologiai nincs ebben, ez tarsadalmi kerdes.

  Másik fő tényező a munkában eltöltött évek száma. Egyik részről, amíg a nő szül, meg gyereket gondoz, addig nem dolgozik, így a fizetése nulla.

  Es miert is a no marad otthon gyereket gondozni? Ma mar egyre gyakoribb hogy a ferfi marad otthon, es teljesen jol mukodik. Szoval ez is csak egy tarsadalmi megszokas kerdese. Persze osszefugg a tobbivel, mert nyilvan akkor erdemes a pasinak otthon maradni, ha o keres kevesebbet...

  Ez nyilván lehúzza az átlagot.

  Nem mert az atlagot oraberben szamoljak (legalabbis a jobb tanulmanyokban), amibe a nem dolgozott ido nem szamit bele. Ez a karrierutat befolyasolja csak (pl tapasztalat).

  A két fenti példából is láthatod, hogy diszkrimináció nélkül is átlagosan kevesebb lesz a nők fizetése, mint a férfiaké.

  Ez igaz, de ha a masik iranybol nezzuk, az osszes fenti kulonbseget kivonva is kevesebb a nok fizetese. Az un "unexplained pay-gap" az egy valos dolog. 20-30% a teljes pay-gap, de ha mindent megmagyarazunk a fentiek szerint, akkor is marad kb 8%. Tehat azonos tudas, azonos tapasztalat, azonos munkamennyiseg, azonos eredmenyek es tovabbra is kb 8% (orszagfuggo) a kulonbseg, ami evente egy teljes havi fizunak felel meg.

  Ha hibást keresel, akkor ne a férfiakat okold, hanem az evolúciót meg az anyatermészetet, ami nemek szerint specializálta az embereket.

  - Senki nem a ferfiakat okolta. A tarsadalom osszessege okolhato. A nok is szepen tovabbadjak a gyerekeiknek ezen rossz beidegzodeseket, es a nok is diszkriminaljak egymast es magukat.
  - A mai napig nem talaltak biologiai okokat. Nem mas szuletesnel a nok agyanak a strukturaja. Viszont az osszes fenti problemara talaltak valos, tarsadalmi okokat.
 • Sydra #52
  "Oke, elobb meg tagadtad, most mar elismered hogy letezik..."
  Én soha nem tagadtam, hogy vannak olyanok akik vissza élnek a hatalmukkal. Eddig az üvegplafonról meg a meetoo-ról volt szó. Te valamit nagyon összekevertél.

  "A nok, de gondolom az o szavuk neked mitse szamit..."
  Nem tudom miért projektálsz. Nekem épp annyit számít egy nő szava, mint egy férfié. Nem a nemiszerven múlik, hogy kinek van igaza. Olyan viszont nincs, hogy "a nők szava". Egyének állítanak dolgokat saját ismereteik szerint. Nem lehet több milliárd ember véleményét felösszegezni. Sok fajta népszerű tévedés van, az igazság meg nem demokratikus. A nők sem értenek egymással egyet, mint ahogy van köztük egy rakat antifeminista is.

  "Most nem egy banyarol van szo, ahol a fizikai kulonbsegek szamitananak.. Nyilvan ahova ero kell, oda jogos hogy nem not veszunk fel, de ezek eleve rosszul fizetett allasok. Most a gazdasag tobbi 95%-arol van szo, ahol az egvilagon semmilyen biologiai indoka nincsen semmifele kulonbsegnek."
  Na az ilyenekből látszik, hogy semmit nem olvastál a témáról.
  A nők csecsemő kortól fogva a személyekkel kapcsolatos dolgokhoz vonzódnak, a férfiak meg a tárgyakkal kapcsolatos dolgokhoz. Ez nagy szórással ugyan, de meghatározza, hogy melyik nem milyen fajta karrierekhez fog vonzódni. A nők pedagógusok, ápolók, asszisztensek, fodrászok, eladók ... stb lesznek. A férfiak mérnökök, hegesztők, informatikusok, marósok, villanyszerelők ... stb lesznek. A lényeges különbség a két világ között az, hogy a tárgyakkal kapcsolatos munkák sokkal jobban automatizálhatók és így sokkal jobban skálázódnak mint az emberekkel kapcsolatos munkák. Azaz a tárgyakkal kapcsolatos munkáknál egy munkavállaló sokkal több pénzben kifejezhető értéket tud előállítani.
  Másik fő tényező a munkában eltöltött évek száma. Egyik részről, amíg a nő szül, meg gyereket gondoz, addig nem dolgozik, így a fizetése nulla. Ez nyilván lehúzza az átlagot. Továbbá a fizetés átlagban a munkatapasztalattal arányos. Mivel a nők több évet kimaradnak a szülés miatt a munkából így átlagosan kisebb a munkatapasztalatuk mint a férfiaknak és ez megint csak lehúzza a fizetésüket.
  Lehetne még egyéb faktorokat is sorolni. A két fenti példából is láthatod, hogy diszkrimináció nélkül is átlagosan kevesebb lesz a nők fizetése, mint a férfiaké. Ha hibást keresel, akkor ne a férfiakat okold, hanem az evolúciót meg az anyatermészetet, ami nemek szerint specializálta az embereket.
 • Sequoyah #51
  Te tenyleg ugy szolsz hozza hogy SEMMIT sem tudsz a temarol? Nem hogy kritizalod az alternativakat, de meg nem is ismered oket?

  Semmilyen biologiai kulonbseg nincsen ami miatt a nok rosszabb programozok lennenek*. Sot, evtizedekig kifejezetten noies palyanak szamitott, amig meg nem jelentek a szamitogepes jatekok, es el nem kezdtek reklamozni a fiuknak...
  A neveltetesrol hallottal mar? Amikor eloszor nyomsz barbit a lanyod kezebe, es legot a fiad kezebe, onnantol TE determinalod a viselkedesi formakat. Ez folytatodik kesobb amikor a tarsak es tanarok lenezik a "fius" palyara vagyo lanyokat, hogy nem neked valo.

  Mai napig semmilyen biologiai, genetikai okot nem tudtak kimutatni, viszont szociologiai okokat annal tobbet.


  *-raadasul azok akik meg is ezt a palyat valasztjak, semmivel sem rosszabbak. Szakmabelikent 2 olyan csapattal is dolgoztam mar, ahol kifejezettek a noi csapattag vegezte a legjobb munkat.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.04.18. 20:35:47