Ötvös Tibor

Közel sem olyan pokoli rossz film a Hellboy

Minden hibája ellenére a Hellboy közel sem olyan rossz film, mint azt a külföldi kritikusok állítják. Persze nem ér az első két rész nyomába, de ettől még szórakoztató és helyenként látványos.

Hogy tetszett a Hellboy?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Viszonylag nehéz olyan filmről írni, amit a teljes hazai és külföldi sajtó egyöntetűen döngöl a földbe - főleg, ha egyébként cseppet sem annyira katasztrófális a végeredmény. A Hellboy rebootja kapcsán már a forgatásról is folyamatosan érkeztek a rossz hírek és ezeket alátámasztotta a tény is, hogy a rendező Neil Marshall nem jelent meg a film bemutatóján, mert nem akarta nevét adni hozzá. A kritikusok rá is vetették magukat a pokolbéli teremtményre és ütötték, ahol érték - néhol jogosan, de azért elég sok a túlzás a megjelent írásokban.

Hellboy alakja még 2004-ben Ron Perlman alakításában lépett fel a vásznakra, és első körben nem is produkált rossz számokat. Persze nem robbantott bankot, de annyit összekapart, hogy kapjon egy második esélyt. Sajnos azonban del Toro második filmje már nyugodtan nevezhető anyagi buktának, így a sokat emlegetett harmadik részre keresztet vethettünk. Azonban a Logan és Deadpool sikerének hatására a producerek úgy döntöttek, hogy egy 18-as karikás, a képregényhez hű adaptáció bizonyára megtalálná a maga közönségét. Ehhez rendezőnek A barlang és a Végítélet direktora, Neil Marshall kimondottan jó választásnak tűnt és a főszerepre kiszemelt David Harbour is jól nézett ki a plakátokon.



A reboot története szerint Artúr király és Merlin végeztek a Vérkirálynőként ismert boszorkánnyal, aki képes lett volna uralma alá hajtani az emberiséget. Miután az Excalibur megtette a dolgát, feldarabolták és a részeit jól elkülönítve ásták el. Évszázadokkal később Hellboy az emberek oldalán harcol a szörnyek ellen és így kerül útjába a feltámasztott Vérkirálynő is. Itt aztán döntenie kell, hogy saját faja vagy az emberiség mellé áll. A történet tehát nincs túlbonyolítva, hiszen láthatóan pusztán a látványra koncentráltak a készítők.

És a látványt sajnos nem úgy értem, hogy igazi CGI-orgia vár ránk, hanem a forgatókönyvírók siettek, hogy egyik akcióból a másikba juttassák el a szereplőket. Ez persze a sztori rovására megy, ráadásul annyi visszaemlékezés és ábrándozás került a filmbe, hogy néha nehéz követni, mikor vagyunk valós időben és mikor egy emlékben. Ez a rohanás még elnézhető lenne, ha valódi látvány lenne a jutalmunk. Sajnos azonban a számítógépes grafika nagyon maradi, valószínű a 2004-es Hellboy is többet nyújtott megvalósítás tekintetében. Szóval igen, ez a része igaz a kritikáknak.



Ettől függetlenül azonban a Hellboy mégis egy kimondottan élvezhető film. Köszönhető ez a főszereplő David Harbour alakításának, aki nagyon jól hozza a nagyra nőtt gyereket, aki nem tudja még, mihez is kezdjen az erejével (és sokszor láthatóan használni sem tudja). A humor is jelen van a filmben, számos beszólás akad, ami még bőven a film megtekintése után is idézhető lesz. A rendezéssel sincs gond, az erőszak és a brutalitás kissé öncélú, de ez jelen esetben valószínűleg szándékos volt. Szerencsére a romantikus vonal kimaradt, így valóban a képregényhez hű adaptációt kapunk.

