Berta Sándor

Felismeri majd a kátyúkat a Tesla rendszere

A sofőröknek várhatóan kevesebb alkalommal kell majd beavatkozniuk.

Egy új funkcióval bővülhet a Tesla robotpilóta-rendszere. A változtatásnak köszönhetően meghosszabbítható lesz a gumik élettartama és csökkenthető a vezetői beavatkozások száma, a rendszer ugyanis a jövőben képes lesz felismerni és elkerülni az utakon lévő kátyúkat.

Elon Musknak, a Tesla első emberének az egyik felhasználó azt írta, hogy több mint 150 kilométeren át közlekedett robotpilótával és egyedül a kátyúk elkerülése miatt kellett beavatkoznia. Az illető azt kérdezte, hogy van-e lehetőség bármilyen előrelépést elérni ezen a területen és Musk erre úgy reagált, hogy egyértelműen lesz erre lehetőség. A menedzser egyébként gyakran jelent be a Twitteren új funkciókat, de azok bevezetése általában hosszabb időbe telik. Musk most sem közölte, hogy mikortól várható a kátyúelkerülő funkció kifejlesztése, integrálása és megjelenése.

A gyártó éppen a múlt héten kezdte el megosztani a robotpilóta-rendszer legújabb frissítését, amely lehetővé teszi, hogy a sofőrök - elsősorban a gyorsforgalmi utakon - teljes mértékben átadják a robotpilótának az irányítást. Immár a sávváltások is automatikusan megvalósíthatók, ehhez korábban szükség volt a felhasználó jóváhagyására. Ennek ellenére a vezetőknek még most is a kezeiket a kormányon kell tartaniuk, hogy vészhelyzetben beavatkozhassanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Ezt már egy ideje csinálja a Merci és a Lexus is...
  • Macropus Rufus #5
    ez marha jó. :) nem is hallottam még erről a megoldásról. Pedig adja magát.
    Viszont mit csinál akkor amikor a kátyú nem csak az egyik kerék alatt van, hanem mondjuk mind a két első kerék alatt? Ha akkor bekeményít, akkor kellemetlen lehet a találkozás a kátyú szélével. Bár lehet erre is kitaláltak már valami okosat. De ez tényleg marha jó megoldás, és tényleg sokkal biztonságosabb mint a kátyukat kerülgetni. Amúgy is ismert tény, hogy egyet kikerülsz és jó eséllyel kettő másikba mész közben bele. Legalább is kis hazákra ez jellemző. :)
  • hdani2003 #4
    A Ford évekkel ezelőtt elkezdte kutatni a témát és ahelyett, hogy kikerülné a kátyút (ami "kacsázás" rossz esetben balesethez vezethet) a felfüggesztést feszíti meg a kátyú előtt, így a kerék nem esik be... https://www.ford.ca/innovation/smarter-suspension/
  • Sith #3
    Néhány ország útviszonyait figyelembe véve, a kátyú elkerülés lehet hogy célzás arra hogy elkezdenek a lebegő autón dolgozni.
  • NEXUS6 #2
    Ja, meg a 8 tengelyes kamilyont!
    XD
  • Ender Wiggin #1
    Remek, most már csak az elé kerülő bármilyen autót vagy tereptárgyat kéne felismernie, elkerülni a szalagkorlátot a kanyarokban...