Egy szó mint száz, a Hellboy nem tökéletes, közel sem. Ugyanakkor nem is egy rossz film, inkább a kettő között helyezkedik el. Nem lesz olyan klasszikus, mint a del Toro-féle eredeti, nem emiatt a film miatt emlékszünk majd a 2019-es évre - de nem is rontja el az élményt. Személy szerint útkeresésnek gondolom Marshall filmjét, mely a második részre kiforrhatja magát. Harbour világa sok lehetőséget rejt magában és nagyon sok szereplőt hozhatnak be a franchiseba. Egy esélyt mindenképpen érdemel az új Hellboy.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Hellboy (Hellboy: Rise of the Blood Queen)
szinkronizált, amerikai akciófilm, fantasztikus kalandfilm, 120 perc, 2019
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Neil Marshall
Producer: Lawrence Gordon, Carl Hampe, Lloyd Levin, Elena Melamed, Matthew O'Toole, Mike Richardson, John Thompson, Les Weldon, Philip Westgren
Operatőr: Lorenzo Senatore
Vágó: Martin Bernfeld
Forgatókönyvíró: Andrew Cosby

Milla Jovovich (Nimue)
David Harbour (Hellboy)
Ian McShane (Bruttenholm professzor)
Sasha Lane (Alice Monaghan)
Thomas Haden Church (Lobster Johnson)
Penelope Mitchell (Ganeida)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #9
    Szerelem? Egy kutya iránt? Hm. Oké, ezt a verziót tényleg figyelmen kívül hagytam, de szerencsére itt vagy te.
  • Yagami #8
    Jó, hát ostoros...a szerelemhez neked nem sok közöd lehet, maximum felületesen érinthetett meg az életed során (vagy azt hiszed, hogy jobban, pedig hidd el, nem :) )
    Amúgy látom megint összeültek az sg-zsenik megmondani a frankót a hülyeségekről :D
  • NEXUS6 #7
    Nem mondjátok, hogy a John Wick az nem is filmvígjáték valójában!?
    XD
  • lammaer #6
    A legtöbb akciófilm ilyen. Amikor a főhősnek 1-nél több emberrel kell szembeszállnia, akkor vagy egyesével jönnek (a többiek amíg várnak a sorukra addig a háttérben szotyiznak, facebookoznak a telójukon vagy jógáznak), vagy egyszere támadnak mondjuk egy felülről indított ütéssel hogy egykézzel védhetőek legyenek.

    Kimodottan szeretem nézni az ilyen jelenetekben hogy azok mit csinálnak akiket éppen nem püföl a hero.
  • ostoros #5
    John Wicknek igazából a motivációja szánalmas... Értem én, hogy érzelmileg kötődött ahhoz a kutyához, de ezért végezni több tucat emberrel?
    És nekem a kiugrott bérgyilkosnak kellene szurkolnom... hogy ölje meg a volt főnökeit akiket lényegében elárult...
    Milyen szimpatikus karakter... az ellenfelei persze még kevésbé szimpatikusak... de ennyi.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.20. 20:33:29
  • tibisan #4
    Nézzél már meg egy John Wick-et , attól akkor agy.aszt is kapsz majd ..Wick bácsi úgy veszi el az emberkéktől a fegyver , hogy azok nem csinálnak semmit se miután kicsavarta a kezükből a fegyver , és padlóra vitte őket.. megvárják szépen amíg az 2 másikat is lelő , és hagyják mindig még ezek után is fejbe lőni magukat , meg se próbálnak szabadulni vagy túlélni.
  • JonasSandor #3
    2008-as filmet most adták le a tv-be.
  • Csaba161 #2
    Hát tényleg nem olyan rossz, hanem nézhetetlen!

    Az milyen már, hogy a főhős nagyban lődözik és kifogy a töltényből és mindenki izgul, most mi lesz vele, hogy fogják felfalni a szörnyek...
    Erre snitt, és újra teljes erőből lődözik és amikor újra kifogy a skulóból, akkor tárat cserél...

    Na ne már, hát ha ez nem éppen a nézők teljes semmibevétele, akkor mi????
  • Ender Wiggin #1
    Aki Hellboyra szomjazik, annak még mindig ott van a két rajzfilm, a del toro-film színészstábjának szinkronjával. csak sajnos ezek óta is eltelt már majd 15 év